2015-02-24 18:35:39
Φωτογραφία για ΝΤΡΑΓΚΙ: ΕΓΚΥΡΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
Λαγκάρντ: «Ναι» με επιφυλάξεις στην ελληνική λίστα

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της. «Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρει o Μ. Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η επιστολή Ντράγκι προς τον Ντάισελμπλουμ:

«Αγαπητέ Γερούν,

Οι συνεργάτες μου εξέτασαν τη λίστα μέτρων που υπέβαλαν χθες οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι πως το έγγραφο καλύπτει ευρεία κλίμακα μεταρρύθμίσεων και υπό αυτή την έννοια είναι επαρκώς αναλυτικό για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως αναμέναμε, δεν ήταν δυνατό για τις αρχές να αναλύσουν διεξοδικά συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς όσον αφορά την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που είχαν, αυτό είναι κατανοητό.


»Υποθέτω πως είναι ξεκάθαρο πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και για τυχόν μελλοντικές συμφωνίες θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις του τρέχοντος Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) και του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP). Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις τρέχουσες μνημονιακές δεσμεύσεις σε διάφορα σημεία. 

Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε στη διάρκεια της αναθεώρησης εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Θα καλέσω επίσης ξανά τις ελληνικές αρχές να δράσουν γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών και να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια».

Λαγκάρντ: «Ναι» με επιφυλάξεις στην ελληνική λίστα

Την εκτίμηση ότι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά δεν παρέχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς του Μνημονίου, διατυπώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ αναφέρεται πως το επιτελείο της έχει παραλάβει τη λίστα των μέτρων που οι ελληνικές αρχές ετοίμασαν το Σαββατοκύριακο. «Πιστεύουμε ότι (η λίστα) καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ και προσθέτει: «Υπό τη οπτική αυτή μπορούμε βεβαίως να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική, ώστε να αποτελέσει ένα πρώτο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως ζήτησε στην τελευταία συνάντησή του το Eurogroup.

Αφού η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κράτη μέλη και τους αρμοδίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσθέτει πως ενώ η λίστα είναι επαρκής δεν είναι ευρύτερα αρκετά «συγκεκριμένη», κάτι που είναι εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα. Όπως υπογραμμίζει, σε κάποιους τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της διαφθοράς υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και στην βάση αυτή το ΔΝΤ ανυπομονεί να μάθει περισσότερα για τα σχέδια της στα θέματα αυτά.

«Σε κάποιους τομείς ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, το κείμενο δεν έχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις για το ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις  μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP)» τονίζει η κ. Λαγκάρντ και προσθέτει: «Υπογραμμίζουμε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπομένων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και στο καθεστώτος ΦΠΑ, αλλά και ούτε κατηγορηματικές δεσμεύσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στο άνοιγμα επαγγελμάτων, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας».

Η ίδια σημειώνει πως το ΔΝΤ θεωρεί αυτές τις δεσμεύσεις καθοριστικές για τις ικανότητα  της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και ότι οι τομείς αυτοί αποτελούν διαθρωτικά ορόσημα για το Ταμείο. «Προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφονται στην κυβερνητική λίστα», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ.

Σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης στο e-mail Βαρουφάκη

Κωδικοποιημένα σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας και περιλαμβάνονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η οποία απεστάλη στους θεσμικούς εταίρους, παρουσιάζει η κυβέρνηση με ανεπίσημο σημείωμά της. 

Στο εκτενές σημείωμα επισημαίνονται το κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, η επανεκκίνηση της οικονομίας, το θέμα των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», οι δημόσιες δαπάνες, το πρόβλημα της διαφθοράς κ.α. 

Ειδικότερα, στο σχετικό αναφέρονται τα ακόλουθα:

1ος πυλώνας: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

4ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Ανθρωπιστική κρίση. 

Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει το σχέδιό της να: 

Αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη άνοδο της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση στη διατροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και βασική παροχή ενέργειας) με προσεκτικά στοχευμένα μη χρηματικά μέσα π.χ. κουπόνια σίτισης Να πραγματοποιήσει [σημ: την παραπάνω παρέμβαση] με τρόπο που να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στη μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία/διαφθορά (π.χ. με την έκδοση Έξυπνης Κάρτας Πολίτη, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταυτότητα, στο σύστημα υγείας όπως και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης, κλπ) διασφαλίσει ότι ο αγώνας ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

1ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές

Δημόσιες δαπάνες 

Οι ελληνικές Αρχές θα: ελέγξουν τις δαπάνες υγείας και βελτιώσουν την παροχή και ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους.

2ος πυλώνας: Επανεκκίνηση της οικονομίας

1. Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία

2ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Προγράμματα Δόσεων

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Βελτιώσει σύντομα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Καταρτίσει τα προγράμματα δόσεων με τρόπο που βοηθά στην αποτελεσματική διάκριση ανάμεσα: α). στη σκόπιμη μη πληρωμή και β). στην αδυναμία αποπληρωμής, στοχοποιώντας τα άτομα και τις επιχειρήσεις της περίπτωσης α). με αστικές και ποινικές διαδικασίες (ιδίως στις ομάδες υψηλού εισοδήματος) και παρέχοντας στα άτομα και τις επιχειρήσεις της περίπτωσης β). όρους αποπληρωμής που επιτρέπουν να επιβιώσουν οι εν δυνάμει φερέγγυες επιχειρήσεις, αποτρέπουν συμπεριφορά λαθρεπιβάτη, ακυρώνουν τον ηθικό κίνδυνο και ενδυναμώνουν την κοινωνική ευθύνη καθώς επίσης και την κατάλληλη κουλτούρα αποπληρωμήςΑποποινικοποιήσει τις μικρές οφειλές όσων έχουν χαμηλό εισόδημα.Τράπεζες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τρόπο ο οποίος συνεκτιμά πλήρως την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών), τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην κτηματαγορά, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, και τυχόν αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της χώραςΣυνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφύγει την προσεχή περίοδο πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας νοικοκυριών κάτω από ορισμένο εισοδηματικό όριο, έτσι ώστε: α). να διατηρήσει την κοινωνική στήριξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, β). να αποτρέψει περαιτέρω πτώση των τιμών στην κτηματαγορά (που θα έχουν αρνητική επίπτωση στους τραπεζικούς ισολογισμούς), γ). να ελαχιστοποιήσει τη δημοσιονομική επίπτωση από την αύξηση των απωλειών ιδιόκτητης κατοικίας, και δ). να ενδυναμώσει την κουλτούρα πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.Εναρμονίσει το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα προγράμματα των δόσεων μετά την τροποποίησή τους, να περιορίσει τους κινδύνους στα δημόσια οικονομικά και την κουλτούρα πληρωμών, ενόσω διευκολύνει την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.

3ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Αναπτυξιακές πολιτικές

Ιδιωτικοποίηση και διαχείριση δημόσιας περιουσίας

Για να προσελκύσει επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία αποτελεσματικά, οι ελληνικές αρχές θα:

Διασφαλίσουν την παροχή βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από ιδιωτικοποιημένες εταιρείες/βιομηχανίες σύμφωνα με τους στόχους πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.Επανεξετάσουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει με σκοπό να βελτιώσουν τους όρους έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για το κράτος, να ενδυναμώσουν τον ανταγωνισμό στις τοπικές οικονομίες, να προαγάγουν την οικονομική ανάκαμψη σε εθνικό επίπεδο και να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ως μέρος μιας νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να:

Άρει εμπόδια στον ανταγωνισμό με βάση τη συνεισφορά του ΟΟΣΑ.Ενδυναμώσει την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.Εισαγάγει δράσεις για να μειώσει το διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, περιλαμβανομένης νομοθεσίας η οποία απαγορεύει στις μονάδες της δημόσιας διοίκησης να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) έγγραφα που πιστοποιούν πληροφορίες τις οποίες το κράτος ήδη κατέχει (στην ίδια ή σε κάποια άλλη μονάδα).

Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Η ελληνική κυβέρνηση θα βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων με τη μεγαλύτερη εξειδίκευσή τους και, σε αυτό το πλαίσιο, θα υιοθετήσει νέο Αστικό Κώδικα.

1ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές

Φορολογικές πολιτικές

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Επιβάλει με αποφασιστικότητα και να βελτιώσει τη νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.Εργαστεί ώστε να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης για να διασφαλίσει ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και κυρίως οι πλούσιοι, συμβάλλουν αναλογικά στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Σ' αυτό το πλαίσιο, δημιουργεί από κοινού με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους περιουσιολόγιο το οποίο βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογούν την εγκυρότητα προηγούμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Διαχείριση εσόδων

Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη από διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα θα:

Στελεχώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων και ειδικότερα τις μονάδες των εφοριών για τους μεγάλους οφειλέτες υψηλού πλούτου και θα διασφαλίσει ότι διαθέτουν ισχυρή ερευνητική και διωκτική αρμοδιότητα και πόρους επωφελούμενη από τις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύσουν αποτελεσματικά στην απάτη και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλού εισοδήματος.

3ος πυλώνας: Ανάκτηση της εργασίας

3ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Αναπτυξιακές πολιτικές

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Επιτύχει τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ στον τομέα της νομοθεσίας για την αγορά εργασίας μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς επωφελούμενη από την ειδική γνώση και την υπάρχουσα συνεισφορά και τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια του ΔΟΕ, του ΟΟΣΑ.Εισαγάγει σταδιακά μια νέα, «έξυπνη» προσέγγιση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η οποία εξισορροπεί την ευελιξία με τη δικαιοσύνη. Αυτή περιλαμβάνει τη φιλοδοξία να βελτιστοποιήσει και σε βάθος χρόνου να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς κατά τρόπο ο οποίος διασφαλίζει τις προοπτικές ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Το εύρος και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα επέλθουν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και θα λάβουν πλήρως υπόψη τους τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το εάν οι αλλαγές στα ημερομίσθια είναι σύμφωνες με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

4ος πυλώνας: Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του κράτους και του πολιτικού συστήματος

1ο κεφάλαιο εγγράφου προς Eurogroup: Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές

Δημόσια διοίκηση και διαφθορά

Η Ελλάδα θέλει σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Θα:

Μετατρέψει τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά σε εθνική προτεραιότητα και θα καταστήσει πλήρως επιχειρησιακό το Εθνικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς.Θέσει στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων, παρακολουθεί τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να προλαμβάνει απώλειες εσόδων κατά την εισαγωγή) και αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει αμέσως φιλόδοξους στόχους εσόδων σ' αυτούς τομείς οι οποίοι θα επιδιωχθούν υπό το συντονισμό του νέου Υπουργού Επικρατείας.Μειώσει α). τον αριθμό των υπουργείων (από 16 σε 10), β). τον αριθμό των «ειδικών συμβούλων» στη νέα κυβέρνηση και γ). τις πρόσθετες παροχές των υπουργών, βουλευτών και ανώτερων στελεχών (π.χ. αυτοκίνητα, έξοδα κίνησης, επιδόματα).Αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα όρια δανεισμού από χρηματοπιστωτικούς και άλλους θεσμούς.

Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Ενεργοποίηση αμέσως της υφιστάμενης (ωστόσο ανενεργής) νομοθεσίας η οποία ρυθμίζει τα έσοδα από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλα οργανωμένων δημοπρασιών) ότι καταβάλλουν στο κράτος τις τιμές της αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και να απαγορεύσει τη λειτουργία συνεχώς ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ