2014-12-20 00:12:18
Φωτογραφία για Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Να μην χαρίσουμε σε καταπατητές τα δάση μας
Σε ανοικτή της επιστολή προς τα μέλη του ελληνικού Κοινβουλίου με αφορμή την εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», τους καλεί να μην επιτρέψουν μια ακόμη κίνηση χαρισμού δασών μας σε καταπατητές!

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

"Εν όψει της εισαγωγής στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το άρθρο 12 του οποίου περιλαμβάνει διατάξεις που πλήττουν βαρύτατα την προστασία των δασών ευνοώντας τις καταπατήσεις, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, ενώνοντας τη φωνή της με αυτή χιλιάδων πολιτών και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, έστειλε την παρακάτω επιστολή στους βουλευτές, ζητώντας την καταψήφιση του παραπάνω άρθρου:

Κύριοι βουλευτές,

Μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του σοβαρά επιβαρυντικού για τα δάση νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση , στην οποία περιλαμβανόταν και δασική γη Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, η κυβερνητική πλειοψηφία και ειδικότερα οι επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης και Ταγαράς , προχωρούν και σε νέα προκλητικά χαριστική προς τους καταπατητές των δασών μας νομοθεσία.


Το εισαγόμενο βιαστικά στην Ολομέλεια την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου – μέσα στο κλίμα κρίσιμων εξελίξεων που προκαλεί η διαδικασία της προεδρικής εκλογής- νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» δεν υπηρετεί, ως οφείλει το δημόσιο συμφέρον της προστασίας των δασών αλλά ανοίγει πλήθος «κερκόπορτες» στους καταπατητές (ακόμη και μέχρι εντελώς πρόσφατα - το 2007!) δασών και δασικών εκτάσεων για να οριστικοποιήσουν νομιμοφανώς την καταπάτηση αλλά και, θέτοντας όριο πενταετίας στην αναδάσωση καμένων εκτάσεων, δίνει κίνητρο για νέους εμπρησμούς!

Επιπλέον, επιτρέποντας την αναθεώρηση και τις διαγραφές τμημάτων από τους δασικούς χάρτες, αντί συντονισμένων μέτρων για την γενίκευση της κατάρτισης και της εφαρμογής τους, καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην προστασία του δασικού μας πλούτου με ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή διαστάσεις.

Ακόμη, ενισχύει τη νομοθετική σύγχυση και την πολυνομία αλλά και, για μια ακόμη φορά, νομιμοποιεί εκ των υστέρων αυθαίρετες επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές.

Τα δάση μας είναι εθνικός πλούτος για την παρούσα και τις επόμενες γενιές. Οι δασικοί χάρτες πρέπει να γενικευτούν και οριστικοποιηθούν και όχι να γίνουν λάστιχο. Οι διατάξεις προστασίας των δασών από τον εμπρησμό και την καταπάτηση χρειάζονται να γίνουν αυστηρότερες και όχι χαλαρές, αμφίσημες και τελικά περίγελως των καταπατητών.

Κύριοι βουλευτές σας καλούμε να πράξετε το καθήκον σας έναντι του ύψιστου δημοσίου συμφέροντος της διατήρησης ακέραιων των δασών μας καταψηφίζοντας το άρθρο 12 του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο, παρά τις μικροτροποιήσεις του, παραμένει συνολικά απαράδεκτο και καταστροφικό."
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ