2015-02-01 21:46:22
Φωτογραφία για Σαπέν: Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε.
EPA/ETIENNE LAURENT

Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Σαπέν.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ. Σαπέν είπε ότι είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

O κ. Σαπέν είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταρτίσει ένα σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της με τρόπο που θα προσφέρει διέξοδο στη σημερινή κατάσταση.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι επόμενες μέρες που έρχονται να είναι «όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, πιο νηφάλιες για να έχει η ελληνική κυβέρνηση το χρόνο να αναπνεύσει
. Είναι το ελάχιστο που χρειάζεται. Είναι μόνο οκτώ ημερών κυβέρνηση. Χρειάζεται, λοιπόν, το χρόνο να προτείνει ορισμένα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τέτοιο που να μπορέσει μετά να το προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους για να συναφθεί ένα καινούργιο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» είπε.

Την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου υπογράμμισε και ο κ. Βαρουφάκης, ενώ σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους τόνισε πως η αποπληρωμή του θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Στόχος είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε πως το ζητούμενο η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη.

Ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το πρόγραμμα απέτυχε και όπως είπε χαρακτηριστικά τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα ζούσε με δάνεια «μοιάζουμε με χρήστες ναρκωτικών που ζητούμε την επόμενη δόση και δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε».

Διαβεβαίωσε πως θέλει να συνομιλήσει με τη γερμανική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι χωρίς Ελλάδα ήΓερμανία δεν υπάρχει Ευρώπη.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομεύει το πνεύμα με το οποίο ήρθαμε εδώ σήμερα» είπε.

«Η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη» είπε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.

Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ