2014-11-25 18:21:32
Φωτογραφία για Δακρυγόνα και σπρωξίματα στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης – Επεισόδια έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ [video]
Ξύλο κόντεψαν να φάνε οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που συμμετείχαν στην Πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου του... την Τρίτη στην Αθήνα, όταν σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε Αστυνομικές Δυνάμεις και διαδηλωτές έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κτηνοτρόφοι επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια Πανελλαδικής κινητοποίησής τους με στόχο να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις ενισχύσεις που ανέμεναν αλλά και ευρύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Τότε οι Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χτύπησαν διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωποι από την Ξάνθη. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς μαζί με άλλους κτηνοτρόφους από την περιοχή μετέβησαν προληπτικά μετά τα επεισόδια στο Νοσοκομείο καθώς ένιωσαν έντονη δυσφορία από τα δακρυγόνα.

Νωρίτερα, με γκλίτσες και κουδούνες και κρατώντας πανό οι κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν για τις επιδοτήσεις, καθώς έχουν υποστεί ψαλίδισμα που αγγίζει το 80% αλλά ακόμη και το 100% σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τη νομοθεσία γύρω από την οριοθέτηση των βοσκοτόπων αλλά και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς από κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεκίνησε και ένα λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα, όπως σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς, που απαθανάτισε με το κινητό του τηλέφωνο τα επεισόδια έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Προληπτικά επισκέφτηκαν και το Νοσοκομείο κτηνοτρόφοι από την Ξάνθη ελέω δακρυγόνων

Ακολούθως οι διαδηλωτές μετέβησαν έξω από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου είχαν συνάντηση με τον Υπουργό. “Δεν μας έδωσε καμία απάντηση για το πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας, εάν θα τα πάρουμε και πόσα τελικά θα πάρουμε” λέει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος ωστόσο από τη συμμετοχή των συναδέλφων του στην κινητοποίηση. Μάλιστα όπως εξηγεί, από τη στιγμή που δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα τους, καθώς και χρονοδιάγραμμα ικανοποίησής τους, οι κτηνοτρόφοι δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι να παραδώσουν τα όπλα και θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους ανά την Ελλάδα.

“Δεν ζητάμε ελεημοσύνη”

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, ο κ. Λουκμακίας δήλωσε πως “ζητάμε τα αυτονόητα, τα χρήματα που δικαιούμαστε και έρχονται από την Ε.Ε. και δεν είναι από κρατικούς πόρους. Να δοθούν οι επιδοτήσεις στο ακέραιο, όσα παίρναμε τόσα χρόνια γιατί μας έχουν κάνει περικοπές. Αυτό είναι το κυριότερο θέμα, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κινητοποιήσεων. Μας έχουν αφαιρέσει χρήματα που τα παίρναμε πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή έχουμε βρεθεί ξεκρέμαστοι προς τρίτους και δεν θα μπορέσουμε να φανούμε συνεπείς και θα κλείσουν πάρα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Αν οι επιχειρήσεις μας ήταν βιώσιμες και το προϊόν μας είχε την αξία που του ανήκει αυτή τη στιγμή δεν θα ήμασταν στους δρόμους”.

Ο ίδιος, διευκρινίζει πως τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο των κτηνοτρόφων και παραμένουν άλυτα έχουν εξοργίσει τους κτηνοτρόφους που ζητούν άμεσα να βρεθούν λύσεις.

“Οι κτηνοτρόφοι είναι εξαγριωμένοι γιατί πλέον κουράστηκαν με την κοροϊδία και τα ψέματα, δεν έχει βγει κανένας να μιλήσει υπεύθυνα και αυτό μας εξαγριώνει περισσότερο. Δεν έχει να χάσει κάτι ο κτηνοτρόφος όταν δεν έχει πάρει μια και τον κυνηγάνε οι υποχρεώσεις. Δεν ζητά ελεημοσύνη αλλά τα χρήματα που του ανήκουν”.

Αμέσως μετά το Υπουργείο οι κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου συνέχισαν τη διαδήλωσή τους.

 
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ