2014-12-19 16:14:19
Φωτογραφία για Πάτρα: Χρέωσαν τους πολίτες με 20,5 εκατ. ευρώ – Η Δημοτική Αρχή καλεί σε αγώνα για διαγραφή των δανείων που έλαβαν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι
«Καλούμε τον λαό να διεκδικήσει την διαγραφή των δανείων και αποπληρωμή τους από το κράτος... από αυτά που έχουν παρακρατήσει με την φοροληστεία του λαού μας». Με αυτή τη φράση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Μελάς, εκφράζοντας τη Δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες να διεκδικήσουμε με αγώνα τη διαγραφή όσων δανείων είχαν λάβει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες, όπως τονίζει στην εισήγησή του χρέωσαν τους πολίτες με 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά όλη η εισήγηση του κ. Μελά για τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων για το 2015 που συζητείται αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, σε ειδική του συνεδρίαση, έχει ως εξής:

Σας καταθέτουμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του έτους 2015 στον οποίο αποτυπώνεται μια ορισμένη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής μέσα στις σημερινές συνθήκες. Συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που η συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ στο όνομα της στήριξαν και ψήφισαν όλους τους νόμους και τα μνημόνια που έφεραν τον λαό σε αυτή την κατάσταση
. Ευθύνη επίσης έχουν και τα κόμματα που δεν αμφισβητούν τον μονόδρομο της Ε.Ε., καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό ότι μία άλλη κυβέρνηση, χωρίς να αμφισβητεί την καπιταλιστική οικονομία μπορεί να λύσει τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Αυτή η πολιτική οδηγεί τον λαό μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 που αποτελεί τον μηχανισμό αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από το λαό προς όφελος του κεφαλαίου.

Με την παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών δαπανών στην ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, και την χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης που έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας.

Στο Δήμο της Πάτρας η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 23.500 εκ Ευρώ και ποσοστό 23,5 %, όταν πριν από λίγα χρόνια η αναλογία ήταν 60%. Σήμερα τα 75.500 εκ ευρώ, ποσοστό 76,5% προέρχονται από τέλη δηλαδή επιπλέον φόρο που πληρώνουν οι δημότες.

Οι πόροι είναι χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο λαός, από την άμεση και έμμεση φορολογία και υποχρεούται το κράτος να τα επιστρέψει μέσω υπηρεσιών και έργων. Αυτό, όχι απλά δεν το κάνει, αντίθετα δεν επιστρέφει ακόμα και τα παρακρατηθέντα.

Άρα το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Διοίκησης, που προκύπτει από τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού είναι πρωτίστως πολιτικό, είναι θέμα στρατηγικών επιλογών , επιλογής δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί. Αναδιανέμεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι υπέρ του κεφαλαίου.

Είναι αποκαλυπτική από αυτή την άποψη η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που αποτυπώνονται και στην ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ ), που δέχονται ως τετελεσμένο γεγονός τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων, από την φοροληστεία του λαού. Κινούνται στην γραμμή προσαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2015 – 2018 σαν βασικό κρατικό εργαλείο των αντιδραστικών αλλαγών όπως αυτές προωθούνται με τον Καλλικράτη, με δραστικές περικοπές στις δομές και την λειτουργία των Δήμων.

Οι ίδιες δυνάμεις ομολογούν ότι η συνεισφορά των Δήμων στο ματωμένο πλεόνασμα κυβέρνησης -Τρόικας ( κατά 863 εκ ευρώ ) συντελέστηκε γιατί με ταχύτητα προσαρμόστηκαν και αναδείχτηκαν σε νέους φορομπηχτικούς μηχανισμούς στο πλάι του κεντρικού κράτους.

Σε αυτή την πολιτική ήταν σημαντική και η διαχρονική συμβολή των μέχρι τώρα διοικήσεων στον Δήμο της Πάτρας και των δημοτικών ενοτήτων σε αυτή την κατεύθυνση των αντιδραστικών αλλαγών του Καλλικράτη και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, κινούμενες στις ράγες του Καλλικράτη και του Ευρωμονόδρομου , αντί να διεκδικήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και έργων προχώρησαν σε μεγάλο δανεισμό από τις τράπεζες ύψους 20.500 εκ. Ευρώ, επιπλέον πάγωσαν τα δάνεια πληρώνοντας μόνο τοκοχρεολύσια με ρυθμίσεις.

Καλούμε τον λαό να διεκδικήσει την διαγραφή των δανείων και αποπληρωμή τους από το κράτος από αυτά που έχουν παρακρατήσει με την φοροληστεία του λαού μας.

Τι κάναμε μέχρι σήμερα:

• Αρνηθήκαμε να δώσουμε τα στοιχεία των εργαζομένων συμβασιούχων ΙΔΑΧ, να συναινέσουμε στις απολύσεις τους.

• Καταργήσαμε το φορομπηχτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης • Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος με το άνοιγμα των σχολείων για την ομαλή λειτουργία και κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών.

• Στους παιδικούς σταθμούς καταργήσαμε τα τροφεία κάτω από 25.000 € εισόδημα και δημιουργήσαμε νέα τμήματα παίρνοντας περισσότερα παιδιά .

• Στο βρεφοκομείο πήραμε περισσότερα παιδιά και δημιουργούμε και νέο τμήμα.

• Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας κατά 13% στο 80% των κατοίκων του δήμου. Ταυτόχρονα καθιερώσαμε νέο συντελεστή 4 ευρώ ανά τμ για πάνω από 750τ.μ Έχουμε δεσμευτεί να φτιαχτεί μελετητική επιτροπή με σκοπό να κάνει πιο δίκαιη κατανομή με την δημιουργία ζωνών με κοινωνικά – ταξικά κριτήρια

• Αποτρέψαμε την κατασκευή ενός πανάκριβου εργοστάσιου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που θα επιβάρυνε το λαό 200 εκ ευρώ σε βάθος 25ετίας.

• Στα τέλη κοινοχρήστων χώρων κάναμε μειώσεις και ταυτόχρονα καθιερώσαμε νέο συντελεστή για την εκμετάλλευση του νερού, που αφορά την εκμετάλλευση πηγών και βιομηχανιών εμφιάλωσης.

• Στη Δ.Ε.Υ.Α.Π. προχωρήσαμε σε μείωση 25% στη τιμή του νερού στο Δήμο της Πάτρας,. Εναντιωθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα ενισχύσουμε , στα μέτρα των δυνατοτήτων που μας δίνει αυτός το προϋπολογισμός , υποδομές που αφορούν την λαϊκή οικογένεια.

α) Κοινωνικές δομές.

Θα επεκτείνουμε και θα σταθούμε δίπλα στον λαό που υποφέρει όσο αφορά την σίτιση, στέγαση διεκδικώντας τακτικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρηματοδότηση για παιδικές κατασκηνώσεις, ηλικιωμένους, άστεγους, μετανάστες αυξάνοντας το ποσό του κοινωνικού οργανισμού κατά 10% (από 3,6 εκ σε 3,9 ) και θα εξετάσουμε τις όποιες δυνατότητες έχουμε για την νέα χρονιά. Δώσαμε και θα δώσουμε βάρος στην συντήρηση και την δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

β) Παιδεία

Στο σχεδιασμό μας είναι να εξασφαλίσουμε την σίτιση στα παιδιά που υποσιτίζονται με αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή.

Ξεκινάμε την δημιουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου

γ) Πολιτισμός

Αυξήσαμε κατά 6% το ποσοστό που θα διατεθεί το οποίο είναι 2,39 εκ. ευρώ.

δ) Το τεχνικό πρόγραμμα

θα έχει στόχο την αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων λαϊκών συνοικιών για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, στην καθαριότητα και στους ελεύθερους χώρους.

ε) Αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών του Δήμου . Θα στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.

στ) Δεν θα εκχωρήσουμε δράσεις μέσω ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες του Δήμου. Δεν θα ανανεώσουμε υπάρχουσες τέτοιες συμβάσεις.

ζ) Διεκδικούμε έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

η) Διεκδικούμε τα παρακρατημένα από τις κυβερνήσεις στην Τοπική Διοίκηση όλων των προηγούμενων ετών.

Είμαστε αρωγοί στην πάλη του οργανωμένου λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εξουσίας του κεφαλαίου και στα κόμματα που πιστά την υπηρετούν. Μόνο με τέτοιους όρους κινήματος μπορούν να αποσπαστούν μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ