2014-12-21 11:15:53
Φωτογραφία για Αρμένιος δημοσιογράφος εκ δεξιών του Νταβούτογλου
Ο διορισμός του Ετιέν Μαχτσουπιάν εκτιμάται ως χείρα φιλίας προς την Αρμενία

M. ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Εντυπωσιακή θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να διορίσει ως αρχισύμβουλό του τον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο-αρθρογράφο Ετιέν Μαχτσουπιάν.

Ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος-αρθρογράφος έχει συμβάλει στις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, καθώς και προσέγγισης με την Αρμενία.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι αρμοδιότητές του, όμως από εδώ και πέρα θα είναι το «δεξί χέρι» του Νταβούτογλου.

Ο 54χρονος Μαχτσουπιάν αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Zaman», που ελέγχεται από το ισλαμικό τάγμα «Hizmet» του Φετχουλάχ Γκιουλέν, μέχρι το 2007. Μετά τη δολοφονία του εκδότη της αρμενικής εφημερίδας «Agos» Χραντ Ντινκ, παραιτήθηκε και ανέλαβε τη διεύθυνση της «Agos» και από το 2010 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Akşam».

Η κίνηση του Νταβούτογλου θεωρείται ως χείρα φιλίας προς τους Αρμένιους, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία, αν και τον περασμένο Απρίλιο ο Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τα συλλυπητήρια της Τουρκίας «στα εγγόνια των Αρμενίων οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915».

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, τον Αύγουστο, ο ίδιος προσέβαλε τους Αρμένιους λέγοντας ότι τον κατηγόρησαν προεκλογικά για «κάτι αποτρόπαιο… ότι είμαι Αρμένιος».

M. ΚΩΣΤΙΔΗΣ
e-typos
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ