2014-10-31 07:18:09
Φωτογραφία για Πέθανε ο Τόμας Μενίνο, ο μακροβιότερος δήμαρχος της Βοστώνης
Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 71 ετών ο Τόμας Μενίνο, ο δήμαρχος που έχει γράψει ιστορία στην αμερικανική τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας επικρατήσει των αντιπάλων του σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 μέχρι το 2009.

Ο - ιταλικής καταγωγής - Μενίνο εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 1993 και δεν αποχωρίστηκε τη θέση του για τα επόμενα είκοσι χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2014, όταν τον διαδέχθηκε ο Μάρτι Ουόλς.

Ο Μενίνο θεωρείται πως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το λεγόμενο «Θαύμα της Βοστώνης»: τη μεταμόρφωση, δηλαδή, μιας πόλης από λημέρι συμμοριών και μαφιόζων σε μια μοντέρνα μεγαλούπολη με περιορισμένη εγκληματικότητα.

Επί δημαρχίας του, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν από τις 98 το 1993 σε 62 το 2008, ενώ η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 39%.

Μεταξύ 1993-2013, η πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης σημείωσε οικονομική κι εμπορική ανάκαμψη, ενώ η αίσθηση ασφάλειας στην πόλη θεωρείται ότι ανέβασε κατά πολύ το μέσο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.


Με την εικόνα της Βοστώνης να έχει αλλάξει τόσο ριζικά από το 1993, δεν είναι τυχαία τα ποσοστά δημοφιλίας που απολάμβανε ο Μενίνο: Το 2008 το 72% των Βοστονέζων είχαν θετική άποψη γι’ αυτόν, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 82%, δίνοντας στον Μενίνο το παρατσούκλι «Ισόβιος Δήμαρχος».

Για το δυσθεώρητο αυτό ποσοστό ευθύνεται και η προσωπική επαφή που είχε με τους κατοίκους της πόλης του ο Μενίνο, με το 54% εξ' αυτών να δηλώνει στην εφημερίδα Boston Globe πως είχε συναντήσει και γνωρίσει προσωπικά τον δήμαρχο κάποια στιγμή.

Ο δήμαρχος, που είχε αποκτήσει ένα ακόμη παρατσούκλι, το «Μουρμούρης» - επειδή η άρθρωση του δεν ήταν καθαρή κι όταν μιλούσε, έμοιαζε σαν να μιλάει μέσα από το κλειστό του στόμα -, διαγνώσθηκε με επιθετικό καρκίνο στο συκώτι και τους λεμφαδένες στις αρχές του 2014 και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες.

Στις 23 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει πως θα τις σταματήσει προκειμένου να αφιερώσει τον χρόνο που του υπολειπόταν στην οικογένεια του, τα δυο του παιδιά και τα έξι του εγγόνια.

Αβραμόπουλος: «Λυπάμαι για τον θάνατο ενός καλού φίλου μου»

«Βαθιά λύπη» για το θάνατο του πρώην δημάρχου της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, εκφράζει με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Μαζί με τους πολίτες της Βοστόνης, θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου άνδρα, ενός εξαιρετικού πολιτικού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του, ήταν από τους πιο αγαπητούς στην πόλη του, μέσα από τις αδιάκοπες προσπάθειες και το απαράμιλλο θάρρος του, μαχόμενος για την ευημερία, την επιτυχία και την παγκόσμια αναγνώριση» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέχεια, τονίζει ότι ήταν «μια ζωντανή και προικισμένη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος των τολμηρών αποφάσεων. Ο δήμαρχος Μενίνο ποτέ δεν δίστασε να κολυμπήσει ενάντια στα ρεύματα της εσωτερικής πολιτικής και έγινε γνωστός πέρα από τα όρια όχι μόνο της πόλης του, αλλά και της χώρας του».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογραμμίζει ότι «προσωπικά, αποχαιρετώ ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, με το οποίο, για περισσότερο από δύο δεκαετίες, μοιραστήκαμε μια ειλικρινή και βαθιά φιλία. Απόψε, μαζί με την οικογένειά του, ας προσευχηθούμε όλοι για τον Τόμας, με την επιθυμία ότι η θλίψη μας θα μετατραπεί σε μια διαρκή μνήμη».

Ο κ. Αβραμόπουλος διατηρούσε με τον εκλιπόντα «βαθιά φιλία» για πολλά χρόνια, ενώ ο Τόμας Μενίνο, σε παλαιότερη συνέντευξή του σε εφημερίδα της Βοστόνης, μιλώντας για τον κ. Αβραμόπουλο είχε πει συγκεκριμένα ότι «είναι μια διεθνής προσωπικότητα, την οποία θαυμάζω».

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο εκλιπών Τόμας Μενίνο είχαν τιμηθεί από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις δημαρχίες Αθήνας και Βοστόνης, αντίστοιχα, είχαν ανακηρυχθεί τελετάρχες της ελληνικής παρέλασης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστόνη, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ