2015-01-18 16:37:08
Φωτογραφία για Έκαναν την ουρά... επάγγελμα στην Βενεζουέλα
Οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και οι μεγάλες ουρές των καταναλωτών που περιμένουν υπομονετικά να αγοράσουν τα προϊόντα που επιθυμούν, έχει γεννήσει ένα... νέο επάγγελμα στη Βενεζουέλα: αυτούς που περιμένουν καρτερικά στην ουρά για τις αγορές άλλων ανθρώπων εξοικονομώντας μάλιστα περισσότερα χρήματα και από τους καθηγητές πανεπιστημίου.

Μεταξύ αυτών, άνθρωποι κάθε γενιάς, όπως η 22χρονη Κρίσμπελ Βιλαροέλ, μια ανύπαντρη μητέρα δύο μικρών παιδιών στο Καράκας που εξασφαλίζει τα προς το ζην περιμένοντας στην ουρά για να αγοράσει προϊόντα που αργότερα μεταπουλά σε πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν για το χρόνο που ξόδεψε περιμένοντας στην ουρά.

«Κάθε μέρα ξυπνάω στις 2 το πρωί και τηλεφωνώ στους φίλους μου για να δω τι προϊόντα είναι προς πώληση» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Από ένα κατάστημα μπορεί να αγοράσω γάλα, ζάχαρη ή καφέ και από κάποιο άλλο αλεύρι, ρύζι, πάνες ή σαμπουάν»
. Σύμφωνα με την ίδια, πελάτες της είναι οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν στην ουρά – άνθρωποι των επιχειρήσεων με οικονομικό εύρος για να πληρώσουν μια τέτοια υπηρεσία. Όπως τονίζει, βγάζει περίπου 13.200 μπολίβαρ το μήνα (περίπου 80 δολάρια) από την μεταπώληση προϊόντων στους πελάτες της. Αυτά μάλιστα είναι περισσότερα από όσα βγάζουν ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου στη χώρα.

Μάλιστα, αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως έχουν εργαζόμενους των οποίων η μόνη δουλειά είναι να περιμένουν στην ουρά των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων για να αγοράσουν τρόφιμα που μπαίνουν στο μενού τους.

Οικονομική κρίση

Η Βενεζουέλα τον τελευταίο καιρό πάσχει από έλλειψη στο 1/3 των βασικών αγαθών, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 64% το 2014 και η ύφεση που προκλήθηκε από την έλλειψη χρήματος περιόρισε τις εισαγωγές βασικών αγαθών.

Η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο τονίζει πως η χώρα βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο» που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση και από τους επιχειρηματίες που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα όμως με πολλούς οικονομολόγους, το μοντέλο που κληρονόμησε ο Μαδούρο από τον προκάτοχό του, Ούγκο Τσάβες, σχετικά με το νόμισμα και των έλεγχο τιμών ήταν μία αποτυχία και επέτεινε την εξάρτηση της χώρα από το πετρέλαιο ως κύριο πηγή εσόδων.

Τις τελευταίες ημέρες, ουρές που κινούνται αργά σχηματίζονται στα καταστήματα ενώ έχουν ξεσπάσει και καβγάδες, την ώρα που η κυβέρνηση διέταξε από τις δυνάμεις ασφαλείας την παρακολούθηση κρατικών και ιδιωτικών σούπερ μάρκετ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ