2015-01-17 17:29:06
Φωτογραφία για Παραμονές εκλογών δίνουν άδεια σε καμίνι πίσσας δίπλα σε μνημεία ιστορίας και πίστης!
Σπάρτη: Ο χειμώνας του 2015 είναι δριμύς. Δριμύτερη όμως είναι η πληροφορία σύμφωνα με την οποία... τεκμηριώνεται η άποψη ότι η Πολιτεία είναι, εκτός από ανάλγητη και, ύποπτη όταν εξαντλεί την υπηρεσιακή της ετοιμότητα εις βάρος της Κοινωνίας, της Εκκλησίας και του Πολιτισμού.

Οι πληροφορίες του notospress.gr κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή υπόθεση που εκτυλίσσεταιλίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει, μοιραία, ως στόχο το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα στη Σπάρτη.

Ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή γνωστοί και αξιόλογοι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει και αναδείξει μνημειακό συγκρότημα από Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Αρχαιολόγοι, όπως οΜιχάλης Κάππας, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στις οροσειρές Πάρνωνα και Ταύγετου ανάλογη συγκέντρωση τόσο σημαντικών, βυζαντινών ασκητηρίων και μοναστηριακών ναών.


Ταυτόχρονα η λειτουργία της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα έχει αποδώσει στην κοινωνία της Σπάρτης και της Λακωνίας έργο πνευματικό και θρησκευτικό μεγάλης σημασίας και ουσίας.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι η μοίρα, την οποία καθορίζουν οι κατά κόσμον «ισχυροί», επιφυλάσσει ένα ακόμα μαρτύριο για τους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες. Από το φρικτό μαρτύριο της παγωμένης λίμνης τους σύρει στο πύρινο καμίνι της πίσσας Οι πληροφορίες του notospress.gr κάνουν λόγο για αδειοδότηση εγκατάστασης σε απόσταση 400 μέτρων από την Ιερά Μονή και μέσα στο φυσικό χώρο που αναπτύσσονται τα μνημεία, βαριάς βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ασφαλτομείγματος!

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τις συνήθως αργοπορούσες Κρατικές Υπηρεσίες να σπεύδουν να αδειοδοτήσουν τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Είναι απαράδεκτη τόσο η ανεπίσημη, αλλά μεθοδική, μετατροπή της περιοχής σε Βιομηχανική ζώνη όσο και η εσπευσμένη διαδικασία εξέτασης της αδειοδότησης νέας μονάδας την ώρα που το Κράτος οδεύει σε εκλογές και μάλιστα τόσο κρίσιμες Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν στο παρελθόν αντισταθεί στην προκλητική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην απειλή κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μνημειακού πλούτου. (Χωματερές, λατομεία κ.λ.π.). Αυτό κάνουν και τώρα! Η ολιγοήμερη αναβολή του θέματος δεν καθησυχάζει κανέναν.

Αυτή τη φορά η Πολιτεία, αποκαλύπτεται και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και των δεδομένων της περιοχής (στην καλύτερη περίπτωση) αφού προκαλεί με την «αιφνιδιαστική» επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης της νέας μονάδας παραγωγής ασφαλτομείγματος.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) στις 14 Ιανουαρίου (!) 2015 κι ενώ το θέμα βρισκόταν σε υπηρεσιακή ύπνωση για 17 ολόκληρους μήνες, έσπευσε να εντάξει στο θεματολόγιο της συνεδρίασής του το θέμα της αδειοδότησης. Ο χρόνος που επέλεξαν τα μέλη του Κ.Α.Σ. είναι κρίσιμος, ύποπτος και κακός.

- Ποιά σπουδή και ποια ανάγκη επέβαλλε στο ΚΑΣ την άρον – άρον διαδικασία;

- Ποια πολιτική προθεσμία επέβαλε την ανάσυρση του θέματος από τους φωριαμούς αναβολής μετά από 17 μήνες;

- Δεν επαρκεί η σωρεία αποφάσεων Αρχών που καταφανώς δείχνουν ότι παράνομα, παράκαιρα και παραφύσιν απειλείται ο εθνικός πολιτιστικός πλούτος της περιοχής από εγκαταστάσεις και δήθεν επενδύσεις;

Είναι πλέον προκλητικά φανερό ότι σύσσωμη η Σπαρτιατική και Λακωνική Πολιτεία υποχρεώνεται σε αντίσταση στην συγκεκριμένη εξέλιξη δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος στο οποίο το ΚΑΣ «απασφάλισε» την εκρηκτική αυτή υπόθεση υποχρεώνει σε άμεση και δημόσια παρέμβαση τους:

Υποψήφιους βουλευτές όλων των Κομμάτων στη Λακωνία

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη

Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Σκούρο

Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Μοιράγια

Υπεύθυνη Πολιτιστικού Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Μπελεγρή

Πρόεδρο Ν. Π. Πολιτισμού κ. Μανουσάκη

Πρόεδρο Επιτροπής Τουρισμού Σπάρτης κ. Αλεξάκο

Προέδρους Συλλόγων Φορέων – Πολιτισμού Δήμου Σπάρτης

Πολίτες με συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης

Το ρεπορτάζ, μόλις άρχισε!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ