2014-11-26 10:35:37
Φωτογραφία για «Μαγειρεύουν» παράταση
Με κομμένη την ανάσα περιμένει η κυβέρνηση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι και στο Μαξίμου... ελπίζουν ότι τελικά θα προλάβουν τις ημερομηνίες και θα επέλθει η συμφωνία έως τις 18-19 Δεκεμβρίου, όπου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Βέβαια, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει και αφορά κυρίως στο δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Από το Μαξίμου εκτιμάται ότι η ελαστικότητα της ελληνικής πλευράς στα διαρθρωτικά όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα περιορίσει τις απαιτήσεις της τρόικας στο δημοσιονομικό, κάτι ωστόσο που μένει να αποδειχθεί στις συναντήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελούν οι Γκ. Χαρδούβελης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Βρούτσης, Χρυσ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, Γ. Μαυραγάνης, Τ. Αναστασάτος και Χρ. Πρωτόπαπας και η προσπάθειά της κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.


Ήδη, ουδείς κάνει λόγο για κλείσιμο της συμφωνίας επί γαλλικού εδάφους, αλλά για μια καλή ευκαιρία συνεννόησης για την απεμπλοκή. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στο παρασκήνιο ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν το μνημόνιο να μη… λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Απίθανο να προλάβουν

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και η Σοφία Βούλτεψη σημείωσαν ότι ο στόχος επίτευξης συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αξιολόγηση και συμφωνία για την επόμενη ημέρα δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και πιθανώς θα απαιτηθεί, όπως είπε χθες ο Ευ. Βενιζέλος, η ολοκλήρωση των τεχνικών ζητημάτων εντός Ιανουαρίου.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η παράταση-επιμήκυνση του σημερινού μνημονίου για διάστημα ολίγων εβδομάδων, προκειμένου η Ελλάδα να μη χάσει τα χρήματα των δόσεων που εκκρεμούν, να μη μείνει ακάλυπτη στις αγορές και, παράλληλα, οι τράπεζές της να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Εάν αυτό συμβεί, δεν θα απαιτηθεί –λέγεται– έγκριση από το σύνολο των κοινοβουλίων ή ακόμη και από την ελληνική Βουλή, καθώς θα αφορά τεχνικού χαρακτήρα επέκταση, με την τελική συμφωνία να ολοκληρώνεται πολύ κοντά στην έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, το διακύβευμα της οποίας άλλωστε και θα αποτελέσει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ