2014-11-01 02:06:06
Φωτογραφία για «Ημέρες Θεσσαλονίκης» στο Βελιγράδι τον Μάιο του 2015
Τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων συνεργασιών σε πολιτιστικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο συζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με εκπροσώπους του δήμου... Βελιγραδίου και φορείς της Σερβίας στη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη σερβική πρωτεύουσα το τριήμερο 28 – 30 Οκτωβρίου, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των κλάδων του τουρισμού και της εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την εταιρεία συμβούλων σε θέματα τουρισμού, Tourism Plus, του πρώην διευθυντή του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης, Νίκου Σαπουντζή (περισσότερα για το ταξίδι εδώ).

Ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε με τον πρώτο αναπληρωτή δήμαρχο Βελιγραδίου Αντρέα Μλαντένοβιτς, με τον οποίο συναποφάσισαν να διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες της Θεσσαλονίκης» στο Βελιγράδι το Μάιο του 2015 και αντίστοιχα «Ημέρες του Βελιγραδίου» στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης.


Στόχος είναι η προβολή όχι μόνο του πολιτισμού και της καθημερινότητας των δύο πόλεων, αλλά και της οικονομικής τους δραστηριότητας. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και έδωσαν έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα, αλλά χρήζει βελτίωσης.

Στις 29 Οκτωβρίου οργανώθηκε παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, συνεδριακού αλλά και γαστρονομικού προορισμού. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολιτική εξωστρέφειας του δήμου Θεσσαλονίκης και το στρατηγικό σχεδιασμό για άνοιγμα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με στενούς δεσμούς φιλίας.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, παρουσίασε τον πολιτισμό, τα μνημεία, τις μεγάλες εκδηλώσεις, τη γαστρονομία και τη ζωή στην πόλη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Βλάσης Βλασίδης προέβαλε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για τους Σέρβους στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα ούτως ή άλλως γνωστά στη γειτονική χώρα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτελνικ. Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας ανέπτυξε τις εκδηλώσεις του εκθεσιακού φορέα για το επόμενο τρίμηνο, δίνοντας έμφαση στη Filoxenia, στον Αστερόκοσμο, το χριστουγεννιάτικο χωριό που θα στηθεί για τις γιορτές, καθώς επίσης το περίπτερο του CERN και το εργοστάσιο σοκολάτας.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Γραμματέα Πολιτισμού της Σερβίας Βλάνταν Βουκοσάβλιεβιτς και εκπροσώπους διακεκριμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων, με τους οποίους συζήτησε την προοπτική αδελφοποίησης σχολείων των δύο πόλεων.

Επίσης, επισκέφτηκε την Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου, στην οποία συμμετείχαν με δωρεάν παραχώρηση εκθεσιακού χώρου η Αγιορειτική Εστία και οι δημοτικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, και εξέτασε με εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού τις δυνατότητες συνεργασίας σε επίπεδο βιβλιοθηκών και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε ό,τι έχει σχέση με προγράμματα για παιδιά.

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς, ο οποίος σπούδασε και έζησε στη Θεσσαλονίκη, και με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία Κωνσταντίνο Οικονομίδη.

Στην ελληνική αποστολή παρέθεσε δείπνο η Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών της Σερβίας, με πρωτοβουλία – χορηγία της Alpha Bank και της ISOMAT. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημέρωσαν το Δήμαρχο για τις δραστηριότητές τους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε επενδύσεις στη Σερβία και δήλωσαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις εκδηλώσεις για την προβολή της Θεσσαλονίκης στο Βελιγράδι.

Ειδική συνάντηση έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης και του Σέρβου Υφυπουργού Παιδείας, κατά την οποία διερευνήθηκαν οι προοπτικές ακαδημαϊκών συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο πόλεων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ