2014-12-19 12:30:11
Φωτογραφία για Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Μια Silicon Valley για την Ελλάδα
Ο Καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας ανήκει στην πρώτη σειρά φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, που εισήχθησαν με την ίδρυσή του το 1966.

Ήταν επίσης μεταξύ των οκτώ πρώτων φοιτητών του Πανεπιστημίου, που απεφοίτησαν το 1971.

Ο κ. Ματσούκας γεννήθηκε στην Πάτρα, φοίτησε στο Στρούμπειο Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια στο Ά Γυμνάσιο Αρρένων. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέχισε την έρευνά του στα Πανεπιστήμια New Brunswick και Calgary του Καναδά, του οποίου είναι σήμερα Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών την περίοδο 2005-2007, καθώς και Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία» για την περίοδο 1997-2013, Αντιπρόεδρος ΕΠΠ, Ιαν. 2014 – Ιούν. 2014

Με αφορμή τον εορτασμό των Πενήντα Χρόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Ματσούκας δηλώνει ιδιαίτερα συγκινημένος που ως γέννημα και θρέμμα αυτής της πόλης, είχε την τύχη να αποφοιτήσει από το διεθνώς καταξιωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια να το υπηρετήσει για όλα αυτά τα χρόνια ως Καθηγητής και από θεσμικές θέσεις.


Ο κ. Ματσούκας επισημαίνει τα παρακάτω:

Με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή της Διοίκησης του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, τον διάλογο που έχει ανοίξει για τον ρόλο και την προοπτική του αλλά και το πολύ σπουδαίο έργο που παράγει, θα ήθελα να μεταφέρω απόψεις και προτάσεις μου που αποσκοπούν στην αναβάθμισή του και στην περαιτέρω σύνδεσή του με την Κοινωνία.

Έχω διατελέσει πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠΠ, Μέλος του κατά την προηγούμενη τριετία και έχω ζήσει από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του την διαδρομή του, τις αγωνίες και τις προσπάθειες να είναι βιώσιμο, αλλά και τα επιτεύγματά του.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πάρκου, ήταν επιθυμία και επιδίωξή μου να μεταφέρω στις εγκαταστάσεις του τις εφαρμογές της έρευνάς μου στο Τμήμα Χημείας και στο Πανεπιστήμιο Calgary του Καναδά. Το ΕΠΠ είναι ένας χώρος που θα μου έδινε το βήμα για την μετατροπή της βασικής μου έρευνας σε εφαρμοσμένη.

Η υποστήριξη του Έργου μου από τις πρώτες Διοικήσεις των κ.κ. Ξ. Βερύκιου και Π. Κουτσούκου ήταν ένθερμη και συνέβαλλε ώστε στα επόμενα χρόνια να συνδεθεί η έρευνά μου με την Κοινωνία. Τότε άρχισαν και οι πρώτες επαφές με Φαρμακευτικές Βιομηχανίες και Παραγωγικούς Φορείς της περιοχής.

Η στέγαση της Ερευνητικής μου ομάδας στο ΕΠΠ έγινε δυνατή το 2007, μετά από επένδυση μεγάλης Ελληνικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας για την αξιοποίηση Καινοτόμων Φαρμακευτικών Συνθέσεων που είχαν προκύψει από την έρευνα στο Τμήμα Χημείας και στο Πανεπιστήμιο Calgary. Η δυνατότητα να στεγαστεί η Ερευνητική μας Ομάδα στο Πάρκο, σε έναν εξαιρετικό χώρο στο Πλατάνι, μακριά από τα προβλήματα δυσλειτουργίας που δημιουργούνται πολλές φορές στον Πανεπιστημιακό Χώρο, επέτρεψε να απογειωθεί η έρευνα και να είμαστε σήμερα πολύ κοντά στην κλινική δοκιμή προϊόντων μας, ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία, Κοινωνία και Εθνική Οικονομία. Ήδη προετοιμάζονται τα απαραίτητα κλινικά πρωτόκολλα και δρομολογούνται οι διαδικασίες των δοκιμών.

Η αξιοποίηση της παραγόμενης καινοτομίας, αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της Χώρας προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική στην διεθνή οικονομία. Χωρίς ανταγωνιστικά προϊόντα και ιδιαίτερα χωρίς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει προτεραιότητες στην Τεχνολογική Έρευνα για προϊόντα που αφορούν Καινοτόμα Φάρμακα, Αεροναυτική, Περιβάλλον, Τρόφιμα, Ενέργεια, Νανοϋλικά, Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και Πληροφορική. Στο ΕΠΠ αναπτύσσονται μέθοδοι και προϊόντα που αφορούν πολλούς από τους παραπάνω τομείς.

Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών υπάρχουν 22 Τεχνοβλαστοί, Ινστιτούτα και Τεχνολογικές Εταιρείες, καθένα με τη μοναδικότητά του και τη δική του καινοτομία. Πρέπει χωρίς αποκλεισμούς να αναδειχθεί με εξωστρέφεια αυτή η μεγάλη δυναμική και να έρθει το Πάρκο πιο κοντά στην κοινωνία. Πρέπει η καινοτομία των τεχνολογικών μονάδων να αξιοποιηθεί για την Περιφέρεια και την Χώρα.

Ένας από τους στόχους του ΕΠΠ είναι να δώσει την ευκαιρία σε Ερευνητές του Πανεπιστημίου μας να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά αποτελέσματα τους για προϊόντα και μεθόδους προς όφελος της Κοινωνίας. Στο ΕΠΠ στεγάζονται Εταιρείες που έχουν συσταθεί από ερευνητές της περιοχής μας, με στόχο να μετατρέψουν την βασική τους έρευνα σε εφαρμοσμένη. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την καινοτομία τους ως κεφάλαιο και υποστηρίζονται είτε από τα προϊόντα που παράγουν, είτε από επενδυτές. Απώτερος στόχος είναι μέσω της Έρευνας να παραχθούν ανταγωνιστικά προϊόντα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει εξωστρέφεια των Ερευνητών και να μην διστάζουν να έλθουν σε επαφή με επενδυτές ή με μεγάλες Εταιρείες σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο της Ερευνάς των. Θα πρέπει μάλιστα να επιμένουν και να μην απογοητεύονται εάν στην πρώτη προσπάθεια δεν λάβουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εδώ θα αναφέρω ενδεικτικά το παράδειγμα της ELDRUG, η οποία συστάθηκε το 2007 για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, αφού είχε προηγηθεί επί μία τριετία επικοινωνία των Ερευνητών με μεγάλη Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία. Μετά από επτά χρόνια λειτουργίας, το αποτέλεσμα είναι θεαματικό και η ELDRUG είναι σήμερα πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της των κλινικών δοκιμών καινοτόμου προϊόντος της, ιδιαίτερης σημασίας για την Υγεία και την Κοινωνία.

Η Διοίκηση του ΕΠΠ πρέπει να αποτελείται από έμπειρα στελέχη στην Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα και από ανθρώπους με Όραμα. Ο διορισμός μιας Διοίκησης, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης των καταλληλότερων οι οποίοι πρέπει να προέρχονται από ευρύ φάσμα της Κοινωνίας.

Η προηγούμενη Διοίκηση υπό τον π. Πρύτανη και Πρόεδρο του ΕΠΠ, κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη, ήταν η πρώτη διοίκηση που συνδεόταν άμεσα με την Κοινωνία, και που τα μέλη του ΔΣ ήταν εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της περιοχής, όπως το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Δυτικής Ελλάδος, ηΠεριφέρεια ΔΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΔΕΠΙΝ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με σωστή και χρηστή διοίκηση το ΕΠΠ μπορεί να είναι βιώσιμο με τα δικά του έσοδα. Με την καινοτομία που διαθέτει και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ/Horizon 2014-2020, μπορεί το Πάρκο να αποτελέσει έναν διεθνή Πυλώνα Ανάπτυξης για τη Χώρα. Υπάρχει η καινοτομία, η Αριστεία και το Ανθρώπινο Δυναμικό, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση της Καινοτομίας του ΕΠΠ είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, να χαρακτηρίζεται από Ήθος, Διαφάνεια, Εξωστρέφεια, Εξειδίκευση, Τεχνογνωσία και Όραμα.

Το ΕΠΠ πρέπει να αποτελέσει Θερμοκοιτίδα Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας και έναν Πυλώνα Καινοτομίας και Ανάπτυξης για την περιοχή και την Χώρα. Επιπλέον, το Campus του Πανεπιστημίου Πατρών με τις Καινοτόμες Τεχνολογικές Μονάδες στην ευρύτερη περιοχή – όπως το ΕΠΠ (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών), το ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων), το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής), το Corallia και το Κέντρο Παιδείας και Επιστημών – αποτελούν μια «Ειδική Ζώνη Γνώσης, Καινοτομίας, Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επίσημα από την Πολιτεία. Σε αυτή την Ζώνη Υψηλής Καινοτομίας, μια μικρή Silicon Valley για την Χώρα, καλλιεργείται σε βάθος η Έρευνα και η Τεχνολογία σε τομείς αιχμής και παράγονται καινοτομικά προϊόντα που μπορούν να φέρουν Πλούτο και Ανάπτυξη στη Χώρα. Το Πανεπιστήμιο και το Επιστημονικό Πάρκο αποτελούν πυλώνες αυτής της ζώνης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον παγκοσμίου κύρους ερευνητών, μεταξύ των οποίων και πέντε κάτοχοι Nobel, οι James D. Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean Marie Lehn, Ada Yonath και Harald zur Hausen, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ΕΠΠ και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το επιτελούμενο έργο. Με αφορμή επίσης την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη, μετά και την επίσκεψή του στο ΕΠΠ με πρόσκληση της προηγούμενης Διοίκησης, χαρακτηρίσαμε το ΕΠΠ ως μια«Επιστημονική Αμφίπολη», η οποία φιλοξενεί τεχνολογικούς θησαυρούς.

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ως Φορέας και Πυλώνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης για την περιοχή και τη Χώρα.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ