2014-12-22 21:09:07
Φωτογραφία για NBC: Αμφίπολη, το κορυφαίο επιστημονικό ζήτημα του 2014
Ποιος είναι θαμμένος σε ένα τάφο 2.300 ετών στην Ελλάδα; Πόσο καιρό θα χρειαστούμε μέχρι να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη; Μπορεί ο ιός του Έμπολα να εξαλειφθεί; Αυτά είναι μερικά από τα κυριότερα ερωτήματα που απασχόλησαν την επιστήμη τη χρονιά που φεύγει, όπως τα αξιολόγησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Τύμβος Αμφίπολης

Στη λίστα με τα δέκα κορυφαία ζητήματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το 2014, σε σχέση με το χώρο των επιστημών, το NBC τοποθετεί στην πρώτη θέση τις σπουδαίες ανακαλύψεις στον τύμβο της Αμφίπολης.

«Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν έως τότε άγνωστο τάφο στη βόρεια Ελλάδα, τον οποίο χρονολόγησαν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή περίπου το 300 π.Χ. Εως σήμερα έχουν έρθει στο φως υπέροχα μωσαϊκά, γυναικεία αγάλματα και οι Σφίγγες, αλλά και ένας σκελετός. Αλλά ποιος είναι θαμμένος εκεί; Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μέσα στο 2015», σημειώνει σχετικά το δίκτυο.


Η εξέλιξη των πουλιών, βάσει της μελέτης του DNA

Μετά από πολλά χρόνια αναλύσεων, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σειρά μελετών που απαντά στο ερώτημα πώς εμφανίστηκαν στον κόσμο χιλιάδες είδη πουλιών, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Οι κλιματικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ

Από την ξηρασία της Καλιφόρνια στο κύμα πολικού ψύχους της Ανατολικής Ακτής, ο «τρελός» καιρός που άφησε την Καλιφόρνια χωρίς νερό, ενώ κάλυψε με πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας τη Νέα Υόρκη και τις γύρω περιοχές, έφερε στα χείλη όλων το βασανιστικό ερώτημα: Ήταν απλώς ένα προμήνυμα για τα χειρότερα που έρχονται;

Οι φόβοι για το κλίμα έγιναν πραγματικότητα

Μια σειρά μελετών καταδεικνύει πως τα πράγματα για το κλίμα είναι ακόμα χειρότερα από όσο πιστεύαμε ως τώρα. Το 2014 καταγράφεται ως μία από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία.

Το «αλφάβητο» του DNA συμπληρώνεται με νέα «γράμματα»

Ο γενετικός κώδικας στο ανθρώπινο DNA αποτελείται από τέσσερα χημικά «γράμματα», την αδενίνη, την θυμίνη, την γουανίνη και την κυτοσίνη, στα οποία φέτος οι επιστήμονες πρόσθεσαν ακόμα δύο: το «X» και το «Y».

Ιός Έμπολα

Το ξέσπασμα του Έμπολα που ξεκίνησε στην Δυτική Αφρική έφερε τα ζητήματα της δημόσιας υγείας στο προσκήνιο και αναθέρμανε το ενδιαφέρον στην ανακάλυψη και την έρευνα στον τομέα των εμβολίων.

Τα μυστικά των πρώτων Αμερικανών ιθαγενών

Γενετιστές και ανθρωπολόγοι μελέτησαν εκ νέου με βάση την πιο εξελιγμένη τεχνολογία τα ευρήματα των πρώτων ανθρώπων που ανακαλύφθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη

Ερευνητές στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη, που ήταν πιο αποδοτική από την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθεί.

Αποκαλύψεις της γενετικής για τον Νεάταρνταλ

Μόλις φέτος οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξηγήσουν γενετικά πώς προέκυψε η μετεξέλιξη του Νεάταρνταλ στα υπόλοιπα είδη.

Σπινόσαυρος

Μια λεπτομερής μελέτη των απολιθωμάτων του Σπινόσαυρου έδειξε ότι επρόκειτο για δεινόσαυρο που έμοιαζε με παράξενη... πάπια, γιατί μπορούσε να περπατήσει και να κολυμπήσει.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ