2014-11-28 13:36:19
Φωτογραφία για Τα σχολεία της ντροπής στα Χανιά...[photos]
Χωρίς ουσιαστική λύση μένουν τα προβλήματα στέγης στο σχολικό συγκρότημα του κέντρου των Χανίων όπου στεγάζονται δύο δημοτικά... σχολεία και τρία νηπιαγωγεία, με άμεσο κίνδυνο για τον τραυματισμό παιδιών και εκπαιδευτικών. Πλέον οι ελπίδες των γονέων, μετά και την ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, στηρίζονται στις διακοπές των Χριστουγέννων παρακαλώντας για ουσιαστικές και μόνιμες τεχνικές παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

Το CandiaNews βρέθηκε στο 12ο και στο 18ο δημοτικά σχολεία των Χανίων και μίλησε με τους διευθυντές και τους εκπροσώπους των δύο συλλόγων γονέων για την καθημερινή τους αγωνία μπροστά στο ενδεχόμενο ατυχήματος. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες όπου φαίνεται το βομβαρδισμένο τοπίο του σχολείου, με ένα μεγάλο μέρος του προαυλίου να έχει περιφραχτεί με συρματόπλεγμα και ταινίες ασφαλείας που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τους μικρούς μαθητές. Στο σημείο έχουν πέσει σοβάδες από τον παρακείμενο τοίχο του γυμναστηρίου, ενώ όπως μας εξηγούν οι δάσκαλοι οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες που πρέπει ολόκληρη η μετώπη του κτηρίου να ξηλωθεί και να αντικατασταθεί αφού υπάρχει φόβος να πέσει πάνω στα κεφάλια των παιδιών.


«Ζούμε με την αγωνία σε κάθε διάλειμμα και έχουμε εφαρμόσει διπλές βάρδιες επιφυλακής των δασκάλων για να μην πλησιάσει κάποιο παιδί εκεί» λέει ο Γιάννης Μαστορακάκης, διευθυντής του 12ου Δημοτικού. «Τα κτήρια είναι 40 χρόνων και οι όποιες εργασίες αποκατάστασης γίνονται με το σταγονόμετρο. Μετά τις τελευταίες διαμαρτυρίες μας ήρθαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και ξεκίνησαν κάποιες εργασίες αλλά είναι βέβαιο πως το σχολείο πρέπει να μείνει για αρκετές μέρες κλειστό για να ολοκληρωθούν. Ήδη με τις τελευταίες νεροποντές έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι του τοίχου και ήμασταν τυχεροί που αυτό έγινε Σαββατοκύριακό και όχι σε μέρα που το σχολείο ήταν ανοιχτό», προσθέτει ο ίδιος.

Ο διευθυντής του 18ου Δημοτικού Δημήτρης Τερτίπης αναφέρει: «Λεφτά για επισκευές δεν υπάρχουν. Οι προηγούμενες διευθύνσεις του σχολείου αν και υπήρχε ένα σχετικό κονδύλι δεν το αξιοποίησαν και έτσι επεστράφη στο Δήμο με αποτέλεσμα να διατεθεί σε άλλα κτήρια. Ελπίζουμε τα Χριστούγεννα οι υπηρεσίες να οργανωθούν και να προλάβουν να μας παραδώσουν ένα ασφαλές σχολείο. Μέχρι τότε κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έχοντας να αντιμετωπίσουμε και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γονέων για τις απαράδεκτες συνθήκες τις οποίες βιώνουν κάθε μέρα τα παιδιά τους».

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου η κ. Ειρήνη Γρυλλάκη τονίζει στο CandiaNews: «Περιμένουμε ακόμα να στεγνώσουν οι τάξεις από τις βροχές. Σε κάποιες αίθουσες μπήκαν νερά και χρειάζεται μεγάλης έκτασης παρέμβαση για να ξαναγίνει πραγματικά λειτουργικό το σχολείο. Την ίδια στιγμή, στα Χανιά τα κονδύλια που διατίθενται είναι 250.000 το χρόνο για 150 σχολεία. Δηλαδή κάθε σχολείο πρέπει να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα και τις τυχόν ζημιές με λίγο περισσότερα από 1500 ευρώ για όλο το χρόνο. Αυτή είναι η εκπαίδευση που παρέχει το κράτος λίγο πριν το 2015…»

Στο συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα στεγάζονται περισσότερα από 300 παιδιά και οι ελπίδες όλης της σχολικής κοινότητας πλέον πέφτουν στις γιορτές των Χριστουγέννων έχοντας αποσπάσει υποσχέσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χανίων κ. Κεμεσίδη για ευρείας έκτασης παρεμβάσεις.

«Εμείς κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πέρυσι μέχρι και χρήματα από την τσέπη τους για το βάψιμο του σχολείου έβαλαν οι γονείς», λέει ο διευθυντής κ. Τερτίπης και συμπληρώνει: «Τώρα όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν περιμένουμε μετά τα Χριστούγεννα να δούμε ένα καινούριο σχολείο, αλλά απαιτούμε να αισθανόμαστε ασφάλεια για τα παιδιά μας και για τους συναδέλφους…»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ