2014-11-28 15:31:28
Φωτογραφία για Γιατί η Πρωτοχρονιά μπορεί να γίνει η πιο θανατηφόρα γιορτή του χρόνου
Οι γιορτές είναι μέρες χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής. Συχνά μπορούν ωστόσο να αποβούν μοιραίες όταν δε τηρούμε κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα σε ορισμένες αργίες σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στον κόσμο.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ορισμένες γιορτές που πραγματικά γιορτάζουν τον θάνατο όπως η Dia de los Muertos και το Halloween, ή άλλες που κυριολεκτικά τον προκαλούν όπως ο αγώνας με τους ταύρους στην Παμπλόνα, ωστόσο η πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα γιορτή στον κόσμο δεν έχει καμία σχέση με αυτές.

Ο αγώνας με τους ταύρους στην Παμπλόνα για παράδειγμα έχει μόλις 2.000 με 3.000 τραυματίες κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μόνο λίγες γρατσουνιές και μελανιές.

Από την άλλη το Σαν Μιγκέλ στο Μεξικό, έχει μία παράδοση κατά την οποία οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ χτυπάνε με ένα σφυρί τα πυροτεχνήματα για να εκτοξευθούν από την τριβή (ή να σκάσουν επιτόπου, αν δεν είναι τόσο τυχεροί). Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες μετρήσεις για το πόσοι έχουν σκοτωθεί από αυτό το έθιμο, αρκεί να επισημάνουμε ότι οι τραυματίες μόνο το 2008 έφτασαν τους 50.


Εξίσου επικίνδυνη γιορτή αποδεικνύεται και η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπολογίζει περίπου 540 νεκρούς και 58.000 σοβαρά τραυματισμένους, όχι μόνο από τα τροχαία, αλλά και από τα πυροτεχνήματα που κυριολεκτικά σκάνε στα χέρια του κόσμου.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου 240 άτομα κάθε χρόνο καταλήγουν στα επείγοντα με τραύματα από πυροτεχνήματα, από τα οποία το 36% είναι στα χέρια και ένα 22% στο κεφάλι!

Ομως, αντίθετα με ότι φανταζόμαστε, η πιο θανατηφόρα γιορτή του χρόνου, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παραθέτει το Discovery News, είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Οπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες στο Journal of Social Science & Medicine οι επιστήμονες μελέτησαν 57.500.000 πιστοποιητικά θανάτου από το 1979 μέχρι το 2004 και διαπίστωσαν ότι οι 42.365 θάνατοι από αυτούς προήλθαν κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Στην πραγματικότητα περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία την περίοδο των γιορτών παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή, αυξάνοντας τις πιθανότητες του μέσου ανθρώπου στις γιορτές να πεθάνει κατά 3% - 9% συνολικά και 6% ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η αιτία ωστόσο προκαλεί πονοκέφαλο στους ερευνητές: Υποθέτουν ότι μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικό στρες, καταχρήσεις, καιρικές συνθήκες (και ατυχήματα που αυτές προκαλούν) ή και από την πολυκοσμία στα καταστήματα και τους χώρους εστίασης, που δυσκολεύει την έξοδο σε περίπτωση κινδύνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια είναι κυρίως φυσικά, αν και πολλές φορές αυξάνουμε μόνοι μας τις πιθανότητες, όταν πίνουμε πολύ πριν οδηγήσουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ