2014-12-18 19:57:08
Φωτογραφία για SOS για τους Έλληνες νεφροπαθείς: Χίλιοι χρειάζονταν μόσχευμα φέτος, μόλις 50 βρήκαν
Περισσότερους από 1.000 Έλληνες αριθμεί η θλιβερή λίστα αναμονής των ασθενών που... χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού, με τους «τυχερούς» που διαγράφηκαν από τον εφετινό κατάλογο επειδή βρέθηκε μόσχευμα και υποβλήθηκαν σε επέμβαση να είναι λιγότεροι από 50.

Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων γενικότερα -και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους νεφρούς- συζητήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας που έγινε στη Λάρισα.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στις μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη, ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητής Χειρουργικής - Μεταμοσχεύσεων κ. Μιχάλη Μήτση το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή στην ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων αλλά «κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού στις δομές του παρόντος συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας καθώς και στο προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με την εικαζόμενη συναίνεση».


Ο Διευθυντής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Γιώργος Ζαβός επικεντρώθηκε στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείου από την έλλειψη χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα πρέπει να ευρίσκεται σε ετοιμότητα καθημερινά και να σπεύδει για λήψη οργάνων σε όλη την νότια Ελλάδα και τα νησιά. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο ειδικός και για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στο ΕΣΥ για τον λόγο ότι «στο άμεσο μέλλον θα συνταξιοδοτηθούν πολλοί έμπειροι χειρουργοί ενώ ταυτόχρονα έχει μπει «απαγορευτικό» στον διορισμό νέων χειρουργών με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, κατάσταση που θα μπλοκάρει τις μεταμοσχεύσεις που διενεργούνται στα ελληνικά νοσοκομεία ».

Μελανή εικόνα αποτύπωσε και ο Διευθυντής Νεφρολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Μισερλής, με πολλές ελλείψεις τόσο σε ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε εγκαταστάσεις και υποδομές. Σημειτέον ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λειτουργεί ταυτόχρονα και το μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στη χώρα μας.

Ο Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Στεφανίδης ανέδειξε το μείζον πρόβλημα των υποδομών και της σωστής οργάνωσης του συστήματος που διέπει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και υποστήριξε ότι «ο Έλληνας δεν έχει απωλέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που διέπουν τη δωρεά οργάνων και είναι έτοιμος να προσφέρει ανιδιοτελώς όταν του ζητηθεί».

Κάλεσε, μάλιστα, τους Συλλόγους των Νεφροπαθών να πάρουν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα αυτά και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα και στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία. Ακόμη πρότεινε τη θέσπιση μαθήματος σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων σε όλες τις Ιατρικές Σχολές ώστε οι νέοι ιατροί να είναι στο μέλλον πιο εξοικειωμένοι με τα θέματα αυτά καθώς και την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.

Τέλος, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Φουρτούνας περιέγραψε την προηγούμενη εμπειρία του από το μεταμοσχευτικό Κέντρο του Π.Γ.Ν Πατρών και την ανιδιοτέλεια με την οποία πρόσφεραν και προσφέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την επικράτεια αψηφώντας τη σωματική εξουθένωση ή κάθε οικονομικό όφελος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα το πρόβλημα θα αμβλυνθεί εάν όλοι κατανοήσουν το μέγεθος και τη σημασία του και δουλέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ