2015-01-22 20:15:21
Φωτογραφία για EKT: Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Ελλάδα με προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Η ανακοίνωση της Ποσοτικής Χαλάρωσης από τον Μ. Ντράγκι - Στα €60 δισ. συνολικά οι μηνιαίες αγορές - Αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο του ευρώ

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα τρέξει από το Μάρτιο του 2015 έως και το Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Οι συνολικές αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωτράπεζα μπορεί να φτάσου έως και τα 1,1 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του αναμενόμενου των 500 δισ. ευρώ από τους αναλυτές.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στόχος του προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση του πληθωρισμού και η διατήρησή του λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές τίτλων που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ για τα ομόλογα χωρών, όπως η Ελλάδα, με χαμηλότερη βαθμολογία θα υπάρξουν επιπρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας. 


Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι για να μπορέσει η χώρα μας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να υπόκειται σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της ΕΕ. 

Τα όρια για τις αγορές ομολόγων για όλες τις χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο 33% για κάθε εκδότη και στο 25% για κάθε έκδοση. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι αγορές τίτλων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούλιο, λόγω των υψηλών αποπληρωμών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το δημόσιο εκείνη την περίοδο. 

Όπως ανακοινώθηκε, για τη συμμετοχή μίας χώρας στις αγορές ομολόγων, θα πρέπει να μη βρίσκεται σε εκκρεμότητα αξιολόγηση (review) του προγράμματός της, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα.

Δηλαδή για να ξεκινήσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.​

Αναφορικά με το αίτημα της γερμανικής πλευράς για διάχυση της ευθύνης στα κράτη – μέλη κόντρα στην άποψη για αμοιβαιοποίηση των χρεών, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε πως οι αγορές ομολόγων θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για το 80% περίπου των τίτλων που θα αγοράζονται, ενώ το υπόλοιπο 20% θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης.

Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά, ενδεχομένως και αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες, τόνισε ωστόσο πως αναμένει ανάκαμψή του σταδιακά φέτος και το 2016.

Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους δανειοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω των μακροπρόθεσμων πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η Ευρωτράπεζα.

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του Ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ