2014-12-21 20:01:41
Φωτογραφία για Χρήστος Ζαχόπουλος: Πως είναι η ζωή του 7 χρόνια μετά τη μοιραία πτώση στο κενό...
Ποια η ζωή του Χρήστου Ζαχόπουλου 7 χρόνια μετά την πτώση του στο κενό;

Ο Χρήστος Ζαχόπουλος ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να ξορκίσει τους δαίμονες του παρελθόντος.

Το Κουρδιστο Πορτοκάλι, μίλησε με ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά του εκείνη την περίοδο, ενώ παράλληλα περιγράφει την καθημερινότητα, αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες από την ζωή του τέως γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμου.

Νοέμβριος 2014, Θεσσαλονίκη. Ο Χρήστος Ζαχόπουλος διαμένει μαζί με την σύζυγό του Πέρσα, σε μια παλιά μονοκατοικία. Η συγκεκριμένη επιλογή οικίας δεν είναι τυχαία, διότι τον βολεύει περισσότερο για τις μετακινήσεις του με το αμαξίδιο. Παρότι μπορεί να περπατήσει με μπαστούνι, κουράζεται εύκολα και προτιμά να παραμένει καθιστός. Πάντα στα χέρια του υπάρχει ένα βιβλίο, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας ακούει μουσική. Η μουσική τον γαληνεύει, τον ηρεμεί. Πλέον θέλει να έχει κοντά του ελάχιστους ανθρώπους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλές φορές κλαίει. Είναι ευσυγκίνητος και δεν μπορεί τις εντάσεις. Παρότι έχουν περάσει 7 χρόνια από την ημέρα που έκανε την απόπειρα αυτοκτονίας, οι αναμνήσεις είναι ακόμα νωπές.


Η γνωριμία του με τον Κώστα Καραμανλή

Ο Χρήστος Ζαχόπουλος γνωρίζεται με τον τέως πρωθυπουργό, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμα είναι καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (φιλόλογος), αλλά αρκετά γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους της συμπρωτεύουσας. Ο ίδιος ο Καραμανλής, μετέπειτα, έφερε σε επαφή την σύζυγό του, Νατάσα, με τον Ζαχόπουλο, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του. «Ως επιτελείο του προέδρου, ψάχναμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να αποκτήσει η Νατάσσα έναν ρόλο σκηνικό και όχι απλώς την συνοδεία του Καραμανλή. Καταλήξαμε πως το κομμάτι του πολιτισμού ήταν κάτι που της ταίριαζε. Εξάλλου και η ίδια είχε μεγάλες ευαισθησίες με τα πολιτιστικά δρώμενα και μπορούσε να προσφέρει πράγματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία της με τον Ζαχόπουλο, ο οποίος της έδινε διάφορες πληροφορίες, αλλά και προτάσεις για πολιτιστικά προγράμματα», περιγράφει στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή. Το 1998, η Νατάσα Παζαίτη. μαζί με το Χρήστο Ζαχόπουλο, ιδρύουν τον πολιτιστικό σύλλογο «Ανέμη» που έχει το παιδί στο κέντρο του ενδιαφέροντός του, με πρώτη πρόεδρο την ίδια και αντιπρόεδρο εκείνον.

Το 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές και ο Κώστας Καραμανλής εκτός από πρωθυπουργός, αναλαμβάνει και Υπουργός Πολιτισμού, ενώ διορίζει γενικό γραμματέα του Υπουργείου τον Χρήστο Ζαχόπουλο. Πιστεύει πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, διότι τόσο οι σπουδές του, όσο και ο ακαδημαϊκός του ρόλος στην εκπαίδευση είναι γερά “χαρτιά” για το υπουργείο.

Η θητεία στο Υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαχόπουλος ήταν ένας εσωστρεφής άνθρωπος, ο οποίος είχε περισσότερες αντιπάθειες παρά συμπάθειες. Ωστόσο στο υπουργείο πολιτισμού κάνει καλή δουλειά. Στην πορεία, θα αποδειχθεί πως τα κοπλιμέντα που δέχεται από τις αιθέριες υπάρξεις του υπουργείου, κάθε άλλο παρά αδιάφορο τον αφήνουν. Η “αχίλλειος” πτέρνα του, άλλωστε, ήταν οι γυναίκες. Όντας σε διάσταση με την σύζυγό του Περσεφόνη (ο ίδιος και οι φίλοι τους την αποκαλούν Πέρσα), έχει συνάψει ερωτικό δεσμό με την συμβασιούχο υπάλληλο του υπουργείου, Εύη Τσέκου. «Εκτός από την Τσέκου είχε άλλους δυο δεσμούς. Με μια αρχαιολόγο και μια από τις ιέρειες της Ολυμπιακής φλόγας του 2004», αποκαλύπτει άνθρωπος που συνεργαζόταν τότε μαζί του και συνεχίζει: «Η Τσέκου ζήλεψε. Από την άλλη, ο Χρήστος είχε ένα κόμπλεξ με την εμφάνισή του, καθότι ήταν πολύ παχύς. Η ανασφάλεια της εικόνας του ήταν κάτι που του αφαιρούσε πόντους από την αυτοπεποίθηση του. Μόλις πήγε στο υπουργείο, οι γυναίκες τον πλησίαζαν και το διασκέδαζε.

Βέβαια, εκείνες τον πλησίαζαν για άλλους λόγους, αλλά ποσώς τον ενδιέφερε. Ήταν κάτι που άλλαξε την ζωή του και βρήκε ένα πρόσφορο έδαφος εκτόνωσης. Κανείς δεν μπορούσε, όμως, να φανταστεί πως η Τσέκου θα βάλει κάμερα και θα βιντεοσκοπήσει τις προσωπικές τους στιγμές. Ο Ζαχόπουλος έπεσε θύμα μιας πλεκτάνης», καταλήγει. Λίγες μέρες πριν την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στον Τύπο που τον απεικονίζουν μαζί με την Εύη Τσέκου σε ιδιαίτερες στιγμές, ο Χρήστος Ζαχόπουλος πληροφορείται πως το συγκεκριμένο υλικό πρόκειται να διαρρεύσει στα Μέσα. «Μόλις το Μαξίμου πληροφορήθηκε για την ύπαρξη DVD ερωτικού περιεχομένου, τον κάλεσε ο πρωθυπουργός και ο Χρήστος βρέθηκε σε άθλια κατάσταση», λέει πρόσωπο από το περιβάλλον του.

Για λόγους ευθιξίας, στις 19/12/2007, υποβάλλει την παραίτηση του. «Ο Καραμανλής τότε, δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Ζαχόπουλος ήταν αναμειγμένους σε τέτοιου είδους ερωτικό σκάνδαλο. Αν και ήταν φοβερά πικραμένος και ενοχλημένος από τον τρόπο που τον εξέθεσε, πήγε να τον δει στο νοσοκομείο και ήλπιζε να γίνει καλά», λέει άνθρωπος από την Νέα Δημοκρατία.

Το μοιραίο μεσημέρι

Μια μέρα μετά την παραίτησή του, ο Χρήστος Ζαχόπουλος κάνει μια βουτιά απελπισίας στο κενό, από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε επί της οδού Καρνεάδου 16 στο Κολωνάκι. Πίστευε πως με αυτόν τον τρόπο θα έδινε ένα τέλος σε όλα όσα τον βασάνιζαν, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Μέσα στην ατυχία του, πέφτει άτσαλα, με αποτέλεσμα πριν βρεθεί στην άσφαλτο να πέσει πρώτα σε ένα τοίχο και μετά σε ένα δέντρο. Αυτό σε συνδυασμό με το πάχος του, λειτούργησαν ως ασπίδα και τον έσωσαν από τον ακαριαίο θάνατο. «Θεωρώ βέβαιο πως την ίδια μέρα που έκανε την απόπειρα, έλαβε κάποιο τηλεφώνημα και πείστηκε ότι θα έπαιζαν στα ΜΜΕ το συγκεκριμένο βίντεο και πως δεν θα υπήρχε επιστροφή. Αν δεν έπεφτε, το βίντεο θα έβγαινε σίγουρα στα media και όχι μόνο ένα μέρος του στο ιντερνετ», λέει με βεβαιότητα πηγή του ρεπορτάζ.

Ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς, περιγράφει την τελευταία τους συνάντηση το 2012. «Τον είχα δει στο δικαστήριο. Συζητήσαμε για λίγο και μου αποκόμισε την εντύπωση πως ήταν ακόμα συντετριμμένος. Ήταν αρκετά λιγομίλητος, αλλά είχε συνέλθει και είχε αποφασίσει να ζήσει. Απ ότι μου είπε την μέρα που συναντηθήκαμε, η καθημερινότητά του είναι βαρετή και επίπεδη. Καθ’ όλη την διάρκεια του δικαστηρίου ήταν ευσυγκίνητος, αλλά όλο αυτό, προέρχεται από την απόπειρα αυτοκτονίας που έγινε εκείνη την Πέμπτη, τον Δεκέμβριο του 2007. Μην ξεχνάμε πως είχε αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στη ζωή του», περιγράφει ο δικηγόρος.

Η ζωή του σήμερα

Η κατάσταση της σωματικής υγείας του Χρήστου Ζαχόπουλου έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Παρότι υποβάλλεται συχνά σε αρθροπλαστικές (επεμβάσεις που «δένουν» καλύτερα τα κόκκαλα μεταξύ τους), σηκώνεται από το αμαξίδιο και μετακινείται με μπαστούνι ή με πι. Ζει μόνιμα σε μια μονοκατοικία στην Θεσσαλονίκη με την κυρία Πέρσα (την σύζυγό του), η οποία δεν έχει φύγει ούτε λεπτό από κοντά του. «Η Πέρσα τον αγαπάει, δείχνει τεράστια προσήλωση, αλλά και τρυφερότητα. Δεν ξέρω πολλές γυναίκες που θα το έκαναν αυτό μετά από όσα έγιναν», λέει γείτονας που μένει κοντά στο σπίτι του ζευγαριού.

Παρόλα αυτά, η υπόθεση του DVD, εκτός από τον παρ’ ολίγο θάνατο του Ζαχόπουλου, προκάλεσε στον ίδιο και ένα σοβαρό τραύμα στην ψυχή που δύσκολα θα επουλωθεί. «Αν για παράδειγμα ήθελες να του κάνεις μια συνέντευξη από κοντά, θα έπρεπε απαραιτήτως να βρίσκεται δίπλα του κάποιος ειδικός. Ένας ψυχολόγος. Δεν είναι σε κατάσταση να μιλήσει», εξομολογείται άνθρωπος από το περιβάλλον του. Μετά από το σοκ της πτώσης και όλων όσων συνέβησαν, η ψυχολογία του τέως γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι άσχημη. Γι αυτό κρίθηκε απαραίτητη και η λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών, ώστε να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες του.

Πλέον, η καθημερινότητά του είναι πολύ ήσυχη. Διαβάζει, του αρέσει να ακούει μουσική και μιλάει με ελάχιστους φίλους. Με εκείνους τους φίλους που είχε από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ Εξάλλου, θέλει να ξεχάσει το παρελθόν, τα λάθη και να ξορκίσει όλα όσα τον στοιχειώνουν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ