2014-12-16 11:09:46
Φωτογραφία για Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
«Ένα μεγάλο πορτρέτο της Ρόζας Λούξεμπουργκ κρέμεται στο γραφείο του Νίκου Σαμανίδη του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη» γράφει το BBC, που επιχείρησε να μπει στα «άδυτα» του κόμματος, προκειμένου να… καταλάβει τον Τσίπρα. Ανταποκρινόμενος ο κ. Σαμανίδης, στην επιθυμία του ανταποκριτή του BBC, του άνοιξε, όχι μόνο την πόρτα του γραφείου του, αλλά του ανέπτυξε και όλο το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον γίνει κυβέρνηση. «Μετά από δεκαετίες που βρισκόταν στην άμυνα, η Αριστερά επιστρέφει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική» σημειώνει ο Νίκος Σαμανίδης, ενώ ο συντάκτης του BBC προσθέτει: «Τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι καταστροφική για τη χώρα, ακούγεται δελεαστικό για κάποιους ένα αριστερό κόμμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση».

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος παρατηρεί πως η φωτογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ δεσπόζει στα γραφεία, ωστόσο η ταχεία άνοδος του κόμματος και η προσέγγισή του σχετικά με την εξουσία έχουν μειώσει την παλαιά δυναμική του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ, κάνει ταξίδια στο City και υπόσχεται στους δανειστές πως δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες
. Από την άλλη, όμως, οι φόβοι των εταίρων παραμένουν ενεργοί, καθώς βλέπουν πως ο Τσίπρας είναι ακόμη μια άγνωστη δύναμη και μάλιστα σε επικίνδυνες ''ποσότητες'' εντός του» γράφει το BBC.

«Αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν είναι το 10% των πλούσιων, των αγορών. Θα χάσουν τα προνόμιά τους. Η βάση μας έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά οι ρίζες μας παραμένουν ριζοσπαστικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απωλέσει τη σχέση του με τα κοινωνικά κινήματα από τα οποία γεννήθηκε» διαβεβαιώνει το κ. Σαμανίδης.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως «ενώ το κόμμα ιδρύθηκε το 2004, καταγράφοντας ένα μικρό ποσοστό στο εκλογικό σώμα, μέσα σε δέκα χρόνια, ''υποβοηθούμενο'' από την κρίση, γιγαντώθηκε και οδεύει προς την εξουσία». «Ο Τσίπρας είναι ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Ελλάδας, μόλις 40 ετών, κι όμως είναι γνωστός για τη ρητορική δεινότητά του, την απέχθειά του στις γραβάτες και το στυλάτο ντύσιμο» αναφέρει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. «Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει την επιρροή του, αλλά ήταν ο Τσίπρας αυτός που μεγέθυνε το κόμμα. Αυτό συνέβη γιατί είναι νέος και δεν νιώθει φόβο. Πήρε την... αμυντική Αριστερά και την μετέτρεψε σε πιθανή επιλογή εξουσίας».

Στη συνέχεια το BBC, επιχειρεί να αναλύσει το προφίλ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και γράφει πως σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρόκειται για έναν «καθημερινό άνθρωπο». Ο κ. Σαμανίδης τονίζει σχετικά με αυτό: «Γνωριζόμαστε πολύ καιρό με τον Αλέξη. Βγαίναμε συχνά έξω και μπορώ να σας πω πως είναι ένας φυσιολογικός, κανονικός άνθρωπος. Ακόμη και ως ηγέτης του αρέσουν οι συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις». Σύμφωνα με τους επικριτές του ωστόσο, πρόκειται για έναν «είρωνα, ανώριμο και πεινασμένο για εξουσία» γράφει το BBC.

Ο επί χρόνια φίλος του Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, αναφέρει από την πλευρά του: «Αν και από την αρχή ήταν φανερό πως ήταν ηγετική φυσιογνωμία, πήρε από εμάς την ώθηση και το κουράγιο για να βγει μπροστά. Δεν ένιωθε καμία... λαγνεία για την εξουσία», ενώ προσθέτει πως ο Τσίπρας συνεχίζει να ζει στην Κυψέλη και ότι δεν ξεχνάει πως ανήκει στη γενιά των «700 ευρώ». 

Σύμφωνα με τον Καρανίκα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιστορική στιγμή που «θα σταματήσει την καταστροφή. Δεν έχουμε τον φόβο της εξουσίας» τονίζει. Την ώρα που η Ευρώπη συντάσσεται ανοιχτά υπέρ της παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία και την εκλογή Προέδρου, όπως ο Γιούνκερ που με τις δηλώσεις του τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Σταύρου Δήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως η επόμενη κυβέρνηση σε αναμονή, σημειώνει το BBC. Η στάση αυτή του Γιούνκερ, συνεχίζει, εξόργισε πολλούς Έλληνες. 

Σε αυτό απαντά ο σερβιτόρος, Παναγιώτης Μακρίδης, που τονίζει στον δημοσιογράφο: «Θα μου πει ο Γιούνκερ τι θα ψηφίσω; Δεν είχα σκοπό να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα θα το κάνω».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ