2014-11-04 10:30:57
Φωτογραφία για Πάτρα: Σκοτώνει το εργασιακό άγχος - Στοιχεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στο επαγγελματικό περιβάλλον
Γύρω από το ζήτημα του εργασιακού άγχους και τη διαχείρισή του κινήθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα από τις Διευθύνσεις Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το άγχος στο χώρο εργασίας.

Όπως επισημάνθηκε

το άγχος είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρώπη

Το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον του χώρου εργασίας επιδρά σημαντικά στην υγεία και ευεξία των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που πάσχουν από εργασιακό άγχος κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας. Αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στον οργανισμό ή την επιχείρηση και στην κοινωνία συνολικά.

Για τον εργαζόμενο, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν

· εργασιακή εξουθένωση και κατάθλιψη·


· δυσκολία συγκέντρωσης·

· οικογενειακά προβλήματα·

· κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών· και

· κακή σωματική υγεία, ιδίως καρδιαγγειακές παθήσεις και μυοσκελετικά προβλήματα.

Στο επίπεδο του οργανισμού ή της επιχείρησης, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν

· κακή συνολική επιχειρηματική απόδοση·

· αυξημένο ποσοστό απουσίας από την εργασία·

· τυπική παρουσία στην εργασία (περιπτώσεις εργαζομένων που εμφανίζονται στην εργασία τους ενώ είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά)· και

· αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων και τραυματισμών.

Αν δούμε τη θετική πλευρά, με τη δημιουργία ενός καλού ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος εργασίας διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι είναι υγιείς και παραγωγικοί στην εργασία. Οι απουσίες λόγω εργασιακού άγχους θα μειωθούν ή θα εξαφανιστούν. Και επίσης θα μειωθεί το κόστος που προκύπτει από την απώλεια παραγωγικότητας.

Η επιτυχής διαχείριση του εργασιακού άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων θα συμβάλλει στη διατήρηση ικανοποιημένου εργατικού δυναμικού. Θα αυξηθεί η ανάληψη υποχρεώσεων, η δέσμευση και η καινοτομία.

Το κλειδί είναι να συμμετέχουν όλοι — εργοδότες, διευθυντικά στελέχη και εργαζόμενοι — και να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση ενός καλού ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος εργασίας.

Την ημερίδα με θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία» που πραγματοποιήθηκε χθες παρακολούθησαν πάνω από 250 Λειτουργοί της Ασφάλειας και Υγείας, από την ευρύτερη περιοχή, ακούγοντας με ενδιαφέρον τους προβληματισμούς των εισηγητών και παρέλαβαν σχετικό υλικό για πληρέστερη προσέγγιση του ζητήματος της διαχείρισης του εργασιακού άγχους.

Η έναρξη της Ημερίδας έγινε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Ιωάννης Σουβαλιώτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Γιανναδάκης και ο Εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος.

Οι εισηγήσεις, τόσο των Στελεχών του Υπουργείου Εργασίας (Α. Χριστοδούλου, Ν. Σαραφόπουλος, Ι. Κωνσταντακόπουλος, Π. Βάγγης), όσο των Επιχειρήσεων (Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα ΑΕ, Τιτάν ΑΕ, Μνεία Μέριμνας και Παπάκι.gr) και των Ειδικών Επιστημόνων (Δ. Τριανταφύλλου, Μ. Σουρής) κινήθηκαν σε υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και προσανατολισμού δράσης στους χώρους εργασίας.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ