2014-12-18 18:11:11
Φωτογραφία για Πολιτική υγείας χωρίς σχέδιο, πλήττει τις ευάλωτες ομάδες
ΙΑΤRONET.GR. Η περιστολή των δαπανών στην υγεία συζητήθηκε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Η πολιτική περιστολής των δαπανών Υγείας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων και επιβαρύνσεων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο σύνολο του ιατροφαρμακευτικού κλάδου εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, συζητήθηκαν την πρώτη μέρα του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Η ανάγκη μιας τεκμηριωμένης προσέγγισης σχεδιασμού και προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της Υγείας, εκφράστηκε κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, που φέτος έχει θέμα: «Υγεία 2020: Από τη ρητορική στην τεκμηρίωση για το μέλλον του υγειονομικού τομέα».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ενώ υποστηρίχηκε από την Roche Hellas ως πλατινένιος χορηγός.


Τις απόψεις τους για το θέμα εξέθεσαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη του χώρου της Υγείας.

Για το θέμα, ο Οικονομολόγος της Υγείας, κ. Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Health Economics Manager Roche Hellas και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Μιλώντας για τα «Οικονομικά και πολιτική του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», ο κ. Σκρουμπέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα υπολείπεται των ευρωπαϊκών εταίρων στη διαχείριση της πάθησης και στην αποφυγή της πρώιμης θνησιμότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουν εισαχθεί στην κλινική πρακτική κλινικά αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις, ιδίως στο πεδίο της πρόληψης - τόνισε - η συμμόρφωση των ασθενών σε αυτές εμφανίζεται χαμηλότερη της επιθυμητής. Σύμφωνα με τον κ. Σκρουμπέλο, η χρήση των υπηρεσιών υγείας σχετίζεται σημαντικά με κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους και ως εκ τούτου, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία παρατηρείται και αναμένεται όξυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση και στις εκβάσεις υγείας. «Στο πλαίσιο αυτό και για τη διασφάλιση του ελέγχου του φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας φέρει», σημείωσε, «κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή του παραδείγματος της πολιτικής υγείας και ο προσανατολισμός των υπηρεσιών υγείας προς προγράμματα δημόσιας υγείας και πρόληψης, ενσωματώνοντας νέες παρεμβάσεις και υιοθετώντας μέτρα προς άρση των ανισοτήτων».

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση που θα γίνει αύριο, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, για τη φαρμακευτική καινοτομία.

Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η διαχείριση της φαρμακευτικής καινοτομίας τώρα και στο μέλλον», θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο κ. Jens Grueger, Vice President and Head of Global Pricing & Market Access at Hoffmann-La Roche in Basel, Switzerland. Ο κ. Grueger θα αναλύσει μεθόδους διαχείρισης της καινοτομίας μέσω εναλλακτικών προτάσεων για την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν το παράδειγμα της φαρμακευτικής πολιτικής διεθνώς και να συμβάλλουν στην άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ