2014-12-11 01:09:03
Φωτογραφία για Τέλος το δημόσιο ΕΣΥ: Άρχισαν να «νοικιάζονται» από ιδιώτες και βοηθοί θαλάμων στα νοσοκομεία!
Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη - healthreport.gr

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δημοσίων νοσοκομείων φαίνεται πως προχωρά αργά και σταθερά η κυβέρνηση καθώς πλέον ακόμη και οι βοηθοί θαλάμων προσλαμβάνονται από …ιδιωτικές εταιρείες. 

Μετά τον τομέα της καθαριότητας, της σίτισης αλλά και των φρούρησης όλα δείχνουν πως σιγά σιγά η κυβέρνηση θα παραχωρήσει μεγάλα κομμάτια του ΕΣΥ σε ιδιώτες. 

Οι δεσμεύσεις της στην τρόικα περιλαμβάνουν μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και περικοπή του κόστους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι σιγά σιγά θα «αγοράζονται» φθηνά εργατικά χέρια μέσω ιδιωτικών εταιρειών όπως στην περίπτωση με τις καθαρίστριες που …νοικιάζονται με λίγα ευρώ μισθό, ενώ οι εταιρείες εισπράττουν τις συμβάσεις από τα νοσοκομεία. 

Η αρχή έγινε από το ΠΑΓΝΗ της Κρήτης όπου υπεγράφη νέα σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας που θα αναλάβει τα καθήκοντα των βοηθών θαλάμων, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.


Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο εργολάβος καθαριότητας επέκτεινε τη δραστηριότητά του και με την εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων κάτι που ερμηνεύεται ως μία επιπλέον κατάργηση ειδικότητας στο ΕΣΥ. 

«Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων, ειδικότητας νοσηλευτικής υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας με την υπογραφή της νέας σύμβασης, αντί πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό, εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και από την άλλη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας» προειδοποιεί το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. 

Και αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι το 2015 δε θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις ενώ ταυτόχρονα θα κουρευτούν τα κονδύλια κατά 160 εκατ. ευρώ. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ