2014-12-19 13:49:20
Φωτογραφία για Μπλόκαρε την επόμενη δόση για την Κύπρο το ΔΝΤ
 

Σε περιπέτειες οδηγεί το κυπριακό Πρόγραμμα Στήριξης η χθεσινή απόφαση της Βουλής  να προχωρήσει, σε αναστολή της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Μόλις τρία 24ωρα μετά την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το Κοινοβούλιο προχώρησε σε αναστολή ενός νόμου, ο οποίος ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης, η οποία, μάλιστα καθυστέρησε να εκταμιευθεί δυο ολόκληρους μήνες.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε εν μέσω των προειδοποιήσεων των διεθνών πιστωτών ότι τυχόν παρεκτροπή των συμφωνηθέντων με τις κυπριακές αρχές στο επίμαχο ζήτημα, θα προκαλέσει ρήγμα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Το ΔΝΤ μπλόκαρε την εκταμίευση

Η κίνηση της Βουλής είχε ως συνέπεια το ΔΝΤ, μετά από έντονες διαβουλεύσεις, να μπλοκάρει την εκταμίευση των 85 εκατομμυρίων ευρώ,  τα οποία αποτελούν το μερίδιο της δόσης από το ΔΝΤ.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να απελευθερώσει τη νέα δόση του δανείου, μετά την αναστολή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Μετά την αναστολή της υφιστάμενης νομοθεσίας, που αποφάσισε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι κρίσιμες απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του κυπριακού προγράμματος δεν πληρούνται πλέον αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και σε συμφωνία με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα το προσεχές διάστημα σημειώνει η ανακοίνωση.

Η χθεσινή ψήφιση της αναστολής της ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις σημαδεύτηκε από την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή του κυβερνώντος κόμματος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου και της χώρας.

«Δεν είναι κουτόφραγκοι οι δανειστές. Θα λένε ότι οι έξυπνοι Κύπριοι πήραν τη δόση και μετά από τρεις μέρες αλλάζουν νομοθεσίες. Θα πληγεί η αξιοπιστία της χώρας μας» εξήγησε.

Η κίνηση αυτή είναι ένας μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση, να καταθέσει στη Βουλή το πλαίσιο αφερεγγυότητας απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ: Ανυπολόγιστο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/191133/mplokare-tin-epomeni-dosi-gia-tin-kypro-to-dnt#sthash.b0XunEZW.dpuf
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ