2014-11-29 05:26:05
Φωτογραφία για Με μειωμένη παραγωγή και μικρή αύξηση των τιμών ολοκληρώθηκε η συγκομιδή καρυδιών!
Η καρυδιά μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας από τις ζεστές παραθαλάσσιες έως ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Μακεδονία και Κρήτη. Μέχρι πρόσφατα σε συντριπτικό ποσοστό, η καλλιέργεια της καρυδιάς εντοπιζόταν στις ορεινές περιοχές, ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη δυναμικών ποικιλιών κατεβαίνει στις πεδινές περιοχές, όπου γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε νέες φυτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η έκταση της καλλιέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 700.000 στρέμματα περίπου, ενώ η μέση απόδοση φτάνει στα 200 - 400 κιλά το στρέμμα. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου. Φέτος υπήρξε μειωμένη παραγωγή σε πολλές περιοχές λόγω βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της καρπόδεσης. Πέρσι η τιμή του καρυδιού κυμάνθηκε στα 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος σημείωσε άνοδο και κυμάνθηκε στα 3,5 - 5,5 ευρώ το κιλό για καρύδια με κέλυφος. Όσον αφορά τις τιμές για την ψίχα του καρυδιού στην εγχώρια αγορά κυμαίνονται στα 8-10 ευρώ/κιλό ανάλογα με την ποιότητα.


Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μας για την καλλιέργεια καρυδιάς. Τις καστανιές τις φυτεύουμε στα 300 - 700 μέτρα, ενώ τις καρυδιές στα 400 - 900 μέτρα. Η χώρα μας είναι ορεινή και σε αυτά τα υψόμετρα δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τους παραγωγούς. Ωστόσο αν και η χώρα μας είναι ορεινή είμαστε ελλειμματικοί στην παραγωγή καρυδιών και εισάγουμε από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, ΗΠΑ κ.α. Οι τιμές λιανικής κυμαίνονται στα 12 ευρώ το κιλό τα εισαγόμενα και τα εγχώρια στα 14 ευρώ το κιλό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καρύδια στη χώρα μας. Στα αγροκτήματα άνω των 3 στρεμμάτων η συγκομιδή μπορεί να γίνει με μηχανικά μέσα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.

Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων καρυδιάς. Θα πρέπει όμως οι φυτωριούχοι να προσέχουν τα φυτά που δίνουν στους ενδιαφερόμενους. Ο φυτωριούχος θα πρέπει να ρωτήσει τον παραγωγό το υψόμετρο που θα φυτέψει το δέντρο και να ζητήσει μια εδαφολογική ανάλυση για να βεβαιωθεί ότι είναι το έδαφος κατάλληλο και μετά να πουλήσει τη σωστή ποικιλία της καρυδιάς. Ενώ η καστανιά είναι δέντρο όψιμο στην ανθοφορία του (ανθίζει τον Ιούνιο) και μπορούμε να τη φυτέψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα, αντιθέτως η καρυδιά ανθίζει πρώιμα (από τέλη Μαρτίου μέχρι μέσα Μαΐου) οπότε αν φυτέψουμε μια πρώιμη ποικιλία σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ποτέ δεν πρόκειται να έχουμε καλή συγκομιδή γιατί οι παγετοί θα «καίνε» τον καρπό. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πουλάνε ποικιλίες χωρίς να δίνουν τους αντίστοιχους επικονιαστές».

Ο κ. Δήμος Ρούσκας, πρώην ερευνητής στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Βαρδατών Φθιώτιδας του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η καλλιέργεια της καρυδιάς μπορεί να βοηθήσει την οικονομία των ημιορεινών και ορεινών περιοχών της χώρας μας. Σε αναλύσεις που κάναμε βρήκαμε ότι το ελληνικό καρύδι, λόγω των κλιματικών συνθηκών και του εδάφους, είναι πιο γευστικό από τα καρύδια του εξωτερικού. Αυτό κάνει τους καταναλωτές να το προτιμούν και ας έχει υψηλότερη τιμή. Η ελληνική παραγωγή κυμαίνεται στους 20.000 τόνους και η μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 3,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ποικιλιών καρυδιάς οι ακρόκαρπες και οι πλαγιόκαρπες (που είναι και οι πιο δημοφιλείς στη χώρα μας). Μια πλαγιόκαρπη ποικιλία στον πέμπτο χρόνο βγάζει τα έξοδά της και από τον δέκατο χρόνο έχει τη μέγιστη απόδοση παραγωγής.

Πάντως αυτός που θέλει να ασχοληθεί με την καρυδιά για να έχει ένα καλό βοηθητικό εισόδημα θα πρέπει να καλλιεργήσει τουλάχιστον 10 στρέμματα. Αν θέλει να ζήσει αποκλειστικά από την καλλιέργεια θα πρέπει να καλλιεργήσει τουλάχιστον 30 στρέμματα και να είναι ποτιστικά. Επίσης θα πρέπει να κάνει μηχανική καλλιέργεια (να χρησιμοποιήσει αποφλοιωτή - πλυντήριο, στεγνωτήριο κ.α.)».

Η κ. Βασιλική Κοντζιά, παραγωγός από την Εύβοια, δήλωσε ότι «φέτος δεν ήταν καλή η χρονιά από πλευράς ποσότητας παραγωγής για το καρύδι λόγω των βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της καπρόδεσης. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Η τιμή παραγωγού στην περιοχή μας κυμάνθηκε στα 4,5 ευρώ το κιλό για καρπό με κέλυφος και 3,5 ευρώ για το «χλωρό». Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Πρόκειται για μια καλή καλλιέργεια που αφήνει ένα εισόδημα στον παραγωγό, αν και έχει πολλά εργατικά στη συγκομιδή και τη διαλογή».

Ο κ. Ματθαίος Κόκκινος, παραγωγός από τα Φάρσαλα, τόνισε ότι «υπήρξε μειωμένη παραγωγή λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση. Η τιμή παραγωγού ήταν ικανοποιητική και κυμάνθηκε στα 3,8 - 4 ευρώ το κιλό σε κέλυφος, ενώ η «ψίχα» του καρυδιού κυμάνθηκε στα 9 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση είναι μεγάλη στην εγχώρια αγορά αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγωγές».

Ο κ. Μάρκος Τούσκας, παραγωγός από την Πέλλα, ανέφερε ότι «η μείωση της παραγωγής στην περιοχή μου ξεπέρασε το 80%. Οι τιμές ανέβηκαν σε σχέση με πέρσι κατά 0,5 ευρώ το κιλό και κυμάνθηκαν στα 5 - 5,5 ευρώ το κιλό για καρπό με κέλυφος, επειδή οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αντέχουν υψηλότερες τιμές».

Ο κ. Σωκράτης Κυριακίδης, παραγωγός από τις Σέρρες, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καρύδια και η μειωμένη παραγωγή έχει αυξήσει τις τιμές. Η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε από τα 3,5 ευρώ το κιλό αλλά γρήγορα έφτασε πάνω από 5 ευρώ το κιλό».

Δείτε την εξέλιξη της καλλιέργειας καρυδιάς στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ