2014-12-16 18:17:39
Φωτογραφία για Δεν βλέπετε καλά στο σκοτάδι; Από ποια σπάνια πάθηση μπορεί να πάσχετε
Το ανθρώπινο μάτι βλέπει την ημέρα, έχει όμως την ικανότητα να προσαρμόζεται για να βλέπει και τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού Η νυκταλωπία είναι η δυσκολία που έχει κάποιος να δει στο σκοτάδι ή σε χώρους με χαμηλό φωτισμό.

Δεν πρόκειται απλά για μια αδυναμία προσαρμογής, αλλά για παράλυση του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού στο σκοτάδι, η οποία δεν επιτρέπει στους ασθενείς να δραστηριοποιηθούν.

Για παράδειγμα, όλοι δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε άνετα στο σινεμά, καταφέρνουμε όμως να εντοπίσουμε τις θέσεις μας ύστερα από ένα σύντομο χρόνο προσαρμογής. Όσοι πάσχουν από νυκταλωπία όμως δεν μπορούν να τα καταφέρουν και συχνά «επιστρατεύουν» άλλες αισθήσεις.

Συχνά μάλιστα τα άτομα αυτά έχουν ατυχήματα, ιδιαίτερα σε άγνωστους χώρους, και αποφεύγουν συστηματικά κάθε είδους δραστηριότητα στο σκοτάδι.

Αιτίες

Η νυκταλωπία μπορεί να οφείλεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις του ματιού, με διαφορετική βαρύτητα κάθε φορά, όπως:


-Κληρονομικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς.

-Έλλειψη βιταμίνης Α.

-Καταρράκτης.

-Γλαύκωμα υπό αγωγή με κολλύρια που συστέλλουν την κόρη του οφθαλμού.

-Διαθλαστικά σφάλματα χωρίς σωστή οπτική διόρθωση.

-Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Η αντιμετώπιση της νυκταλωπίας εξαρτάται από την αιτία της. Μπορεί να είναι από πολύ απλή, όπως αλλαγή γυαλιών λη θεραπεία για το γλαύκωμα, μέχρι και χειρουργική στην περίπτωση που οφείλεται σε καταρράκτη.

Όταν η νυκταλωπία οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, χορηγούνται συμπληρώματα ή συνιστάται διατροφή πλούσια σε βιταμίνη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ