2015-01-21 11:22:14
Φωτογραφία για Hλεία: Πήραν πίσω την απόφαση που απειλούσε με λουκέτο τα Σπίτια Φιλοξενίας του Χαμόγελου
Ο κοινός αγώνας από τους ιθύνοντες του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και των χιλιάδων φίλων και υποστηρικτών του σε όλη την Ελλάδα ήταν αυτός που οδήγησε στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης που απειλούσε να κλείσει τα 14 Σπίτια Φιλοξενίας του εθελοντικού οργανισμού, ανάμεσα τους και αυτά στην Κυλλήνη και την Βροχίτσα.

Την Δευτέρα κοινοποιήθηκε από το γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ΦΕΚ (Β' 90/19.1.2015) για την κατάργηση της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας που είχε δημοσιευθεί στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου (υπ' αρ. Δ27/οικ/34481/1526, ΦΕΚ Β΄ 2792/17-10-14) και –ουσιαστικά- με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε απειλούσε να βάλει… λουκέτο στα σπίτια φιλοξενίας.

Με δήλωση του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο και φυσικά και τους υποστηρικτές μας στην Ηλεία, που ένωσε μαζί μας τη φωνή του και καταφέραμε να πείσουμε τους αρμόδιους για την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης που απειλούσε να κλείσει τα Σπίτια μας! Ευχαριστούμε τους 35.000 ευαισθητοποιημένους φίλους μας που υπέγραψαν, μέσα σε λίγες μέρες, υπέρ της κατάργησης αυτής της απόφασης! Τα παιδιά κέρδισαν τη μάχη! Συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας και να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, με περισσότερους φίλους και υποστηρικτές! Για άλλη μια φορά, η προτροπή του μικρού μας ιδρυτή Ανδρέα που έλεγε πως “αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε” βγήκε αληθινή!».

Η κατάργηση της υπουργικής απόφασης δικαιώνει τον τεράστιο αγώνα που είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σύμμαχους χιλιάδες πολιτών στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα στην Ηλεία- που θα ήταν εξόχως άδικο να ακυρωθεί με μια τέτοια απόφαση.

Το υπουργείο με την εν λόγω απόφαση διαχώριζε τα σε κίνδυνο παιδιά σε δυο κατηγορίες
. Σε αυτά που μεγαλώνουν σε χώρους που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στα άλλα που μεγαλώνουν σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται το οικογενειακό πρότυπο διαβίωσης όπως προβλέπει η σύσταση της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη (2005). Τα παιδιά σύμφωνα με την απόφαση διαχωρίζονταν σύμφωνα με την ηλικία τους. Κάτι που θα σήμαινε πως δυο αδελφάκια θα έπρεπε να διαχειριστούν και τον μεταξύ τους χωρισμό, μετά από τον χωρισμό με τους γονείς και το οικείο περιβάλλον Τα κενά και τα λάθη στην υπουργική απόφαση ήταν πολλά… και αποτύπωναν την «απόσταση» που υπάρχει μεταξύ Κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας… χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το άρθρο 7 που αφορούσε στη δυναμικότητα της μονάδας, και χρησιμοποιούσε τον όρος «ασθενείς» για να περιγράψει τα παιδιά που θα διαμείνουν στις μονάδες προστασίας. Παιδιά που δεν ασθενούν απαραίτητα...

Να σημειώσουμε ότι στην Ηλεία το «Χαμόγελο» και οι δράσεις του αποτελεί μέρος της καθημερινότητας εκατοντάδων πολιτών που το στηρίζουν έμπρακτα με όποιο τρόπο μπορούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το σπίτι του «Χαμόγελου» στην Κυλλήνη είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ηλεία και σήμερα φιλοξενεί 26 παιδιά, ενώ το σπίτι στη Βροχίτσα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο και φιλοξενεί 15 παιδιά.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ