2014-12-16 13:04:02
Φωτογραφία για «Ο East Med μπορεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με 8-12 δις κ.μ. ανά έτος»
Ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ έως το 2030: Ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιάννης Μανιάτης  και Γιώργος Λακκοτρύπης (φωτογραφία αρχείου).

Εκτενή αναφορά στον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med έκαναν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιάννης Μανιάτης  και Γιώργος Λακκοτρύπης, αντίστοιχα, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν στις Βρυξέλλες το Greek Energy Forum, το Research Centre for Energy Management του πανεπιστημίου ESCP Europe και το Natural Gas Europe, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. με ορίζοντα το 2030. Ο κ. Μανιάτης μίλησε για «βέβαιες αβεβαιότητες» που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως η καθοριστική εξάρτηση της ενεργειακής ασφάλειας από τρίτες χώρες, οι συνέπειες από τις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες και η απαίτηση επιπλέον 100 δις κ.μ φυσικού αερίου για την Ευρώπη στις επόμενες δεκαετίες.


Ο ίδιος παρουσίασε ως εξής την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης: Ο ΤΑΡ έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται. Ο East Med με τη σειρά του μπορεί να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με μία ποσότητα 8-12 δις κ.μ ανά έτος, συνυπάρχοντας αρμονικά με τον σχεδιαζόμενο σταθμό υγροποίησης αερίου του Βασιλικού στην Κύπρο, που είναι έργο συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό του East Med. Ο «Κάθετος Διάδρομος» (Vertical Corridor), μία κοινή πρόταση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τη δημιουργία όδευσης αερίου από την ελληνική επικράτεια προς το Βορρά μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ των εθνικών τους συστημάτων μπορεί επίσης να συνεισφέρει στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης με επιπλέον 5 δις κ.μ. ανά έτος.   

Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε την πρόοδο και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα επιτυχή αποτελέσματα του Οικοπέδου 12 της κοινοπραξίας Noble, Delek και Avner, σειρά λαμβάνουν τα Οικόπεδα 2,3,9 και 10,11 των ΕΝΙ-KOGAS και Total, αντίστοιχα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γείτονες χώρες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Ο τέως διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Shaul Zemach προέτρεψε την Ε.Ε. να αναλάβει δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την όδευση των παραγόμενων ποσοτήτων της Ανατολικής Μεσογείου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ αθροίζονται σε 3.400 δις κυβικά μέτρα, ποσότητα που ξεπερνά ακόμη και τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Νορβηγίας. Σημείωσε δε ότι το υψηλό κόστος επένδυσης που απαιτεί η εξόρυξη των συγκεκριμένων ποσοτήτων εξαιτίας του μεγάλου βάθους στο οποίο βρίσκονται (ultra deep water) σε συνδυασμό με τη δυσανάλογα χαμηλή ζήτηση αερίου στις αγορές της ΝΑ Μεσογείου υπαγορεύουν την ενεργή συμβολή της Ευρώπης, προκειμένου το αέριο να κατευθυνθεί προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. 

Δείτε εδώ περισσότερα: http://EastMedEnergy2014.eventsadmin.com καιwww.greekenergyforum.com

newsroom naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ