2014-12-17 14:02:10
Φωτογραφία για ΄Οταν η Φράου Μέρκελ αφουγκράζεται τον Φον Μπίσμαρκ
« Επιστολή του ΄Οττο Φον Μπίσμαρκ στην ΄Ανγκελα Μέρκελ (Μετφ: Μιχ.Στυλιανού)

Ο τίτλος της ανταπόκρισης του Ρώυτερ ανήγγειλε:

« Η Μέρκελ παρακινεί (urges) την Βουλγαρία να ζητήσει νέες συνομιλίες με τον Πούτιν για τον (αγωγό) Σάουθ Στρήμ.»

Η εικονογράφηση παρουσίαζε την Μέρκελ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσωφ κατά την λαμπρή υποδοχή του, τη Δευτέρα, στο Βερολίνο και στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους.

Το κείμενο αναφερόταν στο διπλωματικό φραστικό περιτύλιγμα αυτής της «παρακίνησης», στο ιστορικό της ρωσικής ματαίωσης του σχεδίου -μετά τα συνεχή εμπόδια των Βρυξελλών- και την οδυνηρή έκπληξη που προκάλεσε η απροσδόκητη απόφαση του προέδρου Πούτιν για μετάθεση του αγωγού στην Τουρκία.

Διαβάζοντας  την είδηση, διερωτάται κανείς εάν η κ. Μέρκελ δεν είχε απο βραδύς αφουγκραστεί τις από το υπερπέραν παραινέσεις του πολύπειρου παλαιού προκατόχου της, καταγραμμένες διά χειρός Ντιμίτρι Σεντόβ, στο ακόλουθο κείμενο: 


« Επιστολή του ΄Οττο Φον Μπίσμαρκ στην ΄Ανγκελα Μέρκελ

(Μετφ: Μιχ.Στυλιανού) 

΄Ανγκελα, το ξέρεις, πάντοτε ήμουνα ενάντιος στην ανάμειξη των κυριών στις  κρατικές υποθέσεις και μέχρι σήμερα δεν έχω αλλαξει γνώμη. Δυο φορές στη ζωή μου στάθηκα τυχερός. Πρώτα, έζησα στις μέρες όπου στις κυρίες δεν επιτρεπόταν καμιά ανάμειξη στη γερμανική πολιτική. Δεύτερο, γεννημένος την πρωταπριλιά, ήταν γραφτό μου να γίνω διπλωμάτης.

‘ Ετσι, Φράου Μπούντεσκάζλεριν, σε παρακολούθησα από τον τάφο μου να κυβερνάς τη χώρα και τώρα η υπομονή μου έχει εξαντληθεί. Καλά θα κάνεις να ακούσεις αυτά που έχω να σου πώ από το κτήμα μου στο Φρίντριχρουχ, μια και δεν ήρθες ποτέ εδώ, να επισκεφθείς τον τάφο μου και να ζητήσεις τη συμβουλή μου. Φαίνεται πως είχα δίκηο να διατάξω τους γρεναδιέρους να τσακίσουν τους Πολωνούς ανελέητα,  γιατί κανείς άλλος στην Ευρώπη δεν άξιζε να ξυλοκοπηθεί όπως αυτοί. Ναι, καλά κατάλαβες, εννοώ τον παπού σου, Πολωνό στην καταγωγή. Κληρονόμησε τα εθνικά χαρακτηριστικά της φυλής και σου τα κληροδότησε.

Τώρα θέλω να σου ξαναθυμήσω τους κανόνες που εδίδαξα στους Γερμανούς διπλωμάτες, πριν από ενάμιση αιώνα. Η παραβίασή τους προοιώνιζε ζημιές για το έθνος. Αυτός, ΄Ανγκελα,είναι ο πρώτος κανόνας: 

« Η βλακεία είναι ένα θείο δώρο, του οποίου απαγορεύεται η χρήση.» 

Για να στο πω ωμά, μια πολιτικός ηγέτις δεν επιτρέπεται να είναι πιο βλάκας από τους συμπολίτες της. Η πιο βαρεία μορφή βλακείας είναι να πιστεύεις ότι είσαι εξυπνότερη από αυτούς. Απλά κοίτα τριγύρω σου και απάντησε στο ερώτημα- πόσοι Γερμανοί υποστηρίζουν τη συμμαχία σου με τους Αγγλο-Σάξωνες; Πόσοι Γερμανοί εγκρίνουν τις επιθέσεις σου εναντίον της Ρωσίας; Είσαι σίγουρη πως βλέπεις τη διαφορά ανάμεσα σε ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι και μια γυνακεία ίντριγκα;

Να σου θυμίσω τον δεύτερο κανόνα της γερμανικής πολιτικής, ώστε να μην ανακατεύεις αυτά τα πράγματα:

« Η μόνη στέρεα βάση για ένα μεγάλο κράτος είναι ο εγωϊσμός του και όχι ο ρωμαντισμός.»

 Που είναι ο κρατικός εγωϊσμός στη πολιτική σου; Είναι μήπως η δέσμευσή σου για στενότερες σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο; Είναι μια μάταιη ελπίδα. Οτιδήποτε κι’ αν θυσιάσεις για να ευχαριστήσεις τον Ομπάμα θα φέρει γρουσουζιά στους Γερμανούς. Οι Αμερικανοί έχουν τους λόγους τους να σπείρουν αναταραχή στην Ευρώπη, γιατί να τους βοηθάς; Μη ξεχνάς πως ο τρίτος κανόνας της γερμανικής πολιτικής λέει:

« Οτιδήποτε  δεν κουνιέται δεν πρέπει να σκουντιέται. Μια κυβέρνηση δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεται από τη στιγμή που διάλεξε την πορεία της. Δεν πρέπει να κοιτάζει δεξιά ή αριστερά, αλλά να προχωρεί μπροστά.»

Η Γερμανία διάλεξε κάποτε την «Οστ Πολιτίκ» και αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Αλλά μετά την πτώση της Σοβιετικής΄Ενωσης          πέσατε θύματα της απληστίας. Θέλατε να σπρώχνετε τη Ρωσία όλο και πιο πέρα. Τώρα εσύ και οι Αμερικανοί μεταβάλλετε την Ευρώπη σε στρατόπεδο.

Η Γερμανία έβαλε στρατιωτικές μπότες και πάτησε τη γη της Σερβίας. Ξέχασες τι είχα πεί:

« Ολόκληρα τα Βαλκάνια δεν αξίζουν τα οστά ενός Πομερανού γρεναδιέρου.»

« Μια μέρα ο μεγάλος Ευρωπαϊκός Πόλεμος θα προκύψει από κάποια καταραμένη βλακεία στα Βαλκάνια.»

Ξόδεψες δισεκατομμύρια Ευρώ στο Κόσοβο. Το πρώτο που θα έκανα αν ήμουνα στη θέση σου θα ήταν να κρεμάσω όλους αυτούς τους Αλβανούς φονιάδες τους οποίους ανέβασες στην εξουσία. Δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα από αυτούς εκτός από  βρώμικες κομπίνες και λεηλασίες.

Τέλος, τα έσπασες με τους Ρώσους, ξεχνώντας το βασικό μυστικό της γερμανικής πολιτικής:

« Κάνε μια καλή συνθήκη με τη Ρωσία.»

Θα πρέπει να διαβάσεις τα απομνημονεύματά μου και να μάθεις απ’ έξω αυτά που είχα πει πριν από πολλά χρόνια:

« Ποτέ μη πολεμήσεις εναντίον των Ρώσων. Κάθε πονηριά σου θα προσκρούσει στην απρόβλεπτη βλακεία τους».

« Αυτό το απαραβίαστο κράτος του ρωσικού έθνους είναι ισχυρό στο κλίμα του, στις εκτάσεις του και στους περιορισμούς των αναγκών του.»

Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου ΄Ανγκελα ότι ο Ρώσος αργεί να σελώσει το άλογό του, αλλά καλπάζει γρήγορα. Η υπομονή του Πούτιν έχει όρια. Αν αρχίσει να δρα, θα βρεθείς σε μεγάλους μπελάδες. Συνεργείς με τους Αγγλο-Σάξωνες. Τίποτε δεν είναι πιο βλακώδες.

Αυτοί οι τύποι δεν θέλουν να δουν ότι η Ρωσία του Γέλτσιν δεν υπάρχει πια.  Μια νέα Ρωσία έχει αναδυθεί με επικεφαλής τον Πούτιν. Δεν είναι πια αδύνατη και υποτακτική. Σήμερα η Ρωσία είναι και πάλι δυνατή και έτοιμη να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Θα πρέπει να αντιληφθείς με ποιον έχεις να κάνεις. Διάβασε ξανά τι έχω γράψει:

«Μην περιμένεις ότι έχοντας εκμεταλλευθεί την αδυναμία της Ρωσίας θα εισπράττεις τα κέρδη για πάντα. Οι Ρώσοι πάντοτε επιστρέφουν για τα λεφτά τους. Και όταν έρθουν, μην επαναπαύεσαι σε συμφωνία που έχεις υπογράψει, για την δικαίωσή σου. Δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένη. Κατά συνέπεια με τους Ρώσους παίζεις τίμια ή δεν παίζεις καθόλου».

΄Ανγκελα, ίσως να επιχείρησες να προκαλέσεις τους Ρώσους για να βαλτώσουν στην Ουκρανία γιατι θυμήθηκες πως έχω γράψει ότι για να στερήσεις στη Ρωσία τη δύναμή της πρέπει να την χωρίσεις από την Ουκρανία; ΄Ελα τώρα, δεν μπορείς να ορίσεις ένα συγκεκριμένο σκοπό στηριζόμενη σε απλές υποθέσεις. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε πως χωρίς τη Βαυαρία η Γερμανία θα γίνει ένας ξερακιανός ευνούχος, αλλά κανένας δεν θα το επιχειρήσει, όσο και άν κάποιοι ηλίθιοι εκεί ονειρεύονται την απόσχιση από τη Γερμανία.

Ακολουθείς τους Αγγλο-Σάξωνες που δεν σκέπτονται να στερήσουν τη Ρωσία από το αυτοκρατικό καθεστώς της. 

Θέλουν να την καταστρέψουν. 

Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι η Γερμανία θα κέρδιζε αν δεν υπήρχε Ρωσία στην Ευρώπη; Πιστεύεις αληθινά αυτές τις μπούρδες για ευρωπαϊκές αξίες και κοινά συμφέροντα; 

Θυμάσαι που με έβριζαν γιατί κρατιόμουνα μακριά από συνασπισμούς; Μια γαλλική εφημερίδα είχε γράψει πως υπέφερα από εφιάλτες για το ενδεχόμενο να γίνει η Γερμανία μέλος κάποιου συνασπισμού. 

Είναι αλήθεια, φοβόμουνα τους συνασπισμούς και δεν μπρούσα να κοιμηθώ από το φόβο μήπως οι συνεταίροι μου μού κλέψουν τα υπάρχοντά μου. Με κατηγορούσαν επίσης πως είχα δημιουργήσει ένα μυστικό ταμείο για να εξαγοράζω τον Τύπο και πως αποκαλούσα τους δημοσιογράφους  «ηθικούς δηλητηριαστές πηγαδιών». 

Ξαίρεις τι σκέφτομαι γι’ αυτούς. «Δημοσιογράφος είναι ένα άτομο που έκανε λάθος στον προορισμό του». Καταδιώκουν ανθρώπους λόγω του συμπλέγματος κατωτερότητας που έχουν. Τους δωροδοκούσα για να διατηρήσω το νερό των πηγαδιών ασφαλές για πόση. Φοβούμαι ότι αυτοί οι τύποι έχουν ήδη δηλητηριάσει τα γερμανικά μυαλά, όπως και το δικό σου.

Τελικά θα σου πω τα εξής:

Δεν χρειάζεται να παίρνεις στα σοβαρά αυτά τα σαχλοκούδουνα που προσπαθούνε να ανασκευάσουν τον κόσμο έτσι που να μοιάζει σαν χριστουγενιάτικο δέντρο σε Πρωσικό στρατώνα. Πίστεψέ με ο κόσμος δεν θέλει να ανασκευστεί και δεν υπάρχει ανάγκη γι’αυτό.    

Η πολιτική ειναι η τέχνη του δυνατού και του επιτεύξιμου- η τέχνη του λιγότερο τέλειου, όσο αποκρουστικό και άν φαίνεται.  

Στη Ρωσία έμαθα τη λέξη «νιτσεβό» («δεν είναι τίποτα») που χρησιμοποιούν όταν αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η λέξη συνάδει με τη μεγάλη σοφία και την υπομονή- τις αρετές που θα πρέπει να αποκτήσεις, Φράου Ομοσπονδιακέ Καγκελάριε.

Και αυτή είναι η τελευταία συμβουλή μου.

                                                                  Ειλικρινά,

                                                 Πρίγκηψ ΄Οττο Φον Μπίσμαρκ»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ