2014-12-18 01:24:06
Φωτογραφία για Λαβρόφ: Δεύτερη Κριμαία  δε θα υπάρξει, η Κριμαία όμως είναι ρωσικό έδαφος
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "France 24" δήλωσε ότι στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας δε θα γίνει "δεύτερη Κριμαία ", η Κριμαία όμως είναι ρωσικό έδαφος.

Μιλώντας για το βαθμό της αυτονομίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο Υπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λύσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί. Η Ρωσία δεν προτείνει την δημιουργία της ομοσπονδίας ή την αυτονομία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ.

"Στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας δε θα γίνει "δεύτερη Κριμαία ", η Κριμαία όμως είναι ρωσικό έδαφος ", τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ επίσης ανέφερε ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο στη νέα συνάντηση της ομάδας του Μινσκ λόγω της έλλειψης θελήσεως να συζητήσει οικονομικά ζητήματα με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία.

"Όπως καταλαβαίνω, ο λόγος της καθυστέρησης της σύγκλησης της συνάντησης στο Μινσκ βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τη θέληση των εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να συμπεριλάβουν στην ατζέντα της ημέρας όχι μόνο τη συζήτηση της παύσης του πυρός (που έχει ζωτική σημασία), αλλά και το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων», τόνισε ο Υπουργός
. «Τώρα οι πλευρές συζητούν τον αριθμό των θεμάτων και διευκρινίζουν τη λίστα ".

"Οι εκπρόσωποι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θέλουν, και το θεωρώ πολύ σημαντικό, να αρχίσουν τη συζήτηση των οικονομικών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο του Μινσκ και προβλέπουν επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας», είπε ο Λαβρόφ. «Όπως αντιλαμβάνομαι, τώρα οι αρχές του Κιέβου προς το παρόν δεν εκφράζουν την ετοιμότητα να συζητήσουν οικονομικά προβλήματα. Το γεγονός αυτό προκαλεί μια συγκεκριμένη ανησυχία ".

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ρωσία καλεί τον Ποροσσένκο να επανεξετάσει την απόφαση που αποσκοπεί στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ένα τέτοιο μήνυμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν απέστειλε στον Ουκρανό αρχηγό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συζήτησης. "Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενδιαφέρεται για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

"Στη χτεσινή έκθεση οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ τόνισαν ότι η παύση του πυρός διατηρείται», τόνισε ο Υπουργός. «Ναι, γίνονται κάποια μεμονωμένα επεισόδια, δεν είναι πολλά, όπως γινόταν στο παρελθόν ". Όπως είπε, "κάποια ανησυχία προκαλεί, για παράδειγμα, η συγκέντρωση των κυβερνητικών δυνάμεων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι τα βαρέα πυροβολικά έχουν απομακρυνθεί ".

"Η παύση του πυρός είναι απόλυτο ζήτημα, οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοτώνονται», τόνισε ο Λαβρόφ. «Την ίδια στιγμή χρειάζονται κάποιες συνθήκες για να ζουν ". Για το λόγο αυτό, θεωρεί, "οι πλευρές χρειάζονται να αρχίσουν τη συζήτηση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, να επαναρχίσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας και της υπόλοιπης Ουκρανίας ". "Είναι απολύτως αναγκαίο ", πρόσθεσε ο Υπουργός.

"Θα θέλαμε να καταλάβουμε γιατί ο Ποροσσένκο υπέγραψε το διάταγμα που αποσκοπεί στον χρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Αυτό το βήμα του Ουκρανού ηγέτη είναι αντικείμενο ανησυχίας και για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: το διάταγμα υπέστη κριτική σε τελευταίες εκθέσεις της διεύθυνσης για συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ".

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Πιότρ Ποροσσένκο είναι η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα η Ουκρανία.

"Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάποιες δυσκολίες στις επαφές με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο. Τουλάχιστον, στο επίπεδο των αρχηγών των δύο κρατών», τόνισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Πραγματοποιείται ένας τακτικός διάλογος ".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ