2015-01-23 10:31:11
Φωτογραφία για Ο Μάριο Ντράγκι ξετινάζει την τράπεζα! Δύο οικονομολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει πραγματικά με τα ομόλογα
Στόχος του; Να ρίξει πάνω από 1 τρισ. ευρώ προκειμένου να βάλει μπρος την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Την κίνηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πολλοί αποκάλεσαν «ιστορική». Δύο οικονομολόγοι τη σχολιάζουν.

Το εξώφυλλο είναι από την εφημερίδα Liberation και ακολουθούν δύο σημαντικοί οικονομολόγοι που μίλησαν στην εφημερίδα:

Ο Dominique Plihon, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΧΙΙΙ, και ο Daniel Cohen, διευθυντής στο Οικονομικό Τμήμα της Ecole Νormale Supérieure.

Dominique Plihon. Σίγουρα, είναι μια σημαντική αλλαγή που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και την οποία όλοι ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει επιτέλους αυτό που κάνουν εδώ και πολύ καιρό και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, η αμερικανική, η βρετανική και η ιαπωνική: αγοράζει κρατικό χρέος. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το κάνει τόσο αργά και γιατί το ενεργοποιεί μετά τις 15 Μαρτίου.


Daniel Cohen. Επεσε ένα ταμπού, ας χαρούμε τη στιγμή. Είναι μια σημαντική πρόοδος αν σκεφτεί κανείς την αντίσταση που έφερε η Γερμανία σε μια τέτοια απόφαση. Λυπάμαι όμως που αυτή η απόφαση ήρθε πολύ αργά. Θέλω να σημειώσω κάτι άλλο. Μόνο στο 20% των τίτλων που θα αγοράζει ο Μάριο Ντράγκι θα μοιράζεται τον κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξουν απώλειες θα τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης. Για το υπόλοιπο 80% των υπόλοιπων τίτλων, κάθε κεντρική τράπεζα των κρατών-μελών θα αγοράζει τίτλους και θα παίρνει πάνω της τον κίνδυνο απωλειών.

Dominic Philon. Η Γερμανία ήθελε πάντα να πληρώνουν οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών γιατί ήθελε να πληρώνουν οι χώρες που έκαναν λάθη, να τιμωρούνται κατά κάποιο τρόπο. Η λογική της είναι να πληρώνουν οι κακοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα και που δεν έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. Δεν υπολογίζει ότι άνοιξαν κοινωνικά ρήγματα στις χώρες όπου εφαρμόζεται η λιτότητα Daniel Cohen. Η Γερμανία αντιτάχθηκε στην απόφαση Ντράγκι να ρίξει 1 τρις ευρώ για να αγοράσει χρέος αλλά αναγκαστικά θα ακολουθήσει. Δεν μπορείς από τη μία να λες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και μετά να καταγγέλλεις το γεγονός ότι παίρνει αποφάσεις αυτόνομα.

Dominique Plihon. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον γκρεμό και επιτέλους έδρασε η ΕΚΤ. Αυτό βέβαια μπορεί να μην αλλάξει και πολλά πράγματα. Γιατί, δυστυχώς, περπατάμε σε ένα πόδι: την νομισματική πολιτική. Το άλλο πόδι το οποίο πρέπει να δραστηριοποιήσουμε, είναι το εργαλείο των προϋπολογισμών και της οικονομίας. Αυτό είναι που μας βυθίζει σε ύφεση. Πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να αλλάξουν την πολιτική λιτότητας και την περικοπή μισθών και να την αντικαταστήσουν με μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Ο Μάριο Ντράγκι κάνει ό,τι μπορεί απέναντι στα εμπόδια που βάζει στο δρόμο του η Γερμανία, η οποία κατά τη γνώμη μου έχει μια ανεύθυνη στάση.

Daniel Cohen. Τώρα το θέμα είναι να δούμε αν αυτή η απόφαση του Μάριο Ντράγκι θα λειτουργήσει. Σίγουρα δεν πρόκειται να λειτουργήσει με την ίδια δύναμη όπως έγινε στις ΗΠΑ. Είναι όμως σημαντική. Πρώτον, γιατί θα βοηθήσει να πέσει η αξία του ευρώ. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το θαύμα του Ντράγκι: πετυχαίνει να δημιουργήσει ένα ασθενές ευρώ την ώρα που η Ευρώπη έχει ρεκόρ στις εξαγωγές, 324 δις δολάρια έναντι 200 δις της Κίνας και 120 δις της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό πιθανόν να προκαλέσει ενδιαφέρον για το ευρώ. Δεύτερον, ο Ντράγκι έχει ρίξει ήδη πολύ χαμηλά τα επιτόκια, άρα το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει τώρα είναι ένα ψυχολογικό κλικ.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ