2014-11-18 20:26:13
Φωτογραφία για ΡΑΠ: Γιατί ψηφίσαμε λευκό για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού
"Η απόφαση της δημοτικής αρχής για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που υπερψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ως στόχο – σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδήμαρχου και την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου – να διαφοροποιήσει την ισχύουσα ρύθμιση με τρόπο που να ευνοεί τα, κατά τεκμήριο, ασθενέστερα οικονομικά στρώματα." αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΡΑΠ. Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

"Η ΡΑΠ δεν αμφισβήτησε αυτή την πρόθεση της δημοτικής αρχής, θεώρησε όμως ότι δεν έγινε με τον καλλίτερο και δικαιότερο τρόπο.

Για το λόγο αυτό δώσαμε λευκή ψήφο.

Αναλυτικότερα:

Η απόφαση αποτελείται από 2 σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τις απαλλαγές ή εκπτώσεις των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, στο οποίο τοποθετηθήκαμε θετικά, ιδιαίτερα μετά τις βελτιώσεις που προκύψανε μετά και τις δικές μας τοποθετήσεις αλλά και άλλων δημοτικών παρατάξεων.


Στο θέμα αυτό προτείναμε επιπλέον να ληφθεί ειδική απόφαση που να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για προσθήκη στην ισχύουσα νομοθεσία των μακροχρόνια άνεργων, των μονογονεϊκών οικογενειών, κ.ά. που σήμερα δεν καλύπτονται και παραμένουν εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων, παρόλο που βιώνουν δραματικές συνθήκες ζωής. Ιδιαίτερη ψηφοφορία για σχετική απόφαση δεν έγινε. Ελπίζουμε ότι οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής για προώθηση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, θα υλοποιηθούν.

Το δεύτερο σκέλος της απόφασης περιλαμβάνει τον Πίνακα των νέων συντελεστών, όπου εκεί βρίσκεται η ουσία των επιφυλάξεων και αντιρρήσεών μας.

Καταρχήν διαφωνήσαμε με το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με τα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη δημοτική αρχή να αιτιολογήσει τις αλλαγές στους συντελεστές και κυρίως στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη αύξηση τελών (ως και τετραπλασιασμός). Να συζητήσει ακόμα τη δυνατότητα σταδιακής αύξησης, σε περιοχές που αυτή θα ήταν δικαιολογημένη από το ύψος και την οικονομική κατάσταση των δημοτών. Επίσης έπρεπε να συζητηθεί και στον ΚΟΔΗΠ, που το προσωπικό του έχει άμεση γνώση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Η προσπάθεια ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων γίνεται με τρόπο πρόχειρο και επιφανειακό. Π.χ. η ενότητα του πρώην Δήμου της Πάτρας δεν είναι ενιαία περιοχή από οικονομική-κοινωνική σκοπιά. Τα ανταποδοτικά τέλη τόσο των οικιών όσο και των επαγγελματικών χώρων δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλη της την έκταση. Θα έπρεπε να διαφοροποιούνται ανάμεσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης και τις παραμελημένες συνοικίες της (Ζαρουχλέικα, Ζαβλάνι, Σύνορα, κτλ). Το ίδιο ισχύει και αλλού, π.χ. στον Αγ. Γεώργιο Ρίου και όχι μόνο, που δεν περιλαμβάνει μόνο περιοχές κατοικιών υψηλών εισοδηματικά στρωμάτων αλλά και τα Προσφυγικά του Ρίου.

Στις περιοχές με μεγάλη αύξηση των συντελεστών επαγγελματικών χώρων (κυρίως σε παραλιακές περιοχές του Δήμου) η εισήγηση φάνηκε ότι είχε αποκλειστικά κατά νου τα κέντρα εστίασης και αναψυχής των παραλιακών τους ζωνών. Όμως στις ίδιες περιοχές υπάρχουν και μικρά μαγαζιά διαφόρων δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να ενταχθούν στα «προνομιούχα». Επιπλέον, οι περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αντιμετωπίζονται όλες ισότιμα ως προς την αύξηση που επιβλήθηκε, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση εκλεκτικών επιλογών.

Η κατηγορία των επαγγελματικών χώρων άνω των 750 τμ. δεν είναι ούτε αυτή ενιαία. Το κριτήριο της επιφάνειας από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αδικίες. Αγνοείται με τον τρόπο αυτό η κερδοφορία των επιχειρήσεων και το είδος της δραστηριότητας, πολύ σημαντική παράμετρος για τον όγκο και την ποιότητα των απορριμμάτων.

Τέλος, από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι υπάρχει άγνωστος αλλά σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και ιδιοκτησιών (τράπεζες, βιομηχανίες, οργανισμοί, ενταγμένες στο ΤΑΙΠΕΔ) που με διάφορους τρόπους, νομότυπους ή όχι, δεν πληρώνουν ανταποδοτικά και άλλα τέλη (π.χ. ΤΑΠ). Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ενημερωμένες και αξιόπιστες καταστάσεις για να ελέγξει τη σωστή και σύμφωνα με το νόμο είσπραξη των τελών. Προφανώς, η ευθύνη για το θέμα αυτό βαρύνει κυρίως τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Όμως και η σημερινή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη σχετική προσπάθεια, που είναι απαραίτητη για να υπάρξει δικαιότερη και ελαφρότερη κατανομή των τελών. Θα περιμένουμε να δούμε τις επόμενες σχετικές ενέργειές της, στις οποίες έχουμε τη διάθεση να δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια."
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ