2015-01-11 20:39:34
Φωτογραφία για Μαρίνα Πικάσο, η εγγονή του ζωγράφου πουλάει τα έργα του για να τον εκδικηθεί [photos]
Η ζωή του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο μοιάζει με έργο τέχνης ή σαπουνόπερα, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς... Ιδιοφυής καλλιτέχνης, ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ού αιώνα, ο άνθρωπος που επηρέασε την ιστορία της σύγχρονης ζωγραφικής έζησε μια πολύπλοκη και ταραγμένη ζωή, με γυναίκες που οδηγήθηκαν στο τρελάδικο ή στον θάνατο, με παιδιά προβληματικά και εγγόνια που επιζητούν ακόμη και σήμερα να τον εκδικηθούν.

Η τελευταί περίπτωση είναι αυτή της Μαρίνα Πικάσο, εγγονής του Πικάσο από τον γάμο του με την Ουκρανή χορεύτρια Ολγα Χοχλόβα. Η ζωή της θα μπορούσε να είναι ονειρεμένη, κι όμως είναι σημαδεμένη από τις τραγωδίες της οικογένειάς της γύρω από έναν πατριάρχη τυραννικό και αδίστακτο, τον Πάμπλο Πικάσο, όπως τον παρουσιάζει στο βιβλίο της «Ο παπούς μου» (2001).

Η Ολγα Χοχλόβα, η μητέρα της:

Το τραγικό τέλος της μητέρας της

Το πρόσωπο που επηρέασε περισσότερο από όλα τη ζωή της Μαρίνας Πικάσο ήταν η γιαγιά της Ολγα
. Την γνώρισε την άνοιξη του 1917 στη Ρώμη όπου χόρευε με το διάσημο συγκρότημα "Ρωσικό μπαλέτο" του Ντιαγκίλεφ Εζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον Πικάσο, υπήρξε για ένα διάστημα η μούσα του αλλά όταν γέννησε τον γιό τους Πάολο, εκείνος την εγκατέλειψε. Αρνήθηκε μάλιστα να της δώσει διαζύγιο ώστε να μην αναγκαστεί να της παραχωρήσει τη μισή του περιουσία. Η πρώην καλλονή Ολγα Χοχλόβα πέθανε ακρωτηριασμένη και σε πλήρη κατάρρευση από καρκίνο το 1954.

Ο Πάολο Πικάσο, ο πατέρας της Μαρίνας, ήταν χρόνιος αλκοολικός και για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του ζητούσε συνεχώς χρήματα από τον διάσημο πατέρα του Πάμπλο Πικάσο. Εκείνος δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να θυμίζει στον γιό του πόσο αποτυχημένος ήταν και πόσο άθλια θα ήταν η ζωή του. Στο βιβλίο της «Ο παπούς μου» η Μαρίνα Πικάσο εξηγεί ότι ο διάσημος καλλιτέχνης δεν άντεχε κάποιος άλλος να επιτυχαίνει σε κάποιον τομέα και έκανε τα πάντα ώστε ο γιός του Πάολο να μην μπορέσει ποτέ να ζήσει ανεξάρτητος. Τον είχε ορίσει μάλιστα προσωπικό του σωφέρ για να μπορεί να τον ταπεινώνει και να τον ελέγχει οικονομικά.

Ολγα, Πάμπλο Πικάσο και ο γιός τους Πάολο:

H οικογένεια όπου όλοι πεθαίνουν

Μετά από έναν αποτυχημένο γάμο που έδωσε ζωή σε δυό παιδιά, την Μαρίνα και τον Παμπλίτο, ο Πάολο Πικάσο πέθανε αλκοολικός ενώ η γυναίκα του Εμιλιέν και μητέρα της Μαρίνας, έκανε ερωτική σχέση με τον ζωγράφο και εγκατέλειψε τα παιδιά της.

Ο Παμπλίτο, αδελφός της Μαρίνας Πικάσο, μεγάλωσε χωρίς ο ζωγράφος ή η μητέρα του να ασχολούνται μαζί του. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη το 1973 ο Παμπλίτο Πικάσο καταπίνει χλωρίνη και πεθαίνει τρεις μήνες αργότερα σε φρικτούς πόνους. Δύο χρόνια αργότερα η ερωμένη του Πικάσο Μαρί Τερέζ Βαλτέρ κρεμάστηκε ενώ η τελευταία γυναίκα του Ζακλίν αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Πικάσο έλεγχε τη ζωή και το θάνατο των ανθρώπων γύρω του όπως έλεγχε τους πίνακες και τα γλυπτά του και άφησε πίσω του επείπια.

O Πάμπλο Πικάσο και η Ζακλίν:

Η κληρονόμος που πουλάει για εκδίκηση

Η Μαρίνα Πικάσο έμεινε μόνη ανάμεσα στους κληρονόμους που άντεξε και δεν παρουσίασε σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα. Στο βιβλίο της αναφέρει ότι κανείς από την οικογένεια δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το δίχτυ που άπλωνε ο ζωγράφος. Ακόμη και εκείνη χρειάστηκε 14 χρόνια ψυχανάλυση για να συνέλθει.

Η Μαρίνα Πικάσο κληρονόμησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του Πικάσο, μεταξύ αυτών 400 πίνακες, σχέδια, αγάλματα καθώς και τη βίλα του ζωγράφου στις Κάννες της Γαλλίας. Η ίδια ασχολείται αποκλειστικά με φιλανθρωπίες και από το 1990 έχει το Ιδρυμα Μαρίνα Πικάσο που ασχολείται με τα εγκαταλειμμένα παιδιά του Βιετνάμ και κατασκευάζει νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στη χώρα.

Πριν από 2 χρόνια η Μαρίνα Πικάσο ξεκίνησε να πουλάει το ένα μετά το άλλο τα έργα τέχνης που της άφησε ο παπούς της.

«Ακόμη κι αν ο παπούς μου δεν είναι πια εδώ, για μια φορά επιτέλους κάναμε κάτι οι δύό μας. Πουλήσαμε πίνακες. Αυτή η πώληση είναι ένας τρόπος να τον βάλω με κάποιο τρόπο στη ζωή και στα σχέδιά μου» δήλωσε η Μαρίνα Πικάσο μετά την πρόσφατη δημοπρασία έργων από την οποία αποκόμισε πολλά εκατομμύρια τα οποία όπως λέει θα χρησιμοποιήσει για τα παιδιά του Βιετνάμ.

Μερικά από τα έργα της Μαρίνα Πικάσο που έχει κληρονομήσει:

Η βίλα που έχει κληρονομήσει στις Κάννες:
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ