2014-12-13 12:47:49
Φωτογραφία για Το κεφάλαιο της διχοτόμησης ανοίγουν μελετητές στην Τουρκία
Του Νίκου Στέλγια

Μπορεί σε επίσημο επίπεδο, η Άγκυρα να εξακολουθεί να υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και να καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, ωστόσο, στο παρασκήνιο, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να κατεβάσει από το ράφι το σχέδιο της τελικής διχοτόμησης της Κύπρου. Αυτό επιβεβαιώνουν οι νέες τοποθετήσεις Τούρκων αναλυτών και οι πληροφορίες της εφημερίδας μας από την τουρκική πρωτεύουσα.

Στον απόηχο των εξελίξεων στο Κυπριακό, ένα τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, φέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο της διχοτόμησης.

Μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό δίκτυο «Haber 7», ο αντιπρόεδρος του κέντρου στρατηγικών μελετών «USAK», καθηγητής Καμέρ Κασίμ τονίζει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να συζητηθεί το σχέδιο της διχοτόμησης στο τραπέζι των συνομιλιών.


«Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε το 2008. Γνωρίζουμε και τις περιπτώσεις της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας», τονίζει ο κ. Κασίμ, ο οποίος προσθέτει: «Στην Κύπρο, από το 1963, οι δυο κοινότητες ζουν χωριστά. Η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει ως ένα όπλο αυτή την πραγματικότητα στις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κασίμ, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή, η οποία δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού. Με βάση λοιπόν, την υποτιθέμενη αδιαλλαξία της Λευκωσίας, η τουρκική πλευρά καλείται να εστιάσει την προσοχή της στην τελική διχοτόμηση του νησιού.

Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η δήλωση του κ. Κασίμ δεν είναι μια μεμονωμένη τοποθέτηση. Το τελευταίο διάστημα, την άποψη του κ. Κασίμ συμμερίζονται οι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η διακοπή των συνομιλιών έχει υπάρξει αφορμή στην Άγκυρα για την επιστροφή του σχεδίου της διχοτόμησης στο πολιτικό προσκήνιο.

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=191982
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ