2014-12-20 20:03:10
Φωτογραφία για Ιταλία: «Ναι» στον προϋπολογισμό του 2015
Ψήφο εμπιστοσύνης για να περάσει τον προϋπολογισμό του για το 2015 κέρδισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος  αναμένεται να εγκριθεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα από την κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Σε μια συνεδρίαση που έληξε λίγο πριν από τα χαράματα, η Γερουσία ψήφισε με 162 ψήφους έναντι 37 να περάσει το οικονομικό πακέτο το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και μια μείωση των εργασιακών φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Οι ιταλικές κυβερνήσεις καταφεύγουν συχνά σε ψηφοφορίες εμπιστοσύνης για να επιταχύνουν την ψήφιση μιας νομοθεσίας περιορίζοντας τη συζήτηση επ΄ αυτής.

Η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί αν χάσει μια τέτοια ψηφοφορία. Ο νόμος προβλέπει πως ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Ρέντσι ασκεί πίεση στην ΕΕ ζητώντας της να επιτρέψει περισσότερες δαπάνες που λέει πως χρειάζονται για να βοηθηθεί η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να βγει από την ύφεση και να μειώσει την ανεργία ρεκόρ.


Ως αντάλλαγμα υπόσχεται φιλελευθεροποίηση σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες φορολογικές περικοπές που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού του ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητάει από την Ιταλία να κάνει περισσότερα για να μειώσει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμά της.

Περαιτέρω μέτρα λιτότητας ενδέχεται να είναι αναγκαία. Η Επιτροπή έχει δηλώσει πως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της και θα εκδώσει το Μάρτιο μια τελική ετυμηγορία για τους προϋπολογισμούς και των τριών χωρών.

Σε τεχνικό έγγραφο της Επιτροπής, που είδε τον περασμένο μήνα το πρακτορείο Ρόιτερς, αναφέρεται πως η Ιταλία πρέπει να βρει νέες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 4,8 δισ. ευρώ επειδή τα επιπλέον μέτρα που προτείνονται από τον Ρέντσι, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ