2014-12-13 08:24:06
Φωτογραφία για Ανοίγει η αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τα νωπά ελληνικά φρούτα
Μετά την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) βρέθηκαν εκπρόσωποι των δέκα μεγαλύτερων αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, στα πλαίσια του κοινοτικού τριετούς προγράμματος προώθησης των εξαγωγών φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων προς τις Αραβικές χώρες, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιήθηκε παρουσίαση φρέσκων και μεταποιημένων φρούτων από εκπροσώπους της κοινοπραξίας και αφορούσε ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, κεράσια και βερίκοκα, που παράγονται από 6.500 παραγωγούς. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αναζήτηση αγορών στα ΗΑΕ για την διάθεση των ανωτέρω προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, αφού αναφέρθηκαν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών φρούτων, ανακοίνωσαν ότι τα προϊόντα αυτά θα διατίθενται με την ενιαία εμπορική επωνυμία «GReat Fruits», σε μία προσπάθεια καθιέρωσης ελληνικού brandname για τα φρέσκα φρούτα στο εξωτερικό
. Επεσήμαναν, επίσης, ότι βασικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες Ιταλία και Ισπανία, αποτελεί η μεταφορά των προϊόντων με ειδικά πλοία – ψυγεία στη Τζέντα και στη συνέχεια με φορτηγά στο Άμπου Ντάμπι, που θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων στις προθήκες των καταστημάτων αφετέρου δε θα καταλήγουν πιο φρέσκα και θρεπτικά στον τελικό καταναλωτή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς: Α.Σ. Νέος Αλιάκμων, Α.Σ. Βελβεντού «Η Δήμητρα», Α.Σ. Μέσης, Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Venus, Α.Σ. Επισκοπής, Α.Σ. Μελίκης, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και ΑΣΟΠ Επισκοπής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης κ. Ευάγγελος Μπαλτζής, που συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα ελληνικά φρούτα έχουν καλή ποιότητα και αυτό είναι το πλεονέκτημά μας για να «κερδίσουμε» την αγορά των ΗΑΕ. Συναντήσαμε τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της χώρας και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών. Ήδη στείλαμε τιμοκατάλογο και τον αποδέχτηκαν και αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα τις πρώτες παραγγελίες».

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό ο κ. Μπαλτζής, τόνισε ότι: «οι καταναλωτές στην αγορά του Άμπου Ντάμπι έχουν οικονομική άνεση και αναζητούν την καλή ποιότητα στα φρούτα. Εμείς επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις των σούπερ μάρκετ και είδαμε φρούτα πολύ κακής ποιότητας σε σχέση με τα ελληνικά. Συγκεκριμένα είδαμε ροδάκινα από τη Χιλή, που εμείς της αντίστοιχης ποιότητας τα οδηγούμε προς χυμοποίηση, στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό. Επίσης βρήκαμε νεκταρίνια από τη Χιλή, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας, στα 9 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή έχουν και ιταλικά ακτινίδια, τα οποία ήταν πολύ «μαλακά» και τα πουλούσαν στα 3,5 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά ο καταναλωτής αγόραζε φρούτα.

Σίγουρα οι αγορές στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Ρωσίας. Στη Ρωσία στέλναμε μεγάλες ποσότητες και οι αγορές αυτές δεν μπορούν να τις αναπληρώσουν. Αυτό που προσπαθούμε είναι να βρούμε κάποιες διεξόδους και η συγκεκριμένη αγορά έχει τη δυνατότητα να δώσει κάποιες υψηλότερες τιμές για τα φρούτα καλής ποιότητας. Μέχρι στιγμής στα ΗΑΕ δεν είχαμε κάποια παρουσία για τα νωπά φρούτα αλλά εξάγονταν μόνο ελληνικές κομπόστες. Αντίθετα στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας βρήκαμε κάποια δαμάσκηνα και βερίκοκα αλλά ήταν μικρές ποσότητες. Η απόσταση πάντως μας ευνοεί σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές μας στην ΕΕ. Από την Ελλάδα με καράβι στη Τζέντα τα φρούτα μπορούν να πάνε σε 8 ημέρες, ενώ αν συνεχίσουν οδικώς προς το Άμπου Ντάμπι θα χρειαστούν ακόμη 4 - 5 ημέρες. Για αυτό το χρονικό διάστημα τα ροδάκινα και τα ακτινίδια δεν έχουν πρόβλημα».

Την ερχόμενη Δευτέρα (15/12/2014) και στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου στο Κάιρο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ