2015-02-11 04:39:07
Φωτογραφία για Μπερλινάλε: Αστέρια σε ελεύθερη πτώση!
Τι συμβαίνει στην Μπερλινάλε; Τρία πράγματα! Μεγάλα αστέρια του... παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος σε ελεύθερη πτώση. Όπως Βιμ Βέντερς. 'Οπως Βέρνερ Χέρτζογκ. Όπως Τέρενς Μάλικ!

Το δεύτερο, ότι το μέσο επίπεδο των ταινιών είναι από μέτριο μέχρι ευπρεπές. Και το τρίτο ότι όλοι οι κριτικοί, αλλά και το κοινό της «κουλτούρας» περιμένουν πώς και πώς να απολαύσουν soft porno με τον τίτλο «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»!

Και το γεγονός θα μοιάσει περίπουόπως με τις άθλιες τηλεοπτικές εκπομπές. Δημοσίως τις κατηγορούμε. Ιδιωτικώς τις απολαμβάνουμε. Η σχιζοφένεια δεν έχει όρια!

Μαζί με το «γκρι» και οι δύο πρωταγωνιστές που σουλατσάρουν στο Βερολίνο. Η 26χρονη από το Τέξας Ντακότα Τζόνσον και ο 33χρονος Ιρλανδός Τζέιμι Ντόρναν. «Αγκαλίτσα» με την αποχυμωμένη Σαμ Τέιλορ Τζόνσον που διεκπεραίωσε την μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της επίσης αγγλίδας Ερικα Μίτσελ. Με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ε. Λ. Τζέιμς!


Στο μεταξύ δύο γεγονότα με άφησαν παντελώς αδιάφορο! Ας πούμε η τελευταία έφοδος του Γερμανού Βιμ Βέντερς στην μεγάλη οθόνη. Με τον ειρωνικό τίτλο «Every Thing Will Be Fine» ("Όλα θα πάνε καλά"). Ιστορία γυρισμένη στις ΗΠΑ με πλούσιο καστ. Από Αμερικη ο Τζέιμς Φράνκο και ο Πίτερ Στόρμαρ. Από Καναδά η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και η Μαρί Ζοσέ Γκροζ. Και από Γαλλία η Σαρλότ Γκενσμπούργκ (στην πραγματικότητα είναι αγγλο-γαλλίδα)

Το πρωτοφανές μ' αυτή τη ταινία είναι η τρισδιάστατη εικόνα της. Φανταστείτε μια μικρή προσωπική, υπαρξιακή και οικογενειακή τραγωδία σε 3D! Η τρίχα τριχιά. Μια τρισδιάστατη ταινία όπου οι χαρακτήρες περιφέρονται και μιλάνε σαν να έχουν στέκα στοκορμί τους!

Ποιο το δράμα; Οτι κάποιος πιτσιρικάς και γιος της Σάρλοτ πέφτει πάνω στην τζιπάρα του Τζέιμς Φράνκο. Ότι ο Τζέιμς Φράνκο είναι συγγραφέας με δυσκοίλια έμπνευση. Ότι δεν πάει άλλο με την συμβία του Ρέιτσελ ΜακΑνταμς. Ως εκ τούτου η Ρέτσελ «εξαφανίζεται» μετά την πρώτη ώρα. Ότι πηγαινοέρχεται στο αγροτόσπιτο της Σάρλοτ Γκενσμπούργκ εκλιπαρώντας συγχώρεση. Και ότι κάποια στιγμή, μετά από δέκα χρόνια, τα μυθιστορήματά του σκίζουν εμπορικά κι έτσι εκείνος με γεμάτες μπαταρίες ορμάει για μια νέα ζωή με συμβία την Μαρί Ζοσέ Γκροζ. Ελεος!

Γιατί όλα αυτά; Επειδή ο Βιμ έχει σκαρφαλώσει στα εβδομήντα. Επειδή από ιδέες έχει στερέψει εδώ και πολλά χρόνια. Και επειδή για να επανακάμψει αποφάσισε να ξανακάνει το «Παρίσι, Τέξας» του 1984, μπας και του φέξει!

Αν ο Βέντερς είναι πληκτικός, σοβαροφανής και πονηρούλης, ο Ρώσος Αλεξέι Γκέρμαν (39χρονος γιος του διάσημου Αλεξέι Γκέρμαν) είναι χαοτικός. Οι εικόνες του που μοιάζουν με ταινία του Αγγελόπουλου, είναι ποιητικές. Όμως το νόημά τους πηγαινοέρχεται από κοινοτοπία σε κοινοτοπία. Σαν τους δήθεν κουλτουριάρηδες που λημερίς αμπελοφιλοσοφούν για την καταστροφή του Ανθρώπου και του γήινου σύμπαντος. Κλαψ κλαψ!

Αν ώρα κοντά μ' αυτές τις δύο σκηνοθετικές διασημότητες προσθέσω την πανωλεθρία του Τέρενς Μάλικ «Prince of Cups» (εκεί να δεις απροσμέτρητο χάος) καθώς και την ιστορία με τις αραβικές ανησυχίες της Νικόλ Κίντμαν ως «Βασίλισσα της ερήμου» και σκηνοθέτη τον επίσης διάσημο Βέρνερ Χέρτζογκ, ε τότε όπως και το γνωστό άσμα με την αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού: «ένα αστέρι πέφτει, πέφτει από τον ουρανό». Του Βερολίνου, προσθέτω εγώ!

Ο Σάκης Ρουβάς στις Κάννες

Στο μεταξύ και επειδή οι φήμες εναντίον Ελλάδας οργιάζουν, αποφάσισα να χτυπήσω την πόρτα του Ντίτερ Κόσλικ. Who is Κόσλικ; Το αφεντικό της Μπερλινάλε. Επί σειρά ετών

Η ερώτησή μου ήταν απλή. Και αφελής. Επίτηδες την έκανα. Του είπα

-Είναι αλήθεια αυτά που λέγονται; Οτι δηλαδή και ενώ πέρυσι είχατε τρεις ελληνικές ταινίες σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ, ενώ φέτος καμία, είναι αλήθεια ότι αυτό έγινε επειδή θύμωσε η γερμανική κυβερνηση με τον Τσίπρα;

«Μα τι λες τώρα! Η Μπερλινάλε αδιαφορεί εντελώς για τις κυβερνητικές τακτικές. Το φεστιβάλ είναι πολιτικό αλλά όχι καθοδηγούμενο από την κυβέρνηση. Fuck the conflict (εννοεί την κόντρα Μέρκελ-Τσίπρα)»

-Τότε γιατί ούτε μισή ταινία;

«Μα δεν υπήρχε ταινία (εννοεί καλή). Περιμέναμε από την Αθηνά Ραχήλ Τσαγκάρη αλλά μας είπε ότι η ταινία της «Chevalier» δεν είναι έτοιμη ακόμα»

Α κατάλαβα. Γιατί όπως διάβασα το εν λόγω φιλμ, στο οποίο ανάμεσα στους άλλους, πρωταγωνιστεί και ο Σάκης Ρουβάς, προορίζεται μάλλον για το Φεστιβάλ των Καννών!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις Κάννες, του ερχόμενου Μαίου, δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος δύο Έλληνες σκηνοθέτες. Και η Ραχήλ αλλά και ο Γιώργος Λάνθιμος με την αγγλική παραγωγή «The Lobster». Ως εκ τούτου, ο Σάκης στο red carpet των Καννών! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ