2014-12-19 08:13:06
Φωτογραφία για ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα, αν και υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σήμερα η κατάσταση δεν συγκρίνεται με το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. «Πριν από δυόμισι χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτούνταν κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.


Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αν η ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια, έτσι ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε πάντως, ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πιερ Μοσκοβισί: Ελαφρύτερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας

Η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτές της πρέπει να γίνει «πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. «Βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, που πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση» είπε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Παρά το τεράστιο χρέος της και την υψηλή ανεργία η Ελλάδα επανήλθε σε οικονομική ανάπτυξη, είπε ακόμη ο Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. «Πρέπει τώρα να το εκμεταλλευθούμε αυτό και να περάσουμε σε μια επιτήρηση πολύ πιο ελαφριά από ό,τι σήμερα, με τους Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους» πρόσθεσε.

Είναι πιθανή η χορήγηση μιας «προληπτικής» γραμμής πιστώσεων, που μπορεί να συμφωνηθεί με την Ελλάδα αφού ολοκληρωθεί το σημερινό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, η οποία θα χρειάζεται να συνοδεύεται από επιτήρηση, αν και πολύ λιγότερο αυστηρή, των δημοσιονομικών της χώρας, διαβεβαίωσε ακόμη ο Μοσκοβισί.

«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισ. ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά» διευκρίνισε ο Μοσκοβισί. «Πλέον αντί να έχει η Ελλάδα την τρόικα παρούσα διαρκώς» κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία, θα γίνονται «συναντήσεις δυο φορές τον χρόνο», ανέφερε ο Μοσκοβισί, που θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν.

ΑΜΠΕ/Γαλλικό

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ