2014-11-20 23:41:25
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν, η Τουρκία, οι «μουσουλμάνοι ναυτικοί» και η Αμερική
Erdoğan was here

«1492, ο Κολόμβος δεν ανακάλυψε την Αμερική»

 Burkh - Γελοιογραφία από την ιστοσελίδα "Diken"

Etienne Copeaux στη Turquie Européenne (Τουρκία)   (μτφ. Κριστιάν)

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν διακρίθηκε πρόσφατα δηλώνοντας σε μια σύνοδο κορυφής των μουσουλμάνων ηγετών από τη Λατινική Αμερική που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε από τους « μουσουλμάνους» ναυτικούς το 1178, και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492.

Με αυτή τη πληροφορία βουίζουν τα κοινωνικά δίκτυα και κάποια μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας απόλυτα δικαιολογημένες γελοιοποιήσεις.

Αλλά τέτοια πληροφορία δεν μπορεί να εκπλήσσει παρά μόνο όσους δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την πολιτιστική ιστορία της Τουρκίας. 

Η επανερμηνεία της ιστορίας για εθνικιστικούς σκοπούς είναι μια ισχυρή παράδοση από τα τέλη του XIX ου αιώνα.


Για πολλούς λόγους, ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) ενθάρρυνε μια ομάδα Τούρκων ιστορικών, ανθρωπολόγων και γλωσσολόγων να επαναπροσδιορίσουν τη τουρκική ιστορία όπως είχε δημοσιευθεί προηγουμένως από εθνικιστικούς ιστορικούς, για να οικοδομήσουν μια τεράστια αφήγηση βάσει της οποίας οι Τούρκοι, των οποίων η γλώσσα είναι η παλαιότερη στον κόσμο, δημιούργησαν το πρώτο ανθρώπινο πολιτισμό στην Κεντρική Ασία πριν από τη διάδοση των γνώσεων τους μέσω ενός τεράστιου κύματος μετανάστευσης σε όλη την ευρασιατική ήπειρο κατά την έβδομη χιλιετία π.Χ.. 

Οι Τούρκοι αποτελούν  λοιπόν τη καταγωγή όλων των αρχαίων πολιτισμών, κινέζικου, Σουμερίων, Χετταίων, ελληνικού, ετρουσκικού, και όλες οι γλώσσες του κόσμου είναι τουρκικής προέλευσης.

Αυτή η αφήγηση, που την ήθελε και επέβαλε ο Μουσταφά Κεμάλ, στο βαθμό που ο ίδιος διόρθωσε το κείμενο με το χέρι του, διανεμήθηκε υπό μορφή ενός μεγάλου βιβλίου που περιγράφει τις μεγάλες γραμμές της ιστορίας των Τούρκων, και που σχεδόν αμέσως επανα-διαμορφώθηκε σε σχολικά εγχειρίδια για τα γυμνάσια το 1931.

Το 1932, το Πρώτο Συνέδριο της Ιστορίας των Τούρκων, που έγινε στην Άγκυρα υπό τη προεδρία του Ατατούρκ και παρουσία αυτάρεσκων ξένων μελετητών, ενέκρινε αυτό που από τότε αποκαλείται «διατριβή της τουρκικής ιστορίας» (Türk Tarih Tezi) και έπρεπε να διαδώσει αυτή τη νέα γνώση στους καθηγητές ιστορίας που σχημάτιζαν το κοινό.

Αν και σταδιακά οι μεγαλύτερες υπερβολές αυτής της αφήγησης έχουν αποδυναμωθεί, παραμένει η βάση της σχολικής ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα. 

Στο τέλος του εικοστού αιώνα, «σοφοί» κεμαλικοί ζηλωτές εφάρμοσαν τους ισχυρισμούς της «διατριβής της ιστορίας» στην ιστορία των Κούρδων, για να αποδείξουν ότι, ούτε οι Κούρδοι ως λαός, ούτε η κουρδική γλώσσα δεν υπάρχουν, ότι οι Κούρδοι δεν είναι παρά μόνο ένας κλάδος του τουρκικού λαού και προέρχονται επίσης από την Κεντρική Ασία. 

Άλλοι «επιστήμονες» εργάστηκαν περαιτέρω για να «αποδείξουν» ότι οι προϊστορικές μεταναστεύσεις των Τούρκων πέρασαν το Βερίγγειο Πορθμό και έτσι εισήγαγαν την ανθρωπότητα στην Αμερική, και στήριξαν τους ισχυρισμούς τους με γλωσσικές «αποδείξεις»  ισχυριζόμενοι ότι οι αμερικανικές γλώσσες είναι επίσης τουρκικής καταγωγής.

Οι ισχυρισμοί του προέδρου Ερντογάν, αφήνουν έκπληκτα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι δυστυχώς κοινός τόπος ανάμεσα στις προσπάθειες του τουρκικού κράτους να παραποιήσει την ιστορία προς όφελος του έθνους. 

Σήμερα, χάρη στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, προκαλούν ευτυχώς γέλοιο. 

Αλλά στο παρελθόν, η παραδοσιακά εφησυχαστική τουρκολογία δεν έβρισκε τίποτα να διαμαρτυρηθεί.  

Στην Τουρκία, «Η διατριβή της τουρκικής ιστορίας» αναλύθηκε και επικρίθηκε από τον Ισμαήλ Besikci και μετά από τον Büsra Ersanlı, στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Σπύρο Βρυώνη, στη Γαλλία, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τη δεκαετία του 1990 (...)

Συνέχεια και σχετικά στο blog του d’Etienne Copeaux, Susam-Sokak : Erdoğan, les « marins musulmans » et l’Amérique

LA TURQUIE EUROPÉENNE
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ