2014-12-15 05:30:07
Φωτογραφία για Διακινητές πίσω από τα επεισόδια με τους Σύρους
Σε διακινητές που προσπαθούν να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία πολιτικού ασύλου για τους... σύρους πρόσφυγες αναφέρθηκε ευθέως τόσο ο γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελος Συρίγος, όσο και σύρος πρόσφυγας που διέφυγε πριν από λίγο καιρό από τον πόλεμο στη χώρα του, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι.

Όπως σημειώθηκε, χθες το βράδυ νέα άτομα εμφανίσθηκαν στην πλατεία Συντάγματος -η οποία επρόκειτο να αδειάσει σήμερα το μεσημέρι από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες που εντέλει εντάσσονται στη διαδικασία πολιτικού ασύλου- μεταξύ των οποίων και διακινητές. Στόχος -όπως σημειώθηκε- ήταν να δημιουργηθεί ένταση, να προκληθεί επέμβαση της αστυνομίας και να δοθεί ευρέως η εντύπωση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης απόδοσης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρίγος και μεταδίδει το ΑΜΠΕ, «νέα άτομα, που τα μετέφεραν διακινητές, εμφανίστηκαν προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία ασύλου». Τα άτομα αυτά, όπως είπε, παίζουν με τη ζωή των προσφύγων προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και να εκμεταλλευθούν τη δικαιολογημένη σύγχυση των προσφύγων προκειμένου να δημιουργήσουν θέμα.


Αναφερόμενος στην εμπειρία του ως πρόσφυγας, ο Σύρος μίλησε για ακραία εκμετάλλευση από τους διακινητές. Όπως είπε, οι διακινητές προσπαθούσαν από την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα να σπάσουν τη συμφωνία και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικού κράτους και προσφύγων -για την οποία εργάσθηκαν ο κ. Συρίγος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

«Γι' αυτό» είπε ο σύρος πρόσφυγας «και έφεραν νέες οικογένειες». Και πρόσθεσε: «Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», οι οποίοι -όπως είπε- «όλες τις ημέρες που ήταν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα τσακώνονταν με τον κόσμο, έκλεβαν, απειλούσαν».

Όπως είπε ο πρόσφυγας, οι διακινητές ζητούν από 4.000 - 10.000 ευρώ το άτομο για να μεταφέρουν πρόσφυγες και κατέληξε: «Ο διακινητής μπορεί να σε στείλει στο θάνατο για 100 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τον 15χρονο που ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει εντός της πλατείας, εξήγησε ότι «το παιδί φοβήθηκε ότι κάτι γίνεται από πίσω και δεν θα πάρει τελικά χαρτιά». Ο νεαρός έχει ήδη μεταφερθεί με τη μητέρα του σε στεγασμένο χώρο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ