2014-11-07 23:00:05
Φωτογραφία για Βλαστοκύτταρα: Θεραπεία πολλά υποσχόμενη  για την αρθρίτιδα
Επιστήμονες ορθοπεδικοί ανά τον κόσμο έχουν εισάγει στην ιατρική φαρέτρα τους μια εναλλακτική μέθοδο για να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την αρθροπλαστική στους... φθαρμένους από την αρθρίτιδα χόνδρους, κυρίως του γονάτου. Η εν λόγω θεραπεία δοκιμάστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και την Κορέα. Πρόκειται για ένα είδος γέλης με βλαστοκύτταρα που επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους από την αρθρίτιδα χόνδρους.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια νόσος που εκφυλίζει τα οστά στις αρθρώσεις και εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους μέσης ηλικίας και άνω. Όσο περνά η ηλικία τα βλαστοκύτταρα που διαθέτουν οι χόνδροι για να ανανεώνονται μειώνονται και ατονούν οπότε αρχίζουν να προκαλούνται μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις από την καταπόνηση και από τυχόν τραυματισμούς που δεν μπορούν να αποκατασταθούν.

Η διοχέτευση βλαστοκυττάρων στις κατεστραμμένες περιοχές των αρθρώσεων αποκαθιστά σημαντικά τη φθορά διότι ενεργοποιεί την αιμάτωση και την ανάπτυξη του χόνδρου που τα προστατεύει από την τριβή. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.


Βλαστοκύτταρα: Θεραπεία πολλά υποσχόμενη για την αρθρίτιδαΌσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά συνήθως χρησιμοποιούν παυσίπονα ή καταφεύγουν στην φυσιοθεραπεία, αλλά η ανακούφιση είναι προσωρινή. Αναστολή των συμπτωμάτων σε ήπιες μορφές αρθρίτιδας μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση υαλουρονικού οξέος η κολλαγόνου, αλλά δεν επέρχεται ίαση.

Για να αποφευχθεί η αρθροπλαστική, για την θεραπεία της αρθρίτιδας λαμβάνεται ποσότητα βλαστοκυττάρων ή από «ενήλικα βλαστοκύτταρα» ή από ομφαλοπλακουντικό αίμα. Από τα «ενήλικα βλαστοκύτταρα» επιτυγχάνεται ιστοσυμβατότητα. Από το ομφαλοπλακουντικό αίμα όμως, τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πιο ισχυρά και υγιή αν συγκριθούν με τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων. Παράγουν περισσότερο χόνδρο και αποκαθιστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις φθορές των αρθρώσεων αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει η εγγύηση της ιστοσυμβατότητας.

Οι εν λόγο θεραπείες πραγματοποιούνται και στη χώρα μας από εξειδικευμένους επιστήμονες ορθοπεδικούς.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ