2014-12-18 13:12:04
Φωτογραφία για Σενάριο για Πρόεδρο Δημοκρατίας σε 11 μέρες: Οι τρεις κινήσεις - ματ
Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για την κυβέρνηση στην πρώτη εκλογή. Το 161 που υπολόγιζαν στο Μαξίμου ως βάση στην πρώτη ψηφοφορία ήταν, χάρη ίσως στον Π. Μελά 160 ενώ και οι ελπίδες ότι ακόμη 2 ως 4 βουλευτές μπορεί να εκδήλωναν πρόθεση να ψηφίσουν από την πρώτη ψηφοφορία εξανεμίστηκαν.

Ωστόσο ήδη υπήρξαν τρεις κινήσεις που δείχνουν ότι η χθεσινή ψηφοφορία ίσως ήταν απλά διαδικαστική (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) καθώς υπήρξαν συγκεκριμένα ραντεβού αλλά και λέξεις που ειπώθηκαν και άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις.

Ενόψει των δύο επόμενων γύρων για την εκλογή προέδρου στις 23 και τις 29 του μήνα φαίνεται ότι η πρόταση των 8 βουλευτών για ορισμό εκλογών εντός του 2015 επανέρχεται. Ως προς αυτό κρίσιμη θα είναι η σύνοδος κορυφής όπου η κυβέρνηση περιμένει μια σαφή πολιτική τοποθέτηση των εταίρων για τον οικονομικό μέλλον της χώρας το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των βουλευτών.


Οι οκτώ βουλευτές ωστόσο δεν αρκούν και κάπως έτσι ήταν σαφές το άνοιγμα Βενιζέλου κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όπου άφησε να εννοηθεί ότι συζητά ανοιχτά πλέον το ενδεχόμενο συναινετικής εκλογής Προέδρου με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Κάπου εδώ άρχισαν να συζητούνται σενάρια όπως αυτό που θέλει αλλαγή προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας με αντικατάσταση του Σ. Δήμα και ορισμό ημερομηνίας εκλογών προς τα τέλη του έτους, όχι όμως τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Η τρίτη κίνηση στην οποία πολλοί βλέπουν ελπίδες εκλογής προέδρου δεν είναι άλλη από τη συνάντηση Μητροτάκη-Καμένου. Μια κίνηση που δεν γίνεται τυχαία μια μέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία και σε χρόνο ικανό να προλάβει τις εξελίξεις.

Άλλωστε τόσο η κίνηση των 8 όσο και η συνάντηση αυτή “βλέπουν” κυρίως προς τους βουλευτές ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜΑΡ που επί της ουσίας κρατούν την εκόγή Προέδρου της Δημοκρατίας στα χέρια τους.

Έτσι λοιπόν όλα δείχνουν ότι το ταβάνι τοποθετείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το πολύ στο 175 με 177, σε έναν αριθμό δηλαδή που ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνει σαφές ότι χρειάζονται και ψήφοι βουλευτών που ανήκουν είτε στη ΔΗΜΑΡ, είτε στους ΑΝ.ΕΛ.

Πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ