2014-11-26 18:52:11
Φωτογραφία για BofA ML: Ο ΣYΡΙΖΑ δεν διαθέτει “Plan B” - Ανέφικτες οι προτάσεις του κόμματος
Καμία εμπιστοσύνη δεν έχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Bank of America Merrill Lynch, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα, μετά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν οι κ. Σταθάκης και Μηλιός και σύμφωνα με την BofA ML “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan Β”, εάν τελικώς οι θέσεις του δεν γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα τόσο οι πιστωτές όσο και η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα κάνει αποδεκτές τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα όπως αυτό του χρέους, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα “να αναμένεται υψηλή μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη και εάν τελικώς βρουν μέση λύση, θα χρειαστεί όλο το 2015 για να συμβεί κάτι τέτοιο, με σαφείς κινδύνους στο ενδιάμεσο”.


Παράλληλα η BofA σημειώνει ότι στελέχη της συμμετείχαν σε δείπνο στο οποίο παρευρέθη ο “σκιώδης” υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, με το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει τα ακόλουθα:

- Θα υπάρξει διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη.

- Θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση των δανείων που διατηρεί ο επίσημος τομέας. Θα προτιμηθεί ένα “κούρεμα” του χρέους, αλλά ο πρώτος στόχος είναι να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Επίσης θα ζητηθεί από την ΕΚΤ να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.

- Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα υπάρξει άλλο haircut για τον ιδιωτικό τομέα.

- Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

- Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

- Όχι πια πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουν από την τρόικα να αναθεωρήσει τον μη ρεαλιστικό στόχο ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.

- Πηγές για τα χρήματα που θα χρειαστούν: αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα, πρόσβαση στην αγορά, μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) από την ΕΚΤ.

- Δεν υπάρχει plan B ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποκαλύπτει πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι "Plan B" ήταν αυτό που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το οποίο δεν λειτούργησε. Όπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα ο κ. Σταθάκης απέφυγε να απαντήσει σε συνεχείς ερωτήσεις για το όλο θέμα.

- Θα υπάρξει ανάκληση ορισμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας: αύξηση του κατώτατου μισθού και σύνταξης στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Επιστροφή σε ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Εφαρμογή πιο επιθετικού φορολογικού συστήματος και πάταξη της φοροδιαφυγής. Υποστήριξε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν πέτυχαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή γιατί είναι εγκλωβισμένες από κατεστημένα συμφέροντα.

- Πίεση στις τράπεζες ώστε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά τους. Τα μέτρα της ΕΚΤ παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν περάσει τα stress tests της ΕΚΤ. Θα πρέπει να αρχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.

- Ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε εξαιρετικά βέβαιος ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 22 Μαρτίου 2015. Υποστήριξε ότι Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε τις εκλογές μόνο αν η τρόικα τους έδινε ότι ζητούσαν, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν μάλλον έκπληκτος από την πολύ σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

- Εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Τόνισε ότι ευελπιστούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε ότι κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα (Το Ποτάμι και/ή το ΠΑΣΟΚ) είναι πιθανή.

- Υποστήριξε ότι πιθανή συμφωνία της τωρινής κυβέρνησης με την τρόικα θα διευκόλυνε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και θα της προσέφερε χρόνο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση των δανείων που διαθέτει ο επίσημος τομέας. Στον αντίποδα εάν η κυβέρνηση αποτύχει να συμφωνήσει με την τρόικα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, θα γίνουν σίγουρα πρόωρες εκλογές. Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση, αυτό δεν θα είναι δικό της λάθος.

- Κατά τη διάρκεια της περιόδου ερωτήσεων – απαντήσεων από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στο δείπνο υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να “δουν” πως η υπόλοιπη Ευρώπη και η ΕΚΤ θα υποκύψουν στις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται το πρόγραμμα που έχει, ήδη, συμφωνηθεί. Επίσης ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξέφρασαν την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν σκληρά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας και των ανησυχιών για το κίνημα των Podemos στην Ισπανία (η Ισπανία έχει εκλογές τον Νοέμβριο και το ακροαριστερό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Είπαν, ακόμη, ότι δεν “βλέπουν” η Ελλάδα να έχει δυνάμεις για διαπραγμάτευση. Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι προς συμφέρον όλων να στηρίξουν την Ελλάδα, καθώς το τρέχον πρόγραμμα σαφώς δεν λειτουργεί και οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ρεαλιστική λύση, που θα είναι προς όφελος όλων.
New Money
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ