2014-12-18 16:04:47
Φωτογραφία για EY Eurozone Forecast: Ενδείξεις ισχυρής αλλά εύθραυστης ανάκαμψης στην Ελλάδα
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η ΕΥ εκτιμά πως το επόμενο εμπόδιο θα είναι πολιτικής φύσεως, και συνδέεται με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

«Σε κρίσιμη καμπή» φαίνεται να βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΥ. Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε έκθεσή της, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα ίσως τελικά να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Η ΕΥ εκτιμά πως το επόμενο εμπόδιο θα είναι πολιτικής φύσεως, και συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές. Εάν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων (180 ψήφους) στο κοινοβούλιο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σημειώνει.

Ειδικότερα, στην τελευταία έκδοση της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF) επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία φαίνεται τελικά να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς οι νέοι εθνικοί λογαριασμοί δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά από την αρχή του έτους.


Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΥ, προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Σύμφωνα με την ΕΥ, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι εκτεταμένη, καθώς όλοι οι βασικοί τομείς συνεισφέρουν στην αύξηση τους ΑΕΠ φέτος. Ιδιαίτερα η κατανάλωση φαίνεται να αυξάνεται περαιτέρω, μετά από αύξηση 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο οφείλεται εν μέρει στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης. Μετά από μια «αδύναμη» εκκίνηση στις αρχές του χρόνου, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου επίσης φαίνεται να ενισχύονται, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, άλλοι δείκτες παρουσιάζουν μικτή εικόνα, υποδηλώνοντας ενδεχομένως ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν συμβάλει στην αύξηση της αβεβαιότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο, σημειώνεται στην έκθεση. Παρά την αύξηση της οικονομικής  δραστηριότητας, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας περαιτέρω μείωση το Σεπτέμβριο κατά 5,1%, σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, οι δείκτες των ερευνών ήταν πιο θετικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τυχόν επιβράδυνση πιθανόν να είναι βραχύβια και ενδεχομένως θέτει τις βάσεις για μια περαιτέρω ανάκαμψη το 2015.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ