2015-02-24 08:57:15
Φωτογραφία για SOS εκπέμπουν και οι οδοντίατροι: Ο προϋπολογισμός στο ναδίρ & οι ελάχιστοι συμβεβλημένοι στο ΠΕΔΥ-ΕΣΥ
Το θέμα του προϋπολογισμού στην Υγεία αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βιώνουν το ασφυκτικό περιβάλλον των περιορισμών στις υγειονομικές δαπάνες. Μετά τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί -με δραματικό τρόπο- την κατρακύλα των προϋπολογισμών, τώρα και οι οδοντίατροι πλήττονται έντονα από τα μειωμένα οικονομικά.

Έτσι, από τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του 2014 -ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον κλάδο έτσι και αλλιώς προβληματικός- σήμερα έχει μειωθεί στα 2 εκατ. ευρώ, αναφέρουν με μεγάλα ερωτηματικά εκπρόσωποι του κλάδου.

Το θέμα αυτό, καθώς και τις θέσεις του Οδοντιατρικού Κλάδου, εξέθεσαν ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) στην πρώτη συνάντησή τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.


Αναφερόμενοι στο επίμαχο θέμα της παροχής οδοντιατρικής περίθαλψης μέσω των δομών Π.Ε.Δ.Υ.-Ε.Σ.Υ., τόνισαν την αδυναμία της ανταπόκρισης στις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, δεδομένου ότι επιχειρείται με το δυναμικό των 700 περίπου οδοντιάτρων να δοθεί περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους!!! Στο σημείο αυτό ετέθη το πρόβλημα της συμμετοχής των ελευθέρων επαγγελματιών οδοντιάτρων μέσω συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι το ανεπαρκές κονδύλιο των 60 εκατ. € που υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2014 δυστυχώς αντί να αυξηθεί κατέπεσε στο ευτελές ποσό των 2 εκατ. €, ουσιαστικά μηδενικό.

Συζητήθηκε επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά από τους νόμιμους εκπροσώπους κάθε ρυθμισμένου επαγγέλματος να προσδιορίσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την άσκησή του, να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη από το άνοιγμα της πρόσβασης και να προβάλλουν τα κύρια επιχειρήματα που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την ύπαρξη κανονιστικών εμποδίων άσκησης, θέσεις οι οποίες εκφράζονται από το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (Σ.Ε.Ο.)

Δηλαδή, κατά πόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οδοντιατρικών εταιρειών του ποσοστού δηλαδή 51% να ανήκει αποκλειστικά σε οδοντιάτρους όπως ίσχυε πριν τον Ν. 3919/11, διασφαλίζει πως το επάγγελμα ασκείται κατά τρόπο ανεξάρτητο, αυτόνομο και μη εμπορικό, προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποφεύγουν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Στη δίωρη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε αναφέρθηκαν ακόμη θέματα όπως η ρύθμιση παραμέτρων και η θέσπιση προδιαγραφών για το ζήτημα της κατ' οίκον νοσηλείας, η οποία αν και προεβλέπετο από σωρεία νομοθετικών διατάξεων, Ν. 1397/83, Ν. 2071/92, Ν. 2519/97, Ν. 3235/04, ουδέποτε βρήκε εφαρμογή με την έκδοση αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.

Επίσης, συζητήθηκε ένα ζήτημα που επί χρόνια ταλανίζει τον Κλάδο και αφορά την απαγόρευση της χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου, ώστε να προτείνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορηγήσεώς του στα οδοντιατρεία.

Τέλος, η Ε.Ο.Ο. κατέθεσε ολοκληρωμένο πολυσέλιδο φάκελο σχετικά με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αναφορικά με την αξιολόγηση των κανονιστικών ρυθμίσεων όσον αφορά την πρόσβαση στα επαγγέλματα.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. Α. Κατσίκης, ο Γεν. Γραμματέας Ε. Χασάπης, ο Ταμίας Α. Τσούνης και τα μέλη του Δ.Σ.-εκπρόσωποι των παρατάξεων της Ε.Ο.Ο. Γ. Ζιάγκος, Α. Αντωνοπούλου και Β. Σταθόπουλος, διεξήχθη σε θετικό κλίμα και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας δόθηκε δέσμευση ότι τα θέματα που αφορούν τον Κλάδο θα εξετασθούν και σε επόμενες συζητήσεις.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/326476-sos-ekpempoun-kai-oi-odontiatroi-o-proypologismos-sto-nadir--oi-elaxistoi-symvevlimenoi-sto-pedy--esy#ixzz3SdwFLH2R
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ