2014-11-01 06:06:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προχωρά η Ελληνική Τράπεζα
Η Ελληνική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου €220 εκατ. αποσκοπώντας σε ενίσχυση της ...κεφαλαιακής της βάσης και μελλοντική ανάπτυξη.

Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι οι δυο κύριοι μέτοχοι της Τράπεζας, Third Point και Wargaming που κατέχουν έκαστος από 20,3% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας δεσμεύτηκαν να εξασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στη συμμετοχή τους.

Κάθε δύο Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε τρεις νέες συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 με τιμή εξάσκησης τα €0,0375 για κάθε νέα συνήθη μετοχή. Η τιμή εξάσκησης αντιπροσωπεύει 27.5% έκπτωση περίπου στη θεωρητική τιμή άνευ δικαιωμάτων βάσει της τιμής κλεισίματος των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, η Ελληνική Τράπεζα αποσκοπεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και την άντληση κεφαλαίων που θα της επιτρέψουν να επιδιώξει επιχειρηματικές ευκαιρίες με την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας και να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αναπτύσσοντας την πελατειακή της βάση, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και τα μερίδια αγοράς.


Η Ελληνική Τράπεζα αποσκοπεί στην έναρξη της έκδοσης το συντομότερο δυνατό κατόπιν λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης προσβλέπει:

Να υπερκαλύψει την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου κατά €105 εκατ. που κατέδειξε το «Ακραίο Σενάριο» της Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών βάσει του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (AQR) και της Άσκησης Προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress Tests).

Να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση. Με την ολοκλήρωση της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώνεται σε 13,2% βάσει του ισχύοντος κεφαλαιακού πλαισίου και 12,4% βάσει του CRR χωρίς μεταβατικές διατάξεις (30 Σεπτεμβρίου 2014, λαμβάνοντας υπόψη και το κεφάλαιο που προκύπτει από τη μετατροπή των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου ύψους €24 εκατ. σε μετοχές όπως ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2014).

Να διευρύνει τη μετοχική της βάση και την ελεύθερη διασπορά των μετοχών (free float)

Να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της και να συμβάλει στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ