2014-12-19 14:48:08
Φωτογραφία για «ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!»
Το "gazzetta.gr" βρήκε τον Όλιβερ Μακόρ στη Λιβερία! Ο «άνθρωπος μηχανή» μίλησε για τα πρώτα χρόνια του στην Ελλάδα, τον Κανελλάκη, τον ανειλικρινή Καρρά, τον φίλο του Γουεά και τον Ολυμπιακό στον οποίο δεν κατάφερε να παίξει έστω για... μια στιγμή!

Αναλυτικά Aπό τη Μονρόβια και την Μπλακ Σταρ στη Νιγηρία για την Τζούλιους Μπέργκερ και μετά στο Καμερούν.

Η Γκρενόμπλ ήταν η ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη το 1994 και το 1999, μετά το πέρασμά του από Τουρ και Λιμόζ, έρχεται στην Ελλάδα.

Ο Όλιβερ Μακόρ ήρθε για να δοκιμαστεί, απλά. Ο Γιάννης Καρράς του προσφέρει συμβόλαιο, μένει, λατρεύεται από τη «No Gate» και στη συνέχεια πηγαίνει στo γειτονικό Αιγάλεω. Ο Χατζάρας δεν του επιτρέπει να είναι... ελεύθερος μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης τον φέρνει στον Ιωνικό. Από το 2002 μέχρι το 2009, κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας της Νίκαιας και ο άνθρωπος που μέχρι σήμερα είναι φίλος του είναι ο Χρήστος Κανελλάκης.


Σήμερα, στα 41 του, έχοντας αποσυρθεί από τη δράση, είναι στα κλιμάκια της εθνικής Λιβερίας μαζί με τους Κέλβιν Σέμπουε και Κρίστοφερ Ρε, τη στιγμή που ο Τζέιμς Ντεμπά είναι ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Όλοι τους γνώστες του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπαθούν να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο της χώρας τους, όπως λέει ο Μακόρ.

Στόχος τους, επίσης, είναι να κάνουν τον Τζορτζ Γουέα γερουσιαστή!

«Ο Γουεά είναι φίλος μου, παίζαμε μαζί στη Λιβερία. Όλοι πρέπει να τον υποστηρίξουμε. Χρειαζόμαστε αλλαγή, έχουμε μεγάλη διαφθορά χρειαζόμαστε ειλικρίνεια, εξέλιξη. Έτσι, θα πρέπει να τον βοηθήσουμε με κάθε κόστος. Έχουμε πολλά θέματα που χρειάζονται άμεση λύση», δηλώνει αρχικά ο Μακόρ.

Γιατί έχασε τις προηγούμενες δύο φορές;

«Την πρώτη φορά, η Αμερική αποφάσισε ποιος θα είναι πρόεδρος στη Λιβερία. Τη δεύτερη φορά δεν ήταν δίκαιο, υπήρχαν άνθρωποι που άλλαξαν τα αποτελέσματα».

Ποια προβλήματα έχει η Λιβερία;

«Δεν έχουμε δουλειές, δεν υπάρχει καλός ηλεκτρισμός, δεν υπάρχουν σωστοί δρόμους. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το φαγητό, το νερό, τη δικαιοσύνη, τα παιδιά δεν πάνε σχολείο. Υποφέρουμε από την Εμπολα. Είναι προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Ο λαός της Λιβερίας υποφέρει και ο Τζορτζ Γουεά αντιμετωπίζει τον κόσμο με ειλικρίνεια, τους μιλάει. Ξέρει τι θέλουν».

Πως αντιμετωπίζετε τον ιό Έμπολα;

«Πρέπει να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την - όσο το δυνατόν περισσότερο - ανθρώπινη επαφή και φυσικά δεν ανταλλάσσουμε χειραψίες».

Εσύ θα έχει κάποιο ρόλο, αν εκλεγεί;

«Είναι φίλος μου. Αυτές δεν είναι προεδρικές εκλογές, είναι για την εκλογή γερουσιαστή. Θα του μιλάω, θα τον στηρίζω για το λαό της Λιβερίας, για τη Μονρόβια».

Για την «ελληνική» παρέα (Σέμπουε, Ντεμπά, Μακόρ, Ρε ) που είναι στην εθνική Λιβερίας σήμερα μας είπε:

«Ακόμη συζητάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εμπειρία μας εκεί. Για παράδειγμα, ο Κέλβιν Σέμπουε αναλύει αγώνες στην τηλεόραση και κάνει συχνά αναφορά στην Ελλάδα, ξέρει πως επιτίθενται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πως αμύνονται - γνωρίζει τα πάντα γύρω από την τακτική και τη χώρα σας. Η Ελλάδα είναι όμορφη».

Εχεις επαφές με κάποιον από την Ελλάδα;

«Μιλάω με τον πρόεδρό μου στον Ιωνικό Χρήστο Κανελλάκη στο facebook, είναι ο καλύτερός μου φίλος. Είχαμε τα προβλήματά μας, αλλά κοιτώντας πίσω έχω μόνο καλά πράγματα να θυμάμαι. Είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να μείνω στον Ιωνικό. Μου είχε πει "έπαιξες για τον πατέρα μου, θα παίξεις και για μένα. Παίξε όπως θες". Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα.

Μου λείπει και η Προοδευτική και όλοι οι φίλοι μου εκεί. Μου λείπει ο Σάββας (Παντελίδης), ο άνθρωπος που με ενθάρρυνε τόσο πολύ. Ο Αγγελόπουλος, ο αρχηγός μας, επίσης μου λείπει. Ο κόσμος της Προοδευτικής επίσης με αγάπησε τόσο πολύ - μου λείπουν πολύ. Ήταν φίλοι μου αυτοί στην ομάδα, ταιριάξαμε και με βοήθησαν πολύ».

Πως ήρθες στην Ελλάδα και στην Προοδευτική;

«O Τάσος Ραγκούσης μου είπε για την Προοδευτική. Ετσι, με έφερε στην Ελλάδα, λέγοντάς μου "έχω μια ομάδα για εσένα". Ήρθα για δοκιμή - δεν είχα πρόβλημα εγώ. Εκεί, με είδε ο Γιάννης Καρράς, στην προπόνηση και είπε "αυτός είναι καλός, μ' αρέσει και μου έδωσε συμβόλαιο"».

Η γνώμη σου για τον Γιάννη Καρρά;

«Ήταν ήρεμος άνθρωπος, αλλά το πρόβλημα με τον Καρρά είναι ότι δεν ήταν ειλικρινής με τους παίκτες του. Είναι διαφορετικός με τον Κανελάκη. Είναι καλός άνθρωπος, αλλά ποτέ ειλικρινής. Όμως, αγαπάω την Προοδευτική, ήταν η πρώτη μου ομάδα όταν ήρθα από τη Γαλλία».

Πέρασες και από το Αιγάλεω, όμως. Πως ήταν εκεί τα πράγματα;

«Στο Αιγάλεω είχα προβλήματα με τον τότε προπονητή, τον Χατζάρα. Ήταν υπερβολικά αυστηρός, δεν σου έδινε την ευκαιρία να παίξεις ποδόσφαιρο. Έπρεπε να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλει, δεν σ' άφηνε να εκφραστείς. Έτσι, είπα στον Τάσο (Ραγκούση) να μου βρει άλλη ομάδα και έτσι πήγα στον Ιωνικό, με τον πατέρα του Χρήστου να με δέχεται στην ομάδα».

Οπότε, στον Ιωνικό ήταν τα καλύτερά σου χρόνια;

«Ναι, μόλις υπέγραψα πήγα στο Κόπα Αφρικα του Μαλί το 2000 και γυρνώντας κατάφερα να δείξω την αξία μου».

Είναι η αγαπημένη σου ομάδα ο Ιωνικός;

«Ναι είναι, αλλά η καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισα στην Ελλάδα ήταν ο Ολυμπιακός. Πάντα ήθελα να παίξω εκεί. Έχασα την ευκαιρία να παίξω για την καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισα στην Ελλάδα. Αγαπάω τόσο πολύ τον Ολυμπιακό».

Ησουν ποτέ κοντά στον Ολυμπιακό;

«Ναι ήμουν. Τότε (το 2004) προπονητής ήταν ο Αλέφαντος στον Ολυμπιακό, σκόραρα για τον Ιωνικό σε ένα μεταξύ μας ματς (στο 1-2 του Ολυμπιακού στη Νίκαια) και ο Ραγκούσης μίλησε μαζί του για να με πάρει. Εκείνος είχε πει "θα δούμε τον χρόνου". Ο Ολυμπιακός, όμως έχασε το πρωτάθλημα, ο Αλέφαντος έφυγε και έτσι χάθηκε η ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός πάντα έχει καλούς παίκτες, διαθέτει τέλειες εγκαταστάσεις. Ήθελα να παίξω, ίσως για μια στιγμή, για έναν χρόνο, για δύο χρόνια... απλά να παίξω για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είχα τελικά την ευκαιρία».

Η γνώμη σου για το Νίκο Αλέφαντο;

«Στην αρχή είχαμε προβλήματα, επειδή ήταν διαφορετικός, αλλά ύστερα από δύο μήνες έγινε ο καλύτερος φίλος μου. Μου μιλούσε όμορφα, ήταν ειλικρινής και με πίστευε».

Ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες;

«Πήγε στον Ολυμπιακό, μετά την Προοδευτική, είναι ο Τάσος Πάντος. Είναι καλός μου φίλος, με στήριξε, μαζί με τον Σάββα (Παντελίδη). Στον Ιωνικό ήταν κοντά μου οι Ξανθόπουλος, ο... Γιάννης captain ήταν σαν πατέρας μου. Επίσης, είχα κοντά μου τους Νταρακλίτσα και Αφάς».

Το καλύτερο σου γκολ στην Ελλάδα;

«Κόντρα στον Ολυμπιακό, στη Νίκαια. Χάσαμε 2-1 αλλά εγώ πέτυχα το ένα γκολ, πάντως πέτυχα αρκετά. Με τον Ολυμπιακό έκανα τα καλύτερά μου ματς».

Θα επέστρεφες στην Ελλάδα;

«Όλοι εδώ (Κρίστοφερ Ρε, Σέμπουε, Ντεμπά) μιλάμε για την Ελλάδα και ελπίζω να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Προβλέπεις ποιος θα πάρει το Κόπα Άφρικα;

«Για τις ομάδες της Αφρικής δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη».

Επαιξες σε Λιβερία, Νιγηρία, Καμερούν, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδονησία. Tι σου άφησε αυτή η τεράστια ποδοσφαιρική διαδρομή;

«Εμαθα τόσα διαφορετικά πράγματα. Οι χώρες που με σημάδεψε είναι η Ελλάδα. Επαιξε σε όλες αυτές τις χώρες που είπες, όλες αυτές οι εμπειρίες με έκαναν να πάω μπροστά, να γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής. Όταν έφυγα από την Ελλάδα για την Ινδονησια όλα τα ματς ήταν εύκολα για μένα εκεί».

Τα σχέδιά σου τώρα;

«Είμαι τεχνικός τώρα και ακόμη μαθαίνω. Θέλω να κοουτσάρω για την εθνική ομάδα, αλλά πρέπει να γεμίσω με γνώσεις. Θέλω να έρθω στην Ελλάδα και να παρακολουθήσω προπονήσεις του Ολυμπιακού, να μάθω από τους προπονητές του, τι τακτικές ακολουθούν».

Θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα;

«Θέλω να πω ευχαριστώ σε όλες τους συμπαίκτες μου σε Προοδευτική, Ιωνικό, Αιγάλεω, Παναχαϊκή, στους προπονητές που είχα, στον Κανελλάκη, στον Καρρά. Φυσικά, ευχαριστώ τον κόσμο του Ιωνικού, της Προοδευτικής που με αγάπησαν πραγματικά, Πάντα τους έχω στο μυαλό και στην καρδιά μου. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ