2014-11-27 04:30:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Αίτημα για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα
Τη συμπερίληψη πρότασης που θα καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη να συνεργαστεί για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων της Κύπρου που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, απαίτησαν οι Κύπριοι συμμετέχοντες στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ‘‘Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Πολιτισμού και Έρευνας’’, Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου  Κυριάκος Χατζηττοφής και ο πρόεδρος και μέλος της Ένωσης Κοινοτήτων Κερύνειας Δήμος Γιάγκου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε παρέμβασή τους κατά τη συζήτηση της γνωμοδότησης με τίτλο ‘‘Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης’’, τα δύο μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, ζήτησαν όπως γίνει ξεχωριστή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργαστεί και να συμβάλει στην προστασία σπάνιων αρχαιοτήτων που υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, τόνισε στην παρέμβασή του ο κ
. Χατζηττοφής, είναι πλέον πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία έχει και υποχρέωση να συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία της από διάφορους κινδύνους που την απειλούν, είτε αυτά είναι παράνομες ανασκαφές από αρχαιοκάπηλους και λαθρεμπόρους, είτε άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις, είτε ακόμη και στοιχειώδη μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάγκου αναφέρθηκε στα ευρήματα στην περιοχή Αγίας Ειρήνης στην Κερύνεια, πλείστα εκ των οποίων βρίσκονται και στο μουσείο της Στοκχόλμης, αλλά και στις πληροφορίες που φέρουν τις κατοχικές αρχές να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε παράνομες εκσκαφές στη νεκρόπολη της Αγίας Ειρήνης.

Σημαντικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θεωρείται το γεγονός ότι πέραν της τροπολογίας που θα κατατεθεί ενόψει της συνεδρίασης της ολομέλειας τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Anton Rombouts, δεσμεύτηκε ν` αποστείλει και σχετική επιστολή προς το νέο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας του όπως παρέμβει στο θέμα αυτό, το οποίο όπως δήλωσε είναι καθαρά πολιτικό και αφορά άμεσα και την Επιτροπή.

Με βάση πάντως τις ισχύουσες διαδικασίες, οι γνωμοδοτήσεις αυτές στέλλονται στην Επιτροπή των Περιφερειών για έκφραση άποψης και στη συνέχεια, μετά από συζήτηση τους στο Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή, καθίστανται Νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ