2014-11-24 10:29:06
Φωτογραφία για ΗΛΕΙΑ Στα χαρτιά το 9ο Δημοτικό «σχολείο - φάντασμα!...»
Στα χαρτιά έχει μείνει μέχρι σήμερα, η δημιουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «σχολείο φάντασμα» αφού, παρότι φαίνεται να υπάρχει από το έτος 2003 (!), αυτό δεν φιλοξενείται σε κανέναν χώρο ή κτίριο του Πύργου, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει δασκάλους με οργανικές θέσεις που είναι αποσπασμένοι σε άλλα σχολεία του Πύργου.

Μάλιστα, για το παραπάνω, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, έχει λάβει συμμετοχή σε συσκέψεις με την προηγούμενη δημοτική αρχή Πύργου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Ηλείας, αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, όπου τον Μάρτιο του 2011 είχε αναγγελθεί η δημιουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου σε δημοτικό χώρο στην Αγία Βαρβάρα, κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 «Πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης του Πύργου είναι εδώ και χρόνια, η κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Πρόκειται για ένα σχολείο «φάντασμα» το οποίο αν και έχει δοθεί από το έτος 2003 εντούτοις δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν υπάρχει κτίριο
. Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της δυτικής πλευράς της πόλης του Πύργου οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα τρία μεγάλα σχολεία της περιοχής και να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού», αναφέρει σε άρθρο του ο πρ. γραμματέας και νυν μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, Αθανάσιος Κατσίμπελης.

Στο «κενό» το 9ο Δημοτικό

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσίμπελης, οι προσπάθειες των φορέων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατασκευή κτιρίου για το σχολείο αυτό, έχουν καταλήξει εδώ και χρόνια στο κενό καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει. Απόδειξη του παραπάνω είναι πως στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 2007 εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας για τη μετατροπή του Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου σε σχολική στέγη, ύστερα από συναπόφαση του δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (πρώην Νομαρχία), για τη στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο παλιό νοσοκομείο της πόλης.

Ωστόσο σε απάντησή του το 2011 ο τότε υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Ηλείας, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για το πρόβλημα στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, ανέφερε με έγγραφό του στη Βουλή ότι: «Έως σήμερα δεν έχουν προσκομισθεί τίτλοι ιδιοκτησίας, όπως επίσης δεν έχει γίνει η απαραίτητη τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου από χώρο Νοσοκομείου σε χώρο Σχολείου που επανειλημμένα έχει ζητήσει ο ΟΣΚ από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, με αποτέλεσμα η σύμβαση να παραμένει ανενεργή».

Ούτε στο Μανωλοπούλειο

Έναν χρόνο μετά, ωστόσο, το έτος 2012, η προηγούμενη δημοτική αρχή Πύργου, εξήγγειλε την αποκατάσταση του πρώην Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου σε κέντρο πολιτισμού, ενώ στην τεχνική έκθεση του συγκεκριμένου, δεν αναφέρεται πουθενά πως το κτίριο αυτό προοριζόταν για την στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, αλλά για την στέγαση του ΙΚΑ της περιοχής. Οι εξαγγελίες του πρώην δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου, είχαν προκαλέσει έκπληξη στην εκπαιδευτική κοινότητα του Πύργου που τόνιζε πως ο εκπαιδευτικός κόσμος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα δεχθεί καμία απόφαση ανατροπής του αρχικά συμφωνημένου σχεδιασμού σε βάρος του 9ου Δημοτικού Σχολείου αν αυτή δεν συνοδεύεται από άμεσα πραγματοποιήσιμη και μόνιμη εναλλακτική λύση.

Πάντως μέχρι και σήμερα η τύχη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, παραμένει άγνωστη, καθώς κανένας φορέας δεν φαίνεται να έχει βρει την λύση που χρειάζεται για το πού θα στεγαστεί τελικά το σχολείο, που φαίνεται να υπάρχει αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργεί πουθενά.

Να μεριμνήσει η νέα δημοτική αρχή

Από την πλευρά του το μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, Αθανάσιος Κατσίμπελης, σε δήλωσή του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ζητά από τη νέα δημοτική αρχή να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου ενώ τονίζει πως η περίπτωση του σχολείου αυτού δεν είναι μόνη.

«Η νέα δημοτική αρχή του Πύργου οφείλει να θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την κατασκευή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Να διερευνήσει και να απαντήσει άμεσα αν υπάρχουν εξασφαλισμένα τα χρήματα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιατί τα σχέδια και οι μελέτες αποδεδειγμένα υπάρχουν. Συνολικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Πύργου ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Η περίπτωση του 9ου Δημοτικού μπορεί να είναι η πιο χαρακτηριστική αλλά δεν είναι η μόνη, για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να γίνει άμεσα ένας σχεδιασμός στο πλαίσιο του γενικότερου οικιστικού σχεδιασμού και στη βάση των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ