2014-12-16 20:04:59
Φωτογραφία για Η απίστευτη ιστορία 2 Γερμανών στην Ακρόπολη του 1822 και στο Δίστομο το 1944!
Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ

Η ιστορία παίζει πολλά παιγνίδια: Στις 18 Απριλίου του 1822,  600 Ελληνες με 8 Γερμανούς  και 4  Γάλλους  εθελοντές φιλέλληνες  επιτέθηκαν για να απελευθερώσουν την Ακρόπολη. Μεταξύ των Γερμανών φιλελλήνων και ο 31 ετών Φον Στραλεντορφ που σκοτώθηκε.

Στις αρχές του 1944, ένας δισέγγονος του, χωρίς να ξέρει τίποτε για τον φιλέλληνα πρόγονό του, έκανε σκοπιά  κάτω από τον Παρθενώνα... Κάποια μέρα ένας ελληνομαθής Γερμανός, ο μεταφραστής του στρατηγού Φελμυ, ο μετέπειτα ξακουστός καθηγητής Στατμύλλερ, τους είπε για να τους ''τονώσει'' για τους Γερμανούς φιλέλληνες του 1821... Εκεί άκουσε το όνομα του προγόνου του..Οτι ο τάφος του ήταν εκεί δα δίπλα, που ήταν η σκοπιά στην οποία έκανε βάρδια Έψαξε στην εθνική βιβλιοθήκη, έμαθε και άρχισε το σκίρτημα... Αργότερα τον έστειλαν στον μονάδα της Λιβαδιάς και λόγω μιας κόντρας μεταξύ  Βέρμαχτ και Ες- Ες αποσπάστηκε στην Άμφισσα
. Και από στις 10 Ιουνίου 1944 βρέθηκε με ένα επικουρικό τμήμα που μαζί με την μονάδα μπήκαν στο Δίστομο...Έτσι μπήκε σε μια αυλόπορτα...Το προ μηνών σκίρτημα έγινε πράξη... Είδε την Διστομίτισα γυναίκα και δεν έριξε...Κατάλαβε ότι κι άλλοι κρύβονταν στο κελάρι αλλά δεν έψαξε. Με μια ριπή τρύπησε ένα κρασοβάρελο...  Σκότωσε μια γίδα και ενα πρόβατο για να υπάρχουν αίματα στην αυλή... ...Και μετα αίματα τους στα άρβυλα έτρεχε  στην κουφόβραση κυνηγώντας όσους τρέχανε να γλυτώσουν ... Πυροβολούσε στα κλαδιά Αυτόν  τον νέο τότε στρατιώτη, 91 χρονών σήμερα, τον βρήκε ο Μιμης Ανδρουλάκης και αποτελεί, μια από τις πολλές ιστορίες που συνθέτουν τον νέο φιλελληνισμό που πιστεύει - ή εύχεται; - ότι γεννιέται στην Ευρώπη. Είναι μια από τις ιστορίες- με τον πληθωρικό, ελκυστικό, τεκμηριωμένο  και ρεαλιστικό λόγο του - στο νέο βιβλίο του Ανδρουλάκη ''Αλλέγκρα'' που παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη στις 7 μμ στο Πολεμικό Μουσείο...

Το Δίστομο βέβαια είναι ένα μόνο παράδειγμα αυτών που έψαξε και μεταφέρει ο Μίμης Ανδρουλάκης- και μας είχε προϊδεάσει αμυδρά όταν πέρυσι τον Φεβρουάριο παρουσίασε τον ''Αθέριστο Ιούνη'' της Καίτης Μανωλοπούλου, τις μαρτυρίες δηλαδή γυναικών του Διστόμου που επέζησαν :Από την ''Μαύρη Τρούπα'' του Ανδρούτσου λοιπόν στον Παρνασσό μέχρι σήμερα ξετυλίγει ένα συγκλονιστικό στόρι, με δεκάδες συγκλονιστικά ιστορικά περιστατικά...Η ''Αλλέγκρα'' υφαίνει το νήμα της μοίρας δύο γενεών -τις χωρίζουν 200 χρόνια, τις ενώνει το «αίμα»- στο στημόνι του μυστικού συνδέσμου Byron’s Blacks (οι Μαύροι του Μπάυρον) με τον νέο ρομαντισμό - φιλελληνισμό της εποχής μας.

«Μαζί με τις Νταλιάνα, Ζέλα, Άλισον, Άντι, Εσμέ, Άννα, Ολίβια, Μπιάνκα, Έμμα, Τζούλια μοιραζόμαστε στιγμές αποκάλυψης και σοκ με τους απόγονους των φιλελλήνων εθελοντών του ‘21 -εγγλέζους, σκωτζέζους, γερμανούς, ιταλούς, γάλλους, αμερικανούς, πολωνούς, ρώσους, ισπανούς, κορσικανούς… Ο Άνθρωπος με Μαύρα, μεταμορφωμένος από το ξάφνιασμα της γενεαλογίας, επιστρέφει στο φονικό της Μαύρης Τρούπας, ανασταίνει ένα χαμένο κόσμο και σχεδιάζει κάτι ακραίο μα θαυμαστό ενόψει της 25ης Μαρτίου του 2021. 

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/i-apisteyti-istoria-dyo-germanon/39294
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ