2015-01-22 16:09:58
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως - Ξεκινά τον Μάρτιο το QE
Πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα τεθούν για χώρες, που υπάγονται σε μνημόνιο

Από τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοινώνει αυτήν την ώρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι αγορές θα γίνονται για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν (όπως τα ελληνικά) τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Επίσης, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων τίτλων (ABS και καλυμμένων ομολόγων) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ότι θα βελτιωθούν οι όροι παροχής φθηνής ρευστότητας προς τον τραπεζικό τομέα (TLTROs).

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα κρατήσει έως το Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα είναι της τάξεως των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως,  το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ενώ πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα τεθούν για χώρες, που υπάγονται σε μνημόνιο.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ